Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přestali jsme hrát a závěr si zkomplikovali, řekl po těsné výhře nad Vítkovicemi Musil

25. 01. 2021 | 6:41

Hokejový útočník Adam Musil přispěl devátým gólem v sezoně k vítězství Liberce 3:2 nad Vítkovicemi. Jeho branka byla nakonec vítězná i přesto, že se Bílí Tygři v utkání dostali po dvou třetinách do vedení 3:0 a zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto. Ve třetí třetině ale Severočeši povolili a Vítkovičtí dvěma góly zápas zdramatizovali.

hoVTKMusil
Foto: www.hcbilitygri.cz

"Pokazili a zkomplikovali jsme si to úplně sami. Dostali jsme se do vedení 3:0 a zápas jsme měli v klidu dohrát. Ve třetí třetině jsme ale zcela nepochopitelně přestali hrát. Nechali jsme si dát úplně zbytečně dva góly a nakonec ze zápasu bylo drama a o výhru jsme se strachovali až do samého konce," řekl Musil.

Bílí Tygři získali v 10. minutě po gólu Dávida Grígera vedení. Jeho trefu musel ještě potvrdit videorozhodčí, protože hostující trenér Miloš Holaň využil trenérskou výzvu a reklamoval právě Musilovo postavení v brankovišti. Třiadvacetiletý útočník ale věřil, že úvodní branka bude uznána.

"Osobně jsem si myslel, že to bylo v pohodě. I kluci mě ujišťovali, že jsem v brankovišti opravdu nebyl. Snažil jsem se jít do brány a naštěstí se puk ode mě odrazil k Dávidu Grígerovi, který už to nějak doplácal do branky," popsal situaci před prvním gólem.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Jako rozhodující pro osud zápasu se ale ukázala až pětiminutová přesilovka Liberce po faulu Martina Dočekala na Ronalda Knota. Severočeši dali mezi 30. a 32. minutou dva góly a dostali se do tříbrankového trháku.

"Dlouhá přesilovka byla určitě klíčovým momentem zápasu. Pětiminutová výhoda se zkrátka musí využít a my jsme v ní odvedli dobrou práci. Vstřelili jsme dva góly a vypracovali si náskok, což se nakonec pro vývoj zápasu ukázalo jako rozhodující," řekl autor třetího gólu. "Stál jsem zaparkovaný na brankovišti s hokejkou na ledě a Lencík (Radan Lenc) mě přihrávkou parádně našel. Já už jsem neměl příliš těžkou úlohu a dával jsem do prázdné branky," pochválil spoluhráče Musil, jehož v roce 2015 draftovalo St. Louis jako 94. hráče celkového pořadí.

Liberečtí si ale již poněkolikáté v sezoně zkomplikovali výborně rozehraný duel a o výhru museli bojovat až do poslední sekundy. Na podobné výpadky si budou chtít před blížícím se play off dát pozor. "Zbytečně si zápasy sami komplikujeme. Musíme být lepší a hrát po celých šedesát minut. Dnes jsme hráli jen dvě třetiny a posledních dvacet minut jsme odevzdali. To se nám zejména v play off může vymstít. Máme tedy ještě na čem pracovat," dodal Musil.

Liberec zdolal Vítkovice 3:2 a vyhrál počtvrté v řadě

Hokejisté Liberce porazili ve 39. kole extraligy na svém ledě Vítkovice 3:2 a vyhráli čtvrtý zápas v řadě. Navíc Bílí Tygři bodovali už podesáté za sebou a při této sérii utrpěli jen dvě porážky. Naopak Ostravané nenavázali na páteční výhru s Olomoucí a prohráli podruhé z posledních tří zápasů.

Liberec si během prvních dvou třetin vypracoval tříbrankové vedení, když se dvakrát trefil Dávid Gríger a jednou se prosadil Adam Musil. Hostující tým ale nesložil zbraně, nejprve proměnil trestné střílení Zbyněk Irgl a v samém závěru se trefil Vladimír Svačina. Na vyrovnání už ale Vítkovičtí neměli čas.

Liberec vstoupil do utkání aktivně a Svoboda v brance Vítkovic musel být od počátku ve střehu. V první vážnější šanci se objevil Kolmann, z mezikruží však přestřelil. Střely Dernera a Bulíře pak ukryl Svoboda ve své lapačce. Na druhé straně Mikyska našel mezi kruhy úplně volného Poláka, jeho pokus i následnou dorážku Fridricha ale výborně pokryl Kváča.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Skóre se poprvé měnilo v polovině první třetiny. Najman nahodil kotouč do skrumáže před brankou, kde se nejlépe zorientoval Gríger a střelou na Svobodův beton poslal Bílé Tygry do vedení. Hostující kouč Holaň ještě zkusil trenérskou výzvu kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, rozhodčí však po krátké konzultaci branku potvrdili.

"Byl jsem dvakrát na správném místě, je ale úplně jedno, kdo ty góly dá. Jsem však moc rád, že nám dnes pomohly k vítězství. Vstup do zápasu jsme měli dobrý a celkově nám první dvě třetiny vyšly, jak jsme chtěli. Škoda, že jsme si to ve třetí třetině zkomplikovali a trochu se báli o výsledek až do konce. Výhru jsme ale ubojovali a bereme tři body, za což jsme šťastní," řekl Gríger.

První přesilovou hru v utkání si zahráli hosté, Kváču ale prakticky neohrozili. V samém závěru první dvacetiminutovky dostali možnost početní výhody také domácí, ostrou ránu Birnera ale lapil Svoboda.

V úvodu druhé části Ostravané i díky přesilovce přidali na aktivitě, Schleisse i Deje ale vychytal Kváča. Severočeši zahrozili z rychlého protiútoku, také Svoboda se ale blýsknul parádním zákrokem proti střele Jelínka. Poté zbytečně v útočném pásmu zasáhnul hostující Dočekal do slabin Knota a putoval předčasně do šaten.

Foto: www.hcbilitygri.cz

A Liberec dlouhou přesilovku dokázal hned dvakrát využít. Nejprve se dorážkou Jelínkovy střely podruhé v zápase prosadil důrazný Gríger. Na jeho trefu vzápětí navázal Musil, jemuž adresoval skvělou přihrávku před odkrytou branku Lenc. Vítkovice mohl dostat zpátky do zápasu Mallet, Kváča ale svůj tým podržel.

Ostravané se přesto nehodlali vzdát a ve třetím dějství vrhnuli veškeré síly do útoku. Nejprve se až před Kváču proháčkoval Galvinš, jeho zakončení však chyběla potřebná razance. Následně měl dvě dobré příležitosti Krenželok, ani exliberecký útočník ale na Kváču nevyzrál.

Hosté se přece jen kýžené branky dočkali, když po faulu Bulíře na unikajícího Malleta nařídil hlavní rozhodčí trestné střílení. K jeho exekuci se rozjel zkušený Irgl a bekhendovým blafákem snížil na rozdíl dvou branek.

Třígólové vedení mohl Liberci hned vzápětí vrátit Najman, sám před Svobodou ale neuspěl. Hosté v závěru sáhli ke hře bez brankáře a naději jim vykřesal minutu před koncem základní doby dobře umístěnou ranou Svačina. Domácí už ale svou výhru ubránili.

"Naše výkony jdou nahoru, herní projev se hodně zlepšil. Hráči hrají to, co po nich vyžadujeme a jsme schopni hrát s každým soupeřem. Doufám, že v tom budeme pokračovat a posbíráme co nejvíce bodů," prohlásil trenér Vítkovic Miloš Holaň po marném finiši.

čtk