Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Trenér libereckých fotbalistů Pavel Hoftych: Asi to bude zápas roku, ale že bych nespal, to ne

01. 10. 2020 | 4:15

Fotbalisté Liberce a Plzně si v dnešních zápasech závěrečného 4. předkola Evropské ligy zahrají o postup do základních skupin. Severočeši doma nastoupí proti APOELu Nikósie, plzeňská Viktoria se v Izraeli utká s Beer Ševou. Celá kvalifikace evropských pohárů se letos kvůli koronavirové pandemii hraje bez diváků a až na 4. předkolo prestižnější Ligy mistrů jen na jedno utkání místo tradičních dvou.

foLBtrener
Foto: www.slovanliberec.cz

Liberecký Slovan bude usilovat o pátý postup do skupiny a první od sezony 2016/17. Tehdy v závěru kvalifikace vyřadil jiný kyperský celek Larnaku.

Trenér libereckých fotbalistů Pavel Hoftych označil čtvrteční utkání závěrečného 4. předkola Evropské ligy s APOELem Nikósie za zápas roku. Je mu jasné, že postup do základní skupiny je pro klub důležitý i z ekonomického pohledu, hráče ale nechce zbytečně dostávat tlak. Ani on sám kvůli tomu neklidné spaní mít nebude.

"Zápas roku 2020 to asi bude. Každý z hráčů ví, že je to důležitý zápas, budou hladoví. Musí mít obrovskou motivaci hrát skupinu. Ale my jako trenéři už ani nechceme význam toho utkání nějak zveličovat, abychom se zbytečně nedostávali pod tlak. Všichni víme, o co jde, že můžeme hrát další soutěž. Všichni zítra budeme chtít a popereme se o to, ale abych kvůli tomu nespal, to určitě ne," řekl na tiskové konferenci Hoftych.

archivní foto

Slovan už hrál základní skupinu pohárů čtyřikrát, naposledy ale v roce 2016. "Klobouk dolů před tím, že se Liberec tolikrát dostal tak daleko. Že neustále pomáhal českému koeficientu, což je velmi důležité. Jsme rádi, že jsme na to doteď dvěma výhrami navázali a byli bychom rádi, kdybychom šli dál. Samozřejmě pro Liberec je to vždy důležitá součást rozpočtu. S možným naplněním rozpočtu si zase můžeme přivést vlastní hráče, kvalitní, investovat do budoucna. Je to důležitý krok pro celý klub, ale nebudeme to zveličovat," uvedl Hoftych.

"Pro APOEL je to stejné. Také se nachází v situaci, kdy by potřeboval postoupit. Kdo bude mít více štěstí a komu zápas vyjde víc, tak se bude těšit. My se chceme porvat. Když ta šance je a došli jsme až sem, tak bychom ji rádi proměnili," dodal třiapadesátiletý trenér.

Jeho svěřenci dosud v letošní kvalifikaci sehráli dva zápasy venku - uspěli na půdě Riteriai i na hřišti FCSB. Nyní je čeká utkání doma, byť se kvůli koronavirové pandemii hraje bez diváků.

"Je to výhoda i vůči lize. Hrajeme na domácím stadionu, známe to tady. Víme, že podpora lidí na Liberecku bude obrovská. U televizorů, v restauracích, po hospodách. Jsme rádi, že jsme předvídali a dali výkop na 19:00. Kdybychom to dali na 21:00, lidi by neviděli druhý poločas, což by byla škoda," připomněl Hoftych, že bary a restaurace v Česku zavírají kvůli koronaviru už ve 22:00.

Foto: www.slovanliberec.cz

Oddychl si, že se nikdo z hráčů nenakazil koronavirem v předchozím kole na půdě FCSB, který měl v týmu řadu pozitivních testů. "Kdybychom měli být ve větším počtu pozitivní, máme problém jak vrata. To byla ta klíčová otázka před tímto zápasem. I pan (majitel Ludvík) Karl včera dlouho čekal na výsledky testů," podotkl Hoftych.

"Nakonec jsme nezůstali zavření na hotelu. Vyhodnotili jsme si to tak, že jestli je někdo v tuhle chvíli rizikový, jsme to my, že problém by byl mezi námi. Takže je nesmysl zůstávat na hotelu, protože nakonec bychom si to paradoxně předali my sami sobě. Hráči samozřejmě věděli doporučení, že se zbytečně nemají potulovat někde, kde je hodně lidí. Ale že bychom jim zavřeli papulu rouškou a dávali je do skafandru, to odmítáme," dodal.

APOEL už si čtyřikrát zahrál skupinu Ligy mistrů a v roce 2012 došel do čtvrtfinále. "Popereme se s kvalitním a zkušeným soupeřem, rekordmanem v kyperské lize, několikrát účast v základní skupině Ligy mistrů, v Evropské lize. Je to velké jméno. Mají ofenzivní sílu, dopředu zkušené hráče. Co se týče individuální kvality, je to hodně podobné jako u nás Plzeň. Hodně pracují s míčem, hrají jeden na jednoho, hráči hodně rotují. V základní sestavě tam není jediný domácí hráč, řekl bych, že je to takové celosvětové mužstvo," uvedl Hoftych.

"My možná na tato mužstva někdy umíme zahrát líp než na ta, která obranu zavřou a jsou zarputilá. Víme, že tam může chybět trochu té týmovosti. Na to budeme sázet, abychom v tomhle byli o stupeň víc než soupeř. Podobně jako u nás jim přišlo hodně nových hráčů. Nemají to ještě tolik konsolidované, to také může být naše výhoda," přemítal Hoftych.

čtk

FC SLOVAN LIBEREC – KOMBINOVANÁ PROHRA S NOVÁČKEM I BLÁZNIVÉ RUMUNSKO

Poslední dva ligové zápasy našemu mužstvu nevyšly podle představ. V kombinovaných sestavách nejprve remizovalo na domácí půdě s Karvinou (1:1) a pak v Ďolíčku padlo s Pardubicemi jednoznačně (0:3). „Na hodně výkonech bylo znát, že spolu kluci nehrávali. Vystřídala se stoperská dvojice, která v takovém složení hrála vůbec poprvé," komentoval po duelu s Východočechy kouč Pavel Hoftych.

Na evropské scéně ale píše Slovan zatím vítězný příběh. Na půdě litevského Riteriaie vyválčil postup vysokou výhrou 5:1 a zvládl také bláznivý duel na půdě rumunského FCSB. Domácí se potýkali s hrozivými koronavirovými potížemi, které nakonec klub narychlo musel řešit last minute posilami.

Naše mužstvo si v nepředvídatelném duelu dokráčelo pro vítězství 2:0 a postup do finále kvalifikace, které mu los přisoudil na domácí půdu. Duel se odehraje bez diváků, vysílat ho bude televizní stanice O2 TV.

Foto: www.slovanliberec.cz

APOEL FC (NIKÓSIE) – PENALTOVÉ DRAMA SE ZRINJSKI I POSTUP S KAISAREM

Osmadvacetinásobnému kyperskému šampionovi nevyšel vstup do nového ročníku rovněž ideálně, ve čtyřech zápasech vybojoval sedm bodů a patří mu průběžná osmá příčka tabulky. Na čelo APOEL ztrácí ale pouhé tři body.

Do finále kvalifikace se prokousal nadcházející soupeř, stejně jako Slovan, přes dvě předkola a zároveň přes dvě prodloužení. Gjilani z Kosova přehrál po nastaveném čase 2:0, o týden později skolil bosenské Zrinjski 3:2 po penaltách. Celek z Nikósie o minulém víkendu ligový duel nesehrál, naposledy na domácí scéně porazil Paralimni 20. září 2:0.

Slovan se už jednou s kyperským celkem utkal. Během srpna 2016 porazil rovněž ve finále kvalifikace pod vedením Jindřicha Trpišovského Larnaku 1:0 a 3:0. Záložník Jan Sýkora vstřelil v druhém duelu hattrick, na Kypru skóroval zase Vladimír Coufal.

Duel našeho mužstva s APOELEM začne ve čtvrtek v 19:00, hrát se bude bez diváků na stadionu U Nisy. Zápas vysílá stanice O2 TV.

www.slovanliberec.cz