Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slovan Liberec předvedl srdnatý výkon a v prvním kole porazil Spartu 2:1!

31. 07. 2022 | 21:14

Fotbalisté Slovanu vstoupili do nového ročníku FORTUNA:LIGY vítězně, když porazili Spartu 2:1. Na svého soupeře vlétli a již ve 20. minutě vedli 2:0. Pražané se dokázali vzchopit až ve druhém poločasu, ale přes skvěle chytajícího Vliegena dokázali skórovat pouze jednou a zkorigovali skóre na konečných 1:2.

slovan spa FZA7hcQXwAQU1pG
Foto - zdroj: Twitter FC Slovan Liberec

Slovan vstoupil do utkání famózně, ve druhé minutě poslal do vápna centr Christian Frýdek. Balón prolétl skrz celé obranné území Sparty a skončil za zády brankáře Holce, 1:0. Další zajímavou akci jsme viděli ve 14. minutě. Už to vypadalo, že se domácí prokombinují až ke střele, ale celou situaci nakonec vyřešil razantním odkopem Gebre Selassie. V 19. minutě si vzal na starost volný přímý kop Maksym Talovjerov, jeho dělovku ale Holec zvládl vyrazit na roh. Z něho přišel druhý gól Slovanu. Centr Frýdka si pravděpodobně do brány protečoval Jaroslav Zelený, který se snažil v souboji zamezit skórování Gebre Selassiemu, 2:0.

Sparta se snažila rychle snížit a hnala se za zakončením. Pešek dokázal po levé straně využít svoji rychlost a přejít přes obránce, ovšem jeho střelu z úhlu dokázal lapit Vliegen. I Slovan pokračoval v útočných výpadech, po jednom z nich zakončoval Matoušek, ale Holec vyrazil jeho střelu na roh a o chvíli později si poradil i se střelou Červa. Ve 36. minutě musel trenér Kozel střídat. Po jednom ze sprinterských soubojů se zranil Ghali a na hřiště se podíval Mick van Buren. Ve 39. minutě kopal další standardku z velmi dobré pozice Rondić. Jeho pokus postrádal razanci a sparťanský gólman jeho šanci pokryl.

Foto - zdroj: Twitter FC Slovan LiberecDvě minuty před koncem prvního poločasu se vyznamenal Vliegen, Kuchta pláchl naší obraně a hnal se sám na brankáře. Liberecký gólman zvládl jeho střelu vyrazit nohou mimo a nedovolil změnu ve skóre. Následně se dostal k zajímavé hlavičce Karabec, avšak minul bránu o pár centimetrů, a tak se po půlce zápasu odcházelo do kabin za stavu 2:0 pro Slovan!

Druhou půli začala Sparta velmi aktivně a liberecké fotbalisty zmáčkla. V 50. minutě zahrával standardní situaci Højer přibližně z 25 metrů, jeho pumelici vyrazil Vliegen na břevno. Slovan se více soustředil na bránění a těžil z rychlých přechodů do útoku. Po jedno z brejků zakončoval Matoušek, ale balón netrefil ideálně a brankáře neohrozil. V 71. minutě zkoušel akrobaticky nůžkami zakončovat Rondić, ale rozhodčí odpískal útočný faul.

V 75. minutě se uvolnil Čvančara a následně našel přihrávkou Kryštofa Daňka, který ve skluzu snížil na 1:2. Hned z další akce mohlo být srovnáno, ale znovu se skvěle ukázal Vliegen. Čvančara hlavičkoval ve vápně úplně sám, ovšem liberecký gólman se včas přesunul a jeho pokus vyrazil. Po inkasované brance Sparta ožila a hodně tlačila na libereckou obranu. V samotném závěru atakoval velmi tvrdě Vliegena Kuchta a trefil ho kopačkou do hlavy, rozhodčí po konzultaci s VAR vytáhl červenou kartu. Zbytek zápasu Slovan srdnatě ubojoval a z Letné si odvezl cenné tři body za výhru 2:1.

AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 1:2 (0:2)

AC Sparta Praha:

Holec - Mejdr, Sørensen, Hancko (C), Zelený - Sadílek, Fortelný (69. Daněk) - Haraslín (9. Minčev - 60. Čvančara), Karabec (46. Højer), Pešek (69. Juliš) - Kuchta

Náhradníci: Vorel - Højer, Panák, Wiesner, Pavelka, Sáček, Minčev, Daněk, Ryneš, Juliš, Čvančara

FC Slovan Liberec:

Vliegen - Gebre Selassie (C), Talovjerov, Prebsl, Mikula - Červ (67. Pourzitidis), Doumbia - Ghali, Frýdek (77. Mara), Matoušek (67. Mészáros) - Rondić (77. Rabušic)

Náhradníci: Stejskal - Pourzitidis, Preisler, Mara, Polyák, Michal, Mészáros, Višinský, van Buren, Rabušic

Branky: 2. Frýdek, 20. Zelený (vlastní) - 75. Daněk

Žluté karty: 81. Pourzitidis, 81. Luboš Kozel (trenér), 84. Vliegen - 82. Sadílek, 90+5. Čvančara

Červené karty: 90+6. Kuchta

Rozhodčí: L. Szikszay - T. Mokrusch, M. Volf; VAR: V. Štěrba, AVAR: J. Hrabovský

www.fcslovanliberec.cz