Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slovan Liberec načne dnes ligovou sezonu venkovním zápasem proti Spartě

31. 07. 2022 | 5:40

Nejen hráči, ale i fanoušci se konečně dočkají prvního ligového zápasu. Slovan začne sezonu 2022/23 na hřišti soupeře zápasem proti Spartě, a to v neděli od 19 hodin. Dočkají se svěřenci trenéra Kozla na úvod ligy bodového zisku?

slovan spa
Foto: www.fcslovanliberec.cz

AC Sparta Praha - nepovedený začátek v evropských pohárech

Sparta Praha má za sebou období plné změn. Kromě nově příchozích hráčů došlo u pražského celku i ke změně v trenérském štábu. Tým převzal dánský trenér Brian Priske, který má za úkol zabojovat v této sezoně o titul. Ovšem své působení nezačal vůbec šťastně, protože Sparta vypadla v Evropské konferenční lize již ve druhém předkole, což byl pro pražský celek i jeho příznivce velký šok.

Sparta začala svoji přípravu na novou sezonu v Česku. V prvních utkáních nastoupila proti druholigovým soupeřům, Dukle (2:1) a následně proti Opavě (3:0). Druhou část přípravy absolvovali svěřenci trenéra Priskeho, podobně jako náš tým, na soustředění v Rakousku. Zde nastoupili proti třem zahraničním celkům a připsali si tři různé výsledky. Nejprve porazili chorvatskou Rijeku 2:0. Následovala porážka 1:0 s rakouským Wolfsbergem a poté, na závěr soustředění, remíza 1:1 s maďarským celkem Paks.

Sparta má za sebou, na rozdíl od většiny týmů, i dva ostré zápasy. V evropských pohárech narazila na norský tým Viking FK. V úvodním utkání se oba celky rozešly nerozhodně 0:0. Přestože Sparta šla do souboje jako nasazený favorit a měla v prvním zápase navrch, nedokázala zužitkovat výhodu domácího prostředí, a branku nevstřelila. V odvetě hrané v Norsku na stadionu v městě Stavanger Sparta vedla díky brance Zeleného, domácí ale rychle vyrovnali a nakonec kvůli hrubce při rozehrávce v nastavení podlehli letenští Vikingu 1:2 a museli se s Evropskou konferenční ligou rozloučit už v druhém předkole.

Citelnou ztrátou pro sparťanské áčko byl odchod hlavní hvězdy a nejlepšího střelce minulého ročníku FORTUNA:LIGY Adama Hložka, který přestoupil do německého Leverkusenu. Kromě mladého útočníka přišla Sparta i o zkušeného kapitána Bořka Dočkala, který se rozhodl ukončit kariéru. Mediálně nejpikantnějším se stal příchod exslávistického i exlibereckého Jana Kuchty, který přišel na roční hostování z ruského Lokomotivu. Dalšími posilami pražského celku se stali obránce Jan Mejdr či záložník Lukáš Sadílek.

Nejzajímavější změny v kádru AC Sparta Praha:

Jan Kuchta, Lokomotiv Moskva ➤ AC Sparta Praha (hostování)

Jan Mejdr, FK Hradec Králové ➤ AC Sparta Praha (přestup)

Lukáš Sadílek, 1. FC Slovácko ➤ AC Sparta Praha (přestup)

Bořek Dočkal, AC Sparta Praha ➤ konec kariéry

Adam Hložek, AC Sparta Praha ➤ Bayer 04 Leverkusen (přestup)

FC Slovan Liberec - proměna kádru, nový kapitán

Příprava Slovanu probíhala podobně jako ta sparťanská. Nejprve se liberečtí fotbalisté představili na tuzemském turnaji v Benátkách nad Jizerou. V úvodním zápase porazili 4:3 na penalty Mladou Boleslav, následně ve finále prohráli s Hradcem Králové 1:4. Ještě před odletem do Rakouska svěřenci trenéra Kozla porazili 3:1 v Mnichově Hradišti Vlašim a 8:1 Ústí nad Labem. Remizovali 1:1 s Duklou a následně na stadionu U Nisy zvítězili 3:0 nad polskou Legnicí.

Na herním soustředění v Horním Rakousku, se Slovan utkal se třemi soupeři. Nejprve Liberec remizoval 0:0 s maďarskou Újpestí, poté prohrál 1:2 s dalším maďarským týmem - Mezőkövesd Zsóry. A na závěr porazil kyperského mistra Apollon Limassol 3:2 v utkání hraném na 120 minut.

Liberecký tým prošel přes léto velkými změnami, skončilo několik hráčů na hostování a odešly i dvě výrazné postavy Slovanu. Jednou z nich byl slovenský reprezentant Martin Koscelník, který se přesunul do Rapidu Vídeň. Odešel i Christ Tiéhi, který sice strávil v libereckém dresu jen jednu sezónu, ale na hřišti patřil k velmi výrazným fotbalistům. Naopak kádr doplnili hráči na hostování ze Sparty (Matyáš Kozák a Dominik Plechatý, který pod Ještědem působil již v minulé sezóně) a Slavie (Maksym Talovjerov, Jan Stejskal a Mick van Buren). Smlouvu s naším klubem podepsal mladičký Ukrajinec Ivan Varfolomejev, bývalý boleslavský obránce Dominik Preisler i mládežnický reprezentant Lukáš Červ. Kompletní přehled letních transferů a aktuální soupisku našeho A-týmu naleznete na tomto odkazu.

Nově bude nosit kapitánskou pásku, po hlasování samotných hráčů, nejzkušenější člen našeho kádru, Theodor Gebre Selassie. Na Spartě budou mít také premiéru nové modré dresy.

Slovan se naposledy se Spartou utkal v minulém ročníku FORTUNA:LIGY. V 16. kole jsme na Letné podlehli pražskému celku 1:2. Jedinou naši branku vstřelil Christian Frýdek. Za domácí se trefil Adam Karabec a devět minut před koncem základní hrací doby rozhodl utkání Matěj Pulkrab.

Co k nadcházejícímu prvnímu ligovému zápasu říká trenér Luboš Kozel? „Samozřejmě začátek je to těžký, protože Sparta, jako každoročně, má ty nejvyšší ambice. Očekáváme takovou prověrku pro náš tým. Ale to neznamená, že i když jsme asi outsider, že bychom chtěli dát naši kůži lacino. Jdeme do zápasu s tím, že určitě nemáme co ztratit. Ten dvojzápas, co Sparta odehrála, jim určitě nějaké fyzické i psychické síly vzal. Takže se jim to budeme snažit co nejvíce znepříjemnit a eventuálně se pokusit o bodový zisk.“

Pokud nechcete u prvního ligového zápasu chybět, tak neváhejte a využijte fanouškovského výjezdu! Samozřejmě se můžete vydat i po vlastní ose a liberecké fotbalisty podpořit v neděli od 19 hodin na stadionu pražské Sparty Letné.

A pokud věříte ve výhru svěřenců trenéra Kozla, můžete si vsadit v kurzu 9,51 u našeho nového prémiového partnera, společnosti Tisport na tomto odkazu!

www.fcslovanliberec.cz