Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slovan si poradil s Pardubicemi 3:0 a připsal si důležité tři body do tabulky. Dvakrát se prosadil Hlavatý

18. 08. 2024 | 19:47

AKTUALIZOVÁNO: Slovan si připsal důležité tři body do tabulky, když dokázal skolit Pardubice jednou brankou Christian Frýdek a dvěma zásahy Michal Hlavatý. V deštivém utkání udržel Liberec čisté konto i po zásluze Huga Jana Bačkovského, který chytil penaltu. Patnáct minut před koncem viděl červenou kartu za zákrok na soupeře Ahmad Ghali.

LBPCE4
Foto Artur Irma

V úvodu zápasu, za hustého deště, měli první slibnou šanci domácí fotbalisté, když po několika odrazech skončil míč na rohovém kopu. Následně z pravé strany zkoušel levou nohou překvapit Budinského Ghali. Ten jeho střelu vyrazil pouze před sebe, kde číhal Kayondo. Na těžkém terénu ale nedokázal umístit míč mezi tři tyče. V 15. minutě vystřelil ze střední vzdálenosti Christian Frýdek, a ten se trefil výtečně, když uklidil míč do levé šibenice soupeřovy branky - 1:0.

Foto: Artur Irma

Rozjetý Liberec zahrozil z další velké šance. Ve vápně si zpracoval balon Hlavatý, jeho umístěnou střelu stačili zblokovat Kalabiška s Jindrou. Ve 22. minutě se dostaly Pardubice také do velké šance. Z levé strany poslal střílený centr do vápna Kalabiška. Po odrazu libereckých obránců musel zasahovat reflexivně Bačkovský, který si připsal úspěšný zákrok. Po půl hodině hry měli pardubičtí možnost standardní situace, z odraženého míče však nedokázali nic vytěžit.

Ve 37. minutě po dlouhém vhazování Kayonda a po několika prodloužení hlavou propadl do pardubického vápna míč, kde na samotném konci byl Michal Hlavatý, který z voleje propálil slovenského brankáře - 2:0. Před poločasovou přestávkou ještě centroval z levé strany Ghali, který našel v dobré pozici Tuptu. Ten ale míč netrefil ideálně a branku minul. V první půli se už nic nestalo, a tak se šlo do šaten za stavu 2:0.

Foto: Artur Irma

Na začátku druhého poločasu poslal do vápna nadýchaný centr Frýdek. Na něj si naskočil Kayondo, jenž trefil spojnici Budínského branky. Po hodině hry se k centru z pravé strany dostal Ghali, který hledal Tuptu. Slovenského útočníka dokázal najít, ovšem v těžké pozici s hráčem na zádech pouze střílel mimo tři tyče.

V 64. minutě se po skvělé individuální akci Tupty prosadil podruhé v zápase Michal Hlavatý, jenž využil přihrávky slovenského útočníka a zamířil do pravého dolního rohu branky - 3:0. V 71. minutě se přezkoumával zákrok Ahmada Ghaliho, který na mokrém trávníku uklouzl a trefil při tom Kalabiškovy nohy. Na popud videorozhodčího vytasil hlavní sudí červenou kartu.

Foto: Artur Irma

Deset minut před koncem zahrál jasně rukou ve vápně Pourzitidis a byl nařízen pokutový kop. Bačkovský vystihl stranu a vyrazil Patrákovu penaltu. Stadionem se ozývalo velmi hlasité skandování domácích fanoušků, kteří vyvolávali jeho jméno. Pardubice se dostaly ke konci zápasu k několika slibných šancí, všechny ale dokázali liberečtí odvrátit. V nastavení druhé půle se už nic nestalo, a tak mohl Slovan slavit vítězství 3:0.

www.slovanliberec.cz

Foto: Artur Irma

Hlasy trenérů po utkání 5. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - FK Pardubice (3:0):

Radoslav Kováč (Liberec): "Měli jsme povedenou první půli s výborným přechodem do útoku. Dali jsme dvě důležité branky, první po střele z dálky a druhou po autu. Třetí gól ve druhém poločase to samozřejmě rozhodl, nicméně jsme dostali červenou kartu. Snad bude Kalabiška dobrý, protože jsem slyšel, že to nevypadá úplně dobře. Snad má i zlomeninu, to mě mrzí. I za Ghaliho, protože to bylo nechtěné, uklouzl. Poté jsme udělali hloupou a zbytečnou penaltu, ale Hugo to skvěle chytil. Jsem rád za kluky, že to bylo s nulou. Tři body nám hodně pomůžou, vítězství jsme potřebovali. Hodně lidí se mě ptalo na Pardubice, odkud jsem přišel, ale já to tak nevnímám. Chceme vyhrát každý zápas. Zažili jsme tam krásné dva roky, profesně jsme se posunuli, myslím, že navzájem. Teď jsem rád v Liberci."

Jiří Saňák (Pardubice): "Výsledek zní jasně, ale výkon takový nebyl. Myslím, že jsme odehráli jedny z nejlepších úvodních 30 minut. Rozhodly výborně zakončené akce domácích a naše laciné chyby. Prali jsme se až do konce. Pro mě je největší tragédií zápasu zranění Honzy Kalabišky, které vypadá jako těžké. Jel na rentgen, je tam podezření na zlomeninu, uvidíme. Věříme, že to nebude tak hrozné, ale nevypadalo to hezky. Nešťastný moment, který zavinilo uklouznutí na podmáčeném terénu."

5. kolo první fotbalové ligy: Slovan Liberec - FK Pardubice 3:0 (2:0)

Branky: 37. a 64. Hlavatý, 15. Frýdek. Rozhodčí: Rouček - Kotík, Dresler - Orel (video). ŽK: Hlavatý, Ševínský, Icha, Varfolomejev - Noslin. ČK: 73. Ghali (Liberec). Diváci: 2941.

Sestavy:

Liberec: Bačkovský - Halinský, Ševínský, Purzitidis - Ghali, Icha (70. Zyba), Hlavatý, Kayondo (70. Koželuh) - Višinský (78. Preisler), Frýdek (70. Nyarko) - Tupta (80. Varfolomejev). Trenér: Kováč.

Pardubice: Budinský - Noslin, Šimek, Jindra, Kalabiška (71. Surzyn) - Vacek, Simon - Leipold (53. Mareš), Zlatohlávek (46. Yahaya), Patrák (83. Zifčák) - Krobot (53. Solil). Trenér: Saňák.

První góly za Liberec Hlavatého těšily, i když je dal zrovna Pardubicím

Fotbalista Michal Hlavatý byl vděčný za první branky v dresu Liberce, i když je neslavil. Šestadvacetiletý záložník dvakrát skóroval v domácím duelu 5. ligového kola proti Pardubicím, kde prožil minulé dvě sezony. Na tiskové konferenci po vítězství 3:0 řekl, že by pro něj premiérové góly za Slovan byly sladší, pokud by nepadly zrovna do sítě týmu, k němuž si vybudoval silný vztah.

Hlavatý se pasoval na ústřední postavu zápasu a brankami výrazně přispěl k výhře proti "svým". "Chutnají sladce, protože to jsou první góly v dresu Slovanu. Jsem za ně hrozně rád, že pomohly k výhře, ale k Pardubicím jsem si vybudoval silný vztah. Kdyby byly do sítě někoho jiného, tak jsou určitě sladší," uvedl Hlavatý.

foto z www.slovanliberec.cz

V 37. a 64. minutě utkání dal druhou a třetí branku Slovanu. "Z respektu k Pardubicím jsem ani neslavil, ale branky mi udělaly radost. Pomohly týmu, Slovanu k vítězství i lidem, kteří se odvázali a byli fantastičtí. Jsme rádi, že jsme jim udělali radost," dodal rodák z Hořovic.

Kontakt na nedávné spoluhráče v týdnu před utkáním nevyhledával. "Nějaké špičkování před zápasem proběhlo, ale snažil jsem se to nevnímat. Normálně jsem komunikativní s bývalým týmem, což dříve platilo pro Mladou Boleslav a Plzeň. Ale teď jsem se snažil plně soustředit a s nikým moc nekomunikovat. Soustředit se na naši kabinu a moc nevylézat, což se asi vyplatilo," řekl Hlavatý.

Hattrick v lize ještě nedal. "Myslel jsem na něj, ale červená karta to pak trochu zkomplikovala. Vyhrálo se, nemusí to tolik mrzet," popsal hráč, který má po dnešku ligovou bilanci 121 zápasů a 16 branek.

V Pardubicích působil nejen on, ale také spoluhráči Marek Icha, Denis Halinský, trenér Radoslav Kováč a další členové realizačního týmu. "Když se porazí bývalý tým, hráč pak většinou donese něco do kabiny nebo zaplatí. Takže spíš tak, předem jsme nic nevypisovali," řekl Hlavatý.

Po zápase zašli s Ichou do kabiny hostů. "Jejich nálada byla samozřejmě špatná. Mám tam spousta kamarádů, vzpomínky na Pardubice jsou neoddělitelnou součástí mého života," prohlásil Hlavatý.

Hráči obou týmů budou držet palce pardubickému bekovi Janu Kalabiškovi, který má po nešťastném zákroku a uklouznutí libereckého Ahmada Ghaliho podezření na zlomenou nohu v kotníku. "Bylo to hrozně nevinné. Doktoři a fyzio tým Pardubic říkali, že mu tam křuplo, je podezření na zlomeninu. Honza je hodný kluk, hlavně ať to není nic vážného. Nikdo si nic takového nezaslouží," dodal Hlavatý.

čtk