Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První zápas předkola rozhodl jediný gól! Vedení v sérii se po prodloužení ujímá Olomouc

06. 03. 2024 | 22:18

AKTUALIZOVÁNO: Hokejisté Olomouce zvítězili v prvním utkání předkola play off extraligy na ledě Liberce 1:0 v prodloužení. V základní hrací době byli gólmani Daniel Král a Branislav Konrád neprůstřelní, o vítězi proto muselo rozhodnout až nastavení. O vítěznou branku se v čase 62:23 postaral v přesilové hře Jakub Orsava a Hanáci se tak v sérii hrané na tři vítězství ujali vedení. Konrád uhájil nulu díky 34 úspěšným zásahům. Druhý duel pod Ještědem je na programu ve čtvrtek.

olomouc15
Foto: www.hcbilitygri.cz

"Byl to hodně vyrovnaný zápas, který i přes několik dobrých šancí na obou stranách nakonec rozhodl jediný gól. My jsme o ten gól byli lepší, dokázali jsme využít přesilovku, to rozhodlo. Je to pro nás samozřejmě vzpruha do dalšího pokračování série. Ani nevím, jestli jsem v play off zažil zápas 0:0 po třetí třetině. Ale je jedno jestli vyhrajeme 1:0, nebo 6:5. Máme první bod a zítra se začíná nanovo.," řekl olomoucký hrdina Konrád.

Lépe do utkání vstoupili hosté a hned po několika sekundách měl velkou šanci Musil, Král byl ale připraven. Liberecký brankář si poté poradil rovněž s nepříjemnou tečí Navrátila. Na druhé straně zahrozil Filippi, také Konrád byl na místě.

První přesilovku v zápase si zahráli Hanáci, Bílí Tygři se ale bez problémů ubránili. Krátce po skončení přesilové hry měl na holi vedoucí branku Plášek, Král však předvedl vynikající zákrok. Poté hostující obraně ujel Zachar, byl faulován stíhajícím Marešem a hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se rozjel Flynn, Konrád si ale s jeho bekhendovým blafákem poradil.

Foto: www.hcbilitygri.cz

V úvodu druhé části si zahráli v početní výhodě také Severočeši a dobrou příležitost měl Faško-Rudáš, jenže Konrád jeho nebezpečný pokus zlikvidoval. Na opačné straně zase ostře pálil Sirota, Král kotouč ukryl v lapačce. Nepřišel si na něj ani Kunc, který zakončoval z rychlého protiútoku. Následně se podruhé v zápase za olomouckou obranou objevil Zachar, tváří v tvář Konrádovi ale neuspěl. V samém závěru druhé třetiny ještě prověřil Krále střelou z křídla Macuh, ani jeho rána ale neměla gólové parametry.

Třetí dějství začalo opatrněji z obou stran, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Jako první zahrozili Olomoučtí, když se do střelecké pozice prokličkoval Klimek, Král ale zasáhnul. Na druhé straně potřetí v utkání pláchnul hostující obraně Zachar, po kontaktu s bránícím Řezníčkem doklouzal i s kotoučem a Konrádem do branky. Hlavní rozhodčí se šli poradit s kolegou u videa a posléze gól uznali.

Hostující střídačka si ale vyžádala trenérskou výzvu a po opakovaném dlouhém zkoumání branka nakonec nebyla uznána kvůli Zacharově nedovolenému bránění Konrádovi.

Foto: www.hcbilitygri.cz

"Mám smíšené pocity. Když rozhodčí branku uznali, měl jsem velkou radost. Pak gól nakonec odvolali a vzniknul velký zmatek. Myslím si, že puk v brance skončil, jak to ale bylo posouzené rozhodčími nevím, podíváme se na to ještě na videu. Když jsem objížděl jejich hráče, tak jsem cítil kontakt hokejky na mé brusli a ztratil jsem rovnováhu. Čekal jsem, že tedy bude nařízeno alespoň trestné střílení," podivoval se Zachar.

Bílí Tygři se zdravě naštvali a svou aktivitou si vybojovali přesilovku, tu ale sehráli špatně. Ke slovu se tak dostala zase Olomouc, proti Klimkovi se však blýsknul Král. Zápas tak dospěl až do prodloužení.

Po minutě nastaveného času fauloval Galvas a Kohouti měli ideální možnost rozhodnout. Po dlouhém obléhání Královy branky to nakonec na sebe vzal Orsava a vystřelil Olomouci první bod v sérii.

"Hráli jsme zodpovědně dozadu a čekalo se na jednu šanci. Tu nakonec dostal v prodloužení soupeř a využil ji. Zítra nás čeká další zápas a myslím si, že bude mít podobný průběh jako dnes. Musíme přidat hlavně směrem dopředu," konstatoval obránce poražených Michal Ivan.

Foto: www.hcbilitygri.czHlasy trenérů po 1. utkání předkola play off hokejové extraligy Liberec - HC Olomouc (0:1 v prodl.):

Filip Pešán (Liberec): "Odehráli jsme velmi vyrovnaný zápas s bojovným a urputným soupeřem. Chtěli jsme vycházet z dobré obrany, ale bohužel už jsme neměli moc sil a nebyli kreativní směrem dopředu. Nevytvořili jsme si žádný tlak směrem do branky, což musíme jednoznačně změnit, pokud chceme sérii otočit. Situace s uznaným neuznaným gólem byla samozřejmě důležitá, ale dle mého názoru to nebyl úplně klíčový moment utkání."

Jan Tomajko (Olomouc): "Viděli jsme naprosto vyrovnané utkání, které s postupem času bylo o jednom gólu. Podali jsme výborný výkon, vyrovnali se Liberci v bruslení a byli jsme aktivní směrem dopředu. Ve třetí třetině tam byla nějaká rozhodnutí. My jsme si brali výzvu na nedovolené bránění brankáři a jsme rádi, že gól nakonec nebyl uznán."

Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc 0:1 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branka: 63. Orsava. Rozhodčí: Sýkora, Šindel - Hynek, Thuma. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 4076.

Sestavy:

Liberec: D. Král - Melancon, M. Ivan, T. Galvas, McCoshen, Budík, Derner, Kolmann - Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský - Zachar, A. Najman, Flynn - Hawryluk, Bulíř, Birner - Kelly Klíma, J. Šír, J. Vlach. Trenér: Pešán.

Olomouc: Konrád - A. Rutar, Sirota, Řezníček, Ondrušek, Rašner, Škůrek, L. Mareš - Orsava, P. Musil, J. Káňa - Navrátil, Macuh, Plášek - Bambula, Anděl, Kunc - Klimek, J. Knotek, Kusko. Trenér: J. Tomajko.

čtk