Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

TOP 3 góly historie: Bakošova mistrovská branka i spása v podání Nedvěda

16. 10. 2020 | 14:32

Rubrika TOP 3 pokračuje dalším dílem a tentokrát se podíváme na nejdůležitější historické branky, které tým z města pod Ještědem nastřílel. Souhlasíte s výběrem, nebo byste ho doplnili ještě o nějakou veledůležitou trefu?

nedvědFinale2
archivní foto s legendárním Petrem Nedvědem www.hcbilitygri.cz

Kudrna vystřelil extraligu

Na úvod se vrátíme do sezony 2001/2002. Tehdy Liberec ve druhé nejvyšší soutěži obsadil první místo s náskokem čtrnácti bodů na Třebíč a účast ve vyřazovací části byla samozřejmostí. Ta se Tygrům náramně povedla a ve finálové sérii si vítězstvím v poměru 3:1 na zápasy nad Jihlavou zajistili účast v baráži, kde narazili na Kladno.

Z úvodních čtyř zápasů opanovaly šelmy hned tři a do toho pátého na soupeřově ledě si vezly vedení 3:1. Zápas začal velmi opatrně a během úvodních čtyřiceti minut padly pouhé dvě branky, každá na jedné straně. Postupovou trefu, na niž už Kladenští nebyli schopni reagovat, si připsal liberecký hrdina Jan Kudrna v čase 49:13, když v přesilové hře šokoval domácího gólmana ranou z prostoru za modrou čarou!

Spasitel Nedvěd

Po veleúspěšném momentu z roku 2002 se nyní přesouváme o deset let později do ročníku 2012/2013. Tehdy se Liberci moc nedařilo a po předposledním místě v ligové tabulce si zahrál i baráž.

Tu hrály dva nejhorší týmy z nejvyšší soutěže a dva nejlepší z první ligy na dvanáct kol, extraliga náležela lepší dvojici z nich. Před posledním kolem nastala rovnost bodů tří týmů – Liberce, Mladé Boleslavi a Chomutova. Pokud chtěli Liberečtí setrvat v nejvyšší soutěži, nutně museli v posledním kole na domácím ledě porazit rivala z Boleslavi.

Před tygří smečkou stál extrémně důležitý zápas, což bylo také vidět na jeho průběhu. Ještě v polovině třetí třetiny hrály šelmy s rivalem z Boleslavi bezbrankové utkání, avšak poté to přišlo. V 54. minutě kapitán Petr Nedvěd zamíchal pukem na pravém kruhu a dělovkou do šibenice rozjásal liberecké ochozy! Jelikož soupeř již skórovat nedokázal, zůstal Liberec extraligový.

Mistři!

Sezona 2015/2016 je jednoznačně nejúspěšnější za celou libereckou historii a dodnes zůstává v živé paměti většiny fanoušků. Hráči jako Ján Lašák, Radim Šimek, Petr Vampola, Michal Řepík, Branko Radivojevič nebo Michal Birner se zařadili mezi tahouny týmu, jenž většinu sezony dominoval.

Nejprve Liberec opanoval základní část a zvedl nad hlavu již třetí Prezidentský pohár v historii. V podobném duchu vlétl také do play off, ve kterém přejel nejprve Chomutov a poté i Mladou Boleslav totožným výsledkem 4:0.

Ve finále šelmy vyzvaly Spartu Praha, s níž vedly vyrovnanou sérii. Nového mistra odkryl šestý zápas až ve druhém prodloužení, když v čase 85:09 překvapil brankáře Sparty rychlou střelou Martin Bakoš, čímž vstřelil možná nejdůležitější branku své kariéry a odstartoval mistrovské oslavy.

www.hcbilitygri.cz