Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro Filipa Pešána je návrat po třech letech do Liberce návratem domů. Čeká ho přestavba hokejového týmu

03. 05. 2023 | 5:00

Trenér Filip Pešán se po třech letech vrátil k hokejistům Liberce a čeká ho trochu jiná úloha než v minulosti, kdy se podílel na největších úspěších v klubové historii. Pětačtyřicetiletý kouč, který v roce 2016 dovedl Bílé Tygry k zatím jedinému titulu, by měl po dohodě s majitelem postupně přebudovat kádr a zapracovat do něj mladší hráče.

pešán irma TvLKhokej8
Foto: Artur Irma

"Zatím jsem si vyzkoušel první dva tréninky s klukama. Pro mě je to návrat domů a těšil jsem se moc. Mám velká očekávání," řekl Pešán novinářům na dnešním setkání, kdy poprvé oficiálně vystupoval ve staronové roli.

"Bude to odlišné od toho, co jsem zažíval poslední roky. Ať jde o národní tým, kdy jsem na ledě strávil pár týdnů v roce, nebo poslední rok, kdy jsem vedl tréninky v angličtině a po celou dobu mého působení jsem se vlastně seznamoval s týmem a jinou kulturou," uvedl Pešán, jenž část předešlé sezony vedl švýcarský tým HC Ajoie.

V Liberci působil jako hráč, poté zde začal trénovat. Působil u juniorů, v listopadu 2012 byl poprvé jmenován hlavním koučem, ve funkci ale vydržel jen dva měsíce. Na střídačku Bílých Tygrů se vrátil na konci ledna 2015 a v další sezoně s týmem získal titul. Hlavním koučem Liberce byl do roku 2019, kdy jej nahradil Patrik Augusta.

Foto: www.hcbilitygri.cz"Co se od té doby změnilo? Spousta kluků tým opustila, spousta jich tady ale zůstala. Tým je z poloviny jiný," řekl Pešán. Do přípravy se rozhodl zařadit řadu mladších hráčů z první ligy nebo juniorky. "Chceme je všechny poznat, aby dostali stejnou startovací čáru. Zároveň je chceme trošku dovzdělat, aby i když třeba nebudou součástí prvního týmu, věděli na čem pracovat ve svých týmech. Prostředí je ale stejné," uvedl Pešán, jenž ocenil práci svého nástupce a dřívějšího spolupracovníka Augusty. "Je vidět, že na herních návycích, které jsme tady zaváděli, se pracovalo," řekl.

Pešán uvedl, že má při návratu do Liberce velká očekávání. "Myslím tím hlavně poznávání kluků a snahu udělat z nich lepší hokejisty, postavit je před výzvy. Nebavím se úplně o stanovování cílů do sezony. Vidím ale, že kluci mají obrovskou chuť a na to se těším," uvedl trenér, jenž z Liberce odešel k seniorské reprezentaci a následně do Švýcarska. "Liberec musí projít nějakou přestavbou, i proto jsme museli udělat nepopulární kroky, jako je třeba odchod Petra Jelínka," poukázal Pešán na konec dlouholetého kapitána.

Možností, kam zamířit po předčasném konci v Ajoie, měl několik. Liberec byla ale jasná volba. "Zaprvé jde o návrat domů, do známého prostředí. Po posledních letech jsem trošku ucestovaný a navíc cítím, že organizace Bílých Tygrů potřebuje trochu refresh. Cesty pohledu majitele a pohledu mého se spojily. V neposlední řadě je má rodinná situace taková, že se chci vrátit domů. Tři čtvrtě roku bez dětí, kdy jsem trávil čas sám ve Švýcarsku, byl krušný. Takže i rodinná situace k tomu přispěla," vysvětlil své rozhodnutí.

Foto: www.hcbilitygri.czV Ajoie vydržel jen část sezony. Loni v prosinci byl ze střídačky nejchudšího týmu soutěže odvolán. "Angažmá bylo obrovskou zkušeností. Dopředu jsem věděl, do čeho jdu. S generálním manažerem jsme se bavili o tom, že sezona může být velmi složitá. Stejně jako ta před mým příchodem. Zpočátku jsme měli slušné výsledky, což bohužel vedení a lidi trochu namlsalo a malinko se opustila cesta, o níž jsme věděli, že bude těžká. Přišla série proher, kdy vedení chtělo fanoušky udržet ve víře, že se něco zlepší, což se ale ani po mém odchodu dramaticky nestalo," uvedl Pešán.

Spíše než působení v týmu, jehož jedinou ambicí bylo udržet se mezi elitou, pro něj bylo náročné adaptovat se v novém prostředí. "Velký rozdíl byl v kultuře. Ne všichni Švýcaři v kabině angličtinou vládli, měl jsem tam Italy, Němce a hlavně Francouze, kteří angličtinu moc neberou. Jazyková bariéra byla trochu problém. Ale hlavně kulturní. Z českého prostředí jste zvyklý na občasné používání vulgarismů, mám na mysli motivační vulgarismy. Což je věc, na kterou švýcarský hráč není připraven...," pousmál se. Občas musel hráčům vysvětlovat, že to, co řekl, bylo myšleno jinak. "Ze začátku tam byly kulturní boje a střety. Ale časem se situace uklidnila," řekl.

Při návratu na libereckou střídačku je o čtyři roky zkušenější. "Jestli to teď bude jednodušší? No, to uvidíme. Česká liga je extrémně kvalitní. Přístupem mecenášů, potažmo příchodem hráčů z Ruska, se soutěž zkvalitnila. Zápasy play off byly úžasné, síla některých týmů je obrovská. Uvidíme, jak se popereme s finančně silnějšími konkurenty. Nabrané zkušenosti mi mohou pomoci. Ať je to, jak je to, prosadit se v zahraničí není sranda, i když se mi to povedlo jenom z části," uvedl Pešán.

Foto: www.hcbilitygri.czčtk