Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senzační obrat v závěru zápasu s Karvinou z 1:2 na 3:2. V infarktovém zápase rozhodly dvě standardky

04. 05. 2024 | 17:28

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Jablonce v prvním kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu porazili Karvinou po obratu v závěru 3:2. O výhře domácích rozhodl v šesté minutě nastavení premiérovým gólem v nejvyšší soutěži střídající Matěj Náprstek. Slezané v utkání dvakrát vedli díky vlastní brance Haidersona Hurtada a po přímém kopu Jiřího Fleišmana, ale v první půli srovnal Vachtang Čanturišvili a v 89. minutě střídající Jakub Martinec.

JBCkarvina2
Foto: Artur Irma

Jablonec díky prvnímu vítězství po šesti kolech odskočil barážovým příčkám na rozdíl šesti bodů. Karviné patří v tabulce předposlední 15. místo, od posledního Zlína ji dělí pouze lepší skóre a vyšší postavení po základní části. Na 13. pozici, která jako první znamená záchranu, ztrácí slezský nováček nejvyšší soutěže šest bodů.

"Musím mužstvo pochválit, že se nesložilo. Jsou to pro nás strašně důležité tři body. Dál to bude o psychice. Máme nějaký bodový polštář, je to o hlavě. Na záchranu by mělo stačit 35 bodů," citoval klubový web z tiskové konference trenéra Jablonce Radoslava Látala.

Za Jablonec poprvé v ligové sezoně nastoupil brankář Fendrich, jenž nahradil "vykartovanou" jedničku Hanuše. V 25. minutě se blýskl rychlým výběhem, kterým zlikvidoval sólo Regáliho. Deset minut nato už však Karviná vedla, po rohu si srazil míč od vlastní branky Hurtado.

Radost hostům dlouho nevydržela. Jablonečtí prakticky z rozehrání poslali míč dopředu, Polidar ve vápně našel zpětnou přihrávkou dobíhajícího Čanturišviliho a ten z voleje srovnal. Karviná navíc vzápětí kvůli zranění přišla o gólmana Holce, jehož nahradil Ciupa.

Foto: Artur Irma

"Byl to vyrovnaný zápas, kombinačně jsme na tom byli stejně jako Jablonec. Z jedné standardky jsme dali gól. Ale mrzí mě, že hned inkasujeme, přestože víme, jak to Jablonec zahrává," řekl karvinský asistent trenéra Marek Bielan.

Hosté si vzali vedení zpět v 60. minutě, kdy Fleišman přímým kopem z pravé strany vápna a navíc z úhlu zaskočil Fendricha. Karvinský obránce v nejvyšší soutěži skóroval poprvé od loňského března a dlouho to vypadalo, že si připíše i vítěznou branku.

Jenže Jablonec v "infarktovém" závěru skóre otočil. V 89. minutě se po přímém kopu z levé strany prosadil Martinec a v šesté minutě nastavení rozhodl po rohu také hlavou další střídající hráč Náprstek. Dvacetiletý útočník si v osmém ligovém utkání připsal premiérový gól. Jablonečtí i v devátém domácím duelu nejvyšší soutěže s Karvinou bodovali.

"Teď se nám to otočilo. Fotbal je v tomhle krásný, minule nám sebral, dnes nám dal," připomněl Látal poslední kolo základní části, ve kterém Severočeši přišli o výhru nad Mladou Boleslaví v nastavení.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

FK Jablonec - MFK Karviná 3:2 (1:1)

Branky: 37. Čanturišvili, 89. Martinec, 90.+6 Náprstek - 36. vlastní Hurtado, 60. Fleišman. Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Žurovec - Kocourek (video). ŽK: Polidar, Tekijaški, Hurtado, F. Souček - Svozil, Vlk (trenér). Diváci: 1843.

Sestavy:

Jablonec: Fendrich - F. Souček, Tekijaški, Hurtado (79. Houska) - Čanturišvili, Hollý (74. Alégué), Hübschman (74. Náprstek), Černák - Polidar, Pleštil (46. Martinec) - Drchal (58. Nebyla). Trenér: Látal.

Karviná: Holec (41. Ciupa) - Bergqvist, Svozil, Fleišman - Mikuš (79. Raspopovič), Moses, Boháč, Ražnatovič (84. Čurma) - Budínský (78. Čavoš), Ezeh - Regáli (79. Doležal). Trenér: Vlk.

čtk