Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Roman Graborenko: V Liberci si to užívám, liga je tady skutečně kvalitní

27. 12. 2019 | 13:00

Tygří dvaadevadesátku jen těžko přehlédnete. Urostlý Roman Graborenko se vypracoval do role jednoho z pilířů liberecké defenzivy a v derby s Mladou Boleslaví byl na ledě při obou vstřelených brankách. "Dominik Hrachovina byl znovu výborný. Ze tří bodů mám velkou radost," usmívá se běloruský sympaťák.

hoMBC
Foto: www.hcbilitygri.cz

www.hcbilitygri.czProti Boleslavi to byl herně dost vyrovnaný zápas, ale zvládli jste ho. Jaký byl klíč k vítězství?
Podle mě to byla naše týmová hra. Celých šedesát minut jsme hráli naplno, tlačili jsme se hodně do branky a ve vlastním obranném pásmu jsme si počínali důrazně. V tom jsme dnes byli lepší než soupeř a připisujeme si výhru.

Uhráli jste to navíc s čistým štítem. Bylo to proti mladoboleslavským útočníkům těžké?
Není to jednoduché, ať už hrajeme proti komukoliv. Nejdůležitější je plnit pokyny, být agresivní a důsledně přistupovat k protihráčům. To je základ pro všechny obránce.

Pod čisté konto se také výrazně podepsal Dominik Hrachovina. Co říkáš na jeho výkony?
Je opravdu dobrý, ale neříkej mu to! (smích) Pravidelně nás svými zákroky drží a dává nám šance vyhrávat zápasy. Klid přenáší na celý tým, cítíme se s ním za zády bezpečně. Dneska byl znovu výborný a na vítězství má rozhodně velký podíl.

"Hrajeme tvrdě a dobře jako tým"

Mladá Boleslav je lokální rival, cítil jsi pro derby nějakou speciální motivaci?
Na mě je to těžká otázka, jsem tu krátce. Vím ale, že spousta kluků ten zápas hodně prožívá. Pro mě je to spíš běžné utkání, ze tří bodů mám však samozřejmě velkou radost!

Momentálně se vám daří vyhrávat zápasy s nízkým počtem obdržených branek. V čem je podle tebe hlavní rozdíl oproti začátku ročníku?
Na té změně máme podíl my všichni. Vždy je to o všech pěti hráčích, kteří jsou zrovna na ledě. Teď se nám daří být ve správný čas na správném místě. Hrajeme tvrdě a dobře jako tým. To je nejdůležitější.

Co říkáš na spolupráci v obranném páru se zkušeným Lukášem Dernerem?
Už spolu hrajeme poměrně dlouho, myslím, že nám to klape. Je to někdy docela sranda. Lukáš moc neumí anglicky, takže ho učím nějaká slovíčka, on mě zas učí česky. Máme to navzájem trošku podobně, jako kdybychom učili mluvit malé dítě. (smích) Vždycky se ovšem nějak dorozumíme, není to žádný problém.

"V české lize působí hodně techničtí hráči"

Foto: hcbilitygri.czPříští duel vás čeká v sobotu v Litvínově, kde jsi minulou sezónu působil. Těšíš se na návrat?
Ano, bude to určitě dobrý zápas. Litvínov je hlavně doma nebezpečný, musíme se na něj pořádně připravit. Cíl je jasný, chceme další tři body!

Vyzkoušel sis už mnoho soutěží. Jak hodnotíš extraligu?
Každá soutěž je odlišná. V Česku se hraje skvělý hokej, je tady skutečně kvalitní liga. Působí v ní hodně techničtí hráči, navíc dobře rychlostně vybavení. Je vidět, že z toho těží i český národní tým, který hraje velmi dobře. Má to tady velkou úroveň.

Jak se ti v Liberci líbí po nehokejové stránce?
Liberec je krásné moderní město. Líbí se mi, že je zde poměrně klid, žádný velký provoz a shon. Cítím se tady opravdu dobře a užívám si to.

www.hcbilitygri.cz