Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prohlášení majitele klubu HC Bílí Tygři: Jsme připraveni bojovat o udržení námi vybudované profesionální organizace

31. 03. 2020 | 15:23

AKTUALIZOVÁNO: Březnová bezpečnostní opatřením Vlády ČR kvůli celosvětové virové pandemii předčasně ukončila letošní sezonu Tipsport extraligy. Sezónu, ve které Bílí Tygři získali svůj šestý Prezidentský pohár a s velkými ambicemi vyhlíželi play-off. Nakonec ale musí nejúspěšnější extraligový klub poslední dekády bojovat o zachování základního fungování celé organizace.

V nastalé situaci je pro všechny největší prioritou lidský život a zdraví. Bílí Tygři dodržují všechna nařízení vlády, zároveň ale činí všechny možné kroky, které mohou pomoci nastalou pandemii koronaviru ale i její nesporné ekonomické dopady zvládnout.

„Hokej jako takový se zastavil ze dne na den a mnohé plánované příjmy si můžeme škrtnout. Zásadní pomoc, co se náhrady škod týká, nemůžeme čekat od nikoho. I přesto, že první vládní vyjádření vypadala relativně příznivě, nyní je situace zcela jiná a podpora v tomto směru bude v zásadě nulová,“ říká ve svém prohlášení prezident klub Petr Syrovátko. „Proto jsme přistoupili k okamžitým opatřením, a to včetně jednání se všemi hráči napříč celým klubem, realizačními týmy i zaměstnanci. Dohodli jsme se na tom, že sezóna 2019/2020 byla ukončena předčasně už v průběhu měsíce března a dojde tedy k platovým úpravám. Každý musel učinit nějaké ústupky. Chtěl bych všem zúčastněným za průběh jednání poděkovat, protože mnoho hráčů a trenérů muselo zcela zásadně ustoupit ze svých standardů. U hráčů se poměr snížení platů percentuálně liší dle výše jejich kontraktů, ale s některými z nich jsme se domluvili na více než 50% snížení jejich stávajících odměn.“

Přímých jednání s vedením klubu se zúčastnili kapitán Petr Jelínek a oba asistenti Ladislav Šmíd a Michal Birner. „V této situaci je pro nás důležité především zdraví nás všech a je jasné, že musí přijít nezbytná opatření, aby náš klub mohl v nejbližších měsících fungovat dál,“ shodují se hráči. „Bohužel jsme nemohli nastoupit do stěžejní části sezóny, sedíme doma a tribuny jsou prázdné. Pro klub to znamená velké finanční ztráty a komplikace vůči partnerům. V kabině jsme se dohodli, že finanční ústupky z našich kontraktů jsou dobrou cestou, jak pomoci našemu klubu. Nebyla kolem toho žádná velká jednání. Všichni si přejeme nastoupit v nové sezóně v dresu s Tygrem na prsou,“ uzavírá za všechny zúčastněné obránce Ladislav Šmíd.

Jednání s hráči a realizačními týmy A týmu Bílých Tygrů a Benátek ovšem nejsou jedinými kroky, které byli Bílí Tygři v posledních dnech nuceni podniknout. V současnou chvíli se v klubu nastavují i další režimy pro zvládnutí této krizové situace. „Jsme odhodláni se s tím vším porvat jako správní Tygři! Přes všechny překážky jsme připraveni bojovat o udržení námi vybudované profesionální organizace včetně mládeže a farmy. Usilovat o udržení trenérského a kvalitního hráčského kádru, tak abychom mohli bojovat o ten vysněný „druhý“ pohár v té následující sezóně.

Chtěl bych poděkovat všem partnerům klubu, hráčům, trenérům a také fanouškům. Všichni prokazují velkou solidaritu s Bílými Tygry. Díky za tuto soudržnost, podporu a patriotismus i přesto, že musíme každý v rámci svých starostí něco obětovat. Nyní se ukáže, jak opravdový tým jsme,“ uzavírá ve svém prohlášení Prezident Bílých Tygrů Liberec Petr Syrovátko.

TZ HC Bílí Tygři Liberec

Hokejisté Liberce se dohodli s vedením na snížení platů

Vedení hokejového klubu Bílí Tygři Liberec se domluvilo s hráči, realizačním týmem i zaměstnanci na snížení platů. Klub tím chce snížit ekonomický dopad předčasného ukončení extraligové sezony kvůli pandemii koronaviru. U některých hokejistů držitele Prezidentského poháru za vítězství v základní části jde o více než 50 procent příjmu. Prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko ujistil, že chce klub v příští sezoně udržet na špičkové úrovni.

"Hokej jako takový se zastavil ze dne na den a mnohé plánované příjmy si můžeme škrtnout. Zásadní pomoc, co se náhrady škod týká, nemůžeme čekat od nikoho. I přesto, že první vládní vyjádření vypadala relativně příznivě, nyní je situace zcela jiná a podpora v tomto směru bude v zásadě nulová," uvedl v tiskovém prohlášení Syrovátko.

Klub proto přistoupil k opatřením. "Dohodli jsme se na tom, že (vzhledem k předčasnému ukončení sezony) dojde k platovým úpravám," prohlásil Syrovátko. "Každý musel učinit nějaké ústupky. Chtěl bych všem zúčastněným za průběh jednání poděkovat, protože mnoho hráčů a trenérů muselo zcela zásadně ustoupit ze svých standardů," uvedl.

U hráčů se podle něj poměr snížení platů percentuálně liší podle výše kontraktů. "S některými z nich jsme se domluvili na více než padesátiprocentním snížení jejich stávajících odměn," doplnil Syrovátko.

S vedením klubu za tým Bílých Tygrů jednali kapitán Petr Jelínek a oba asistenti Ladislav Šmíd a Michal Birner. Shodli se na tom, že v současné době je jednoznačnou prioritou zdraví. "A je jasné, že musí přijít nezbytná opatření, aby náš klub mohl v nejbližších měsících fungovat dál," uvedli hráči v prohlášení.

"Bohužel jsme nemohli nastoupit do stěžejní části sezony, sedíme doma a tribuny jsou prázdné. Pro klub to znamená velké finanční ztráty a komplikace vůči partnerům," doplnil Šmíd. Kabina se proto dohodla, že finanční ústupky jsou dobrý způsob pomoci klubu. "Nebyla kolem toho žádná velká jednání. Všichni si přejeme nastoupit v nové sezoně v dresu s Tygrem na prsou," dodal Šmíd.

Jednání se netýkalo jen extraligového Liberce, ale i prvoligové farmy v Benátkách nad Jizerou. "Jsme odhodláni se s tím vším porvat jako správní Tygři. Přes všechny překážky jsme připraveni bojovat o udržení vybudované profesionální organizace včetně mládeže a farmy. Usilovat o udržení trenérského a kvalitního hráčského kádru tak, abychom mohli bojovat o ten vysněný druhý pohár v té následující sezoně," uvedl Syrovátko, který si přeje zisk dalšího titulu po historickém triumfu v roce 2016.

Z extraligových klubů zatím před Libercem oficiálně informovala o dohodě na finančních ústupcích dosud jen Kometa Brno.

čtk