Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stříbrné medaile nebo velké změny v kádru. Připomeňte si rok 2019 z pohledu Bílých Tygrů!

02. 01. 2020 | 5:45

Úspěšné semifinále proti Kometě, prohraný boj o Masarykův pohár nebo dlouhá šňůra vítězných zápasů. To je jen malý výčet událostí, které se staly v roce 2019. Pojďme si ho teď společně připomenout.

hokej dresy
Foto: www.hcbilitygri.cz

Situace v horních patrech tabulky byla ke konci základní části sezóny 2018/19 nesmírně vyrovnaná. O Prezidentský pohár bojovaly hned čtyři týmy - Liberec, Třinec, Plzeň a Hradec Králové. Nakonec se okruh kandidátů zúžil na dva celky, Tygry a Oceláře. Rozhodnout se muselo až v posledním kole, Liberečtí se v něm utkali s pražskou Spartou a Třinečtí s Mladou Boleslaví. Oba favoriti překvapivě prohráli, což přisoudilo Prezidentský pohár našemu týmu! Bílí Tygři tak ovládli základní část potřetí za poslední čtyři sezóny.

Cesta do finále

Ve čtvrtfinále se Tygři utkali s hlavním rivalem, Mladou Boleslaví. První dva domácí zápasy svěřenci trenéra Filipa Pešána jasně opanovali a vypadalo to, že série bude mít rychlý konec. Jenže Bruslaři vyhráli třetí utkání a komplikace byla na světě. Čtvrtý duel byl hodně vyrovnaný, nakonec ho ale gólem ve třetí třetině rozhodl sváteční střelec Tomáš Havlín a Liberečtí se pod Ještěd vraceli s mečbolem. Ten nakonec využili, i když to neměli vůbec lehké. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém šelmy poslal po roční pauze do semifinále Michal Birner.

V semifinále čekal na šelmy ještě těžší oříšek - suverén minulých dvou play-off Kometa Brno. Hned první dva zápasy pod Ještědem ukázaly, jak vyrovnaná tahle série bude. Obě utkání dospěla do prodloužení, v tom prvním byli díky gólu Petra Jelínka úspěšnější Tygři, v tom druhém však vyrovnal tvrdou ránou Peter Mueller. I duely v Brně byly velmi vyrovnané. Scénář z Liberce se opakoval, Severočeši vyhráli úvodní duel, domácí však opanovali druhé utkání a pod Ještěd se tak série vrátila za vyrovnaného stavu.

Klíčový pátý zápas zvládli Tygři na výbornou. Vyhráli ho 5:2 a získali mečbol. A ten hned na první pokus využili! Vyrovnaný duel nakonec vyhráli 3:1 a mohli tak slavit třetí postup do finále z posledních čtyř sezón.

Ve finále si to šelmy rozdaly se silným Třincem. Stejně jako s Brnem byl stav po prvních dvou zápasech v Liberci vyrovnaný, když hosté ovládli první klání a domácí to druhé. V třetím utkání ale opět zvítězili Oceláři a s Tygry to začalo vypadat špatně. Naštěstí však čtvrtý duel rozhodl svým životním gólem v prodloužení obránce Tomáš Havlín a série se tak pod Ještěd vrátila za vyrovnaného stavu.

Říká se, že pátý zápas je v každé sérii ten nejdůležitější, což se ve finále opět potvrdlilo. Klíčový duel nabídl velmi napínovou podívanou, kterou nakonec muselo rozhodnout až druhé prodloužení. To v 87. minutě ukončil po šťastném odrazu Ondřej Kovařčík a Oceláři tak získali mečbol. Ten proměnili hned na první pokus, když šestý zápas rozhodl tři minuty před koncem Vladimír Roth. Bílí Tygři tak v sezóně 2018/19 skončili na druhém místě.Foto: www.hcbilitygri.czLadislav Šmíd po prohraném finále:

"Bude to bolet hodně dlouho, mám na to celé léto, abych to skousnul. Je to pro mě obrovské zklamání. Samozřejmě nemůžeme říkat, že to je neúspěch, jsem na náš tým pyšný. Chtěl bych klukům poděkovat za celou sezónu, byla to paráda. Makali jsme, bojovali jsme, bohužel jsme ale nakonec byli o malinko horší než Třinec. "

Letní zemětřesení v kádru

Stejně jako v předešlých sezónách se liberecká soupiska v létě roku 2019 značně změnila. Tým opustilo hned devět hráčů, včetně těch největších opor - zkušený útočník Marek Kvapil odešel do pražské Sparty a asistent kapitána Martin Ševc vyslyšel lákání Mladé Boleslavi. Nejvíc však liberecké fanoušky zasáhl odchod gólmana Romana Willa, jenž přijal nabídku švédského Rögle BK. Kromě něj ještě kádr opustili obránci Matěj Stříteský (HC Energie Karlovy Vary), Patrik Maier (HKM Zvolen) a Taylor Doherty (Fort Wayne Komets) a útočníci Dominik Lakatoš (HC Vítkovice Ridera), Michal Teplý (Winnipeg Ice) a v neposlední řadě Kanaďan Tyler Redenbach, který zamířil do japonského Oji Eagles.

V průběhu sezóny ještě na hostování do mateřského Kladna odešel útočník Jakub Valský. Po druhé reprezentační přestávce tým nečekaně opustil další forvard Tomáš Filippi, jenž přijal lákavou nabídku ruského Magnitogorsku.

Sportovní ředitel Filip Pešán se ale postaral o plnohodnotné náhrady. Obranu vyztužili Ronald Knot z Chomutova, Roman Graborenko z Litvínova, mladý Daniel Bukač z americké OHL a Oldrich Kotvan z Mladé Boleslavi. Útočné řády pak posílili Rostislav Marosz (Pardubice), navrátilec Michal Bulíř (Magnitogorsk) a Adam Musil ze zámořské AHL. Romana Willa v brance nahradil Justin Peters (Chomutov), jeho pozici brankářské jedničky však v průběhu sezóny obsadil Dominik Hrachovina, který přišel ze švýcarské Ambri Piotty.

Změny se však neděly jen v hráčském kádru. Úspěšný trenér Filip Pešán se stal šéftrenérem českého hokeje a v Liberci zůstal jen v pozici sportovního ředitele. Jeho místo na střídačce zaujal dosavadní asistent Patrik Augusta, realizační tým pak v roli asistenta doplnil Jiří Kudrna.Foto: www.hcbilitygri.czVyjádření hlavního trenéra Patrika Augusty po nástupu do funkce:

"Je mi ctí, že jsem dostal důvěru od Petra Syrovátka a Filipa Pešána pracovat jako hlavní trenér jedné z nejlepších hokejových organizací v Evropě. Bílí Tygři jsou klubem s jasnou vizí a spoustou dobrého charakteru. Těším se na spolupráci s Filipem v pozici sportovního ředitele a na další sezonu, ve které budeme s realizačním týmem a hráči pokračovat v nastolené tygří cestě a pracovat na dalších úspěších našeho klubu."

Neúspěšná CHL a skvělý start do extraligy

Ještě před startem Tipsport extraligy se Tygři zúčastnili Champions Hockey League. Hned začátek skupiny se jim ale nepovedl, když prohráli s severoirským Belfastem a se švédskou Luleou, a s postupovými ambicemi to vypadalo bledě. V třetím utkání Liberečtí sice Belfastu oplatili porážku z prvního kola, následně však opět podlehli Lulee. V posledním dvojzápase se s německým Augsburgem utkali o postup, jenže neuspěli. V posledním domácím duelu totiž šelmy potřebovaly vyhrát za tři body, to se jim ale i přes velkou převahu nepodařilo. V CHL 2019/20 tedy skončily už ve skupině.

Úvod extraligy ale našemu celku vyšel o poznání lépe. Svěřenci trenéra Patrika Augusty vyhráli prvních šest zápasů v řadě, první porážka přišla až v sedmém kole proti Kladnu. Poté se ale štěstěna otočila k Tygrům zády a přišla pětizápasová šňůra proher, která zavinila i prudký propad tabulkou. Sérii Liberečtí ukončili v 15. kole proti Spartě a pak se rozjeli k parádním výkonům.

Kvůli nejistým výkonům Justina Peterse z počátku sezóny angažovali Severočeši Dominika Hrachovinu, s nímž chytili skvělou formu. Od zmíněného utkání s pražskou Spartou pokaždé bodovali a z šestnácti duelů prohráli jen jeden. To se samozřejmě projevilo i v tabulce, svěřenci trenéra Patrika Augusty se těsně před koncem roku dokonce vyšplhali na první příčku tabulky!

Celkem se rok 2019 dá z pohledu Bílých Tygrů hodnotit určitě úspěšně, hlavně druhé místo v sezóně 2018/19 si liberečtí fanoušci budou určitě dlouho pamatovat. I aktuální ročník má náš celek slibně rozjetý, tak doufejme, že dojde co nejdál!

Všem fanouškům Bílých Tygrů přejeme šťastný nový rok a doufáme, že s nimi i v roce 2020 zažijeme v Home Credit Aréně spoustu krásných zážitků.

www.hcbilitygri.cz