Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tygři otočili vyhrocené střetnutí s Hradcem Králové, Štibingr si užívá první trefu v extraligové kariéře

08. 12. 2021 | 20:41

AKTUALIZOVÁNO: Vyrovnaný a vypjatý duel přinesl gól až ve druhém dějství, kdy se prosadili hosté. Svěřenci Patrika Augusty skvělým výkonem ve třetí části ale otočili vývoj zápasu a připsali si velmi důležité tři body proti druhému celku tabulky. Svou první extraligovou trefu v utkání zaznamenal Jan Štibingr.

Do zápasu vstoupili lépe liberečtí hokejisté, jenže z vysoké aktivity vytěžil větší šanci pouze Michal Birner, který po Klepišově nahrávce netrefil odkrytou klec. Hradečtí se dostali do tempa až díky přesilovým hrám v druhé polovině prvního dějství, do největší příležitosti se ale dostali při rovnovážném stavu hráčů. Po chybné rozehrávce Mislava Rosandiče se sám mezi kruhy ocitl Petr Koukal, jehož vychytal Petr Kváča.

Druhá část tak začínala za bezbrankového stavu a přinesla spíše úpornou bitvu v oblasti mantinelů než pohledný hokej. Jediným zajímavým momentem tak na dlouhou dobu zůstala tyčka Tomáše Filippi z 23. minuty. Až chvíli před druhou sirénou se poprvé pohnulo skóre. Aleš Jergl nabil při přečíslení dva na jednoho Kevinu Klímovi a ten překonal marně se přesouvajícího brankáře Liberce. Hned na to mohl při podobné situaci odpovědět Dávid Gríger, jenže mířil pouze do brankové konstrukce.

Ve třetí třetině už byl zase Tygrů plný led, i přes obrovský tlak ovšem Henri Kiviaho dlouho odolával. Přesně devět minut před koncem ale nakonec kapituloval. Mislav Rosandič po pohledné otočce kolem protihráče poslal kotouč do brankoviště, kde jej do sítě následně usměrnil Jan Ordoš. Vzápětí uběhlo pouze devadesát dva vteřin a Liberečtí slavili znovu! Jan Štibingr si na modré čáře pečlivě nachystal puk a chytře schovanou ranou zaznamenal svou první trefu v extralize.

Severočeši poté ve velmi vypjatém závěru, kdy se na hřišti strhlo i několik potyček, čelili více jak tři minuty trvající power-play hostů. Tři body už si ale vzít nenechali. Bílí Tygři otočili zápas dvěma góly ve třetí třetině a vkročili do druhé poloviny základní části pravou nohou.

Hlasy trenérů po předehrávaném utkání 31. kola hokejové extraligy Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové (2:1):

Patrik Augusta (Liberec): "Utkání jsme odehráli od první do poslední minuty velmi dobře. Myslím si, že jsme si zasloužili vyhrát. Měli jsme několik šancí, navíc jsme nastřelili dvě tyčky. Z mužstva jsem hned od začátku cítil, že si jde tvrdě za vítězstvím. Jsme rádi za vítězství a ode mě míří hráčům do kabiny gratulace."

Ladislav Čihák (Hradec Králové): "Řeknu to zcela upřímně. Liberec byl celých šedesát minut lepším týmem. Předčil nás v pohybu, v soubojích, ve hře na kotouči. Zápas se nám vůbec v ničem nepovedl, nikomu z nás. Jediný, kdo snesl měřítko, byl náš gólman. Z jedné šance jsme sice dali vedoucí gól, to ale bylo z naší strany vše. Musíme všichni přidat."

www.hcbilitygri.cz, čtk

Štibingr si užívá důvěru kouče a prvním gólem v extralize skolil Hradec Králové

Foto: www.hcbilitygri.czPrvní trefu ve své extraligové kariéře zaznamenal v dnešním utkání s Hradcem Králové liberecký obránce Jan Štibingr. Jednadvacetiletý zadák navázal na vyrovnávací gól Jana Ordoše a svou brankou z 53. minuty přisoudil Bílým Tygrům cenné tři body za vítězství 2:1. V poslední době se navíc při současné marodce v obranných řadách Bílých Tygrů těší velké důvěře trenéra Patrika Augusty a užívá si možnost nastupovat v prvním obranném páru.

Po zápase nijak neskrýval velké nadšení. "Momentálně jsem strašně šťastný. Je to super pocit dát gól v extralize, navíc můj první. A hned byl i vítězný, o to je to hezčí. Užívám si, že mám teď od trenéra takovou důvěru. A jsem rád, že jsem mu ji gólem mohl alespoň trochu oplatit,“ radoval se po utkání Štibingr.

Velká chvíle rodáka z Prahy přišla v 53. minutě vyrovnaného zápasu, kdy s pukem na modré čáře dlouho vyčkával a hledal prostor pro přihrávku. Nakonec však zvolil střelu a ta se ukázala býti nejlepším možným řešením.

"Před vhazováním jsme se domlouvali s parťákem z obrany Mislavem Rosandičem, že zkusím přetáhnout hru na druhou stranu a pak mu nahraji na střelu bez přípravy. Soupeř byl ale dobře postavený a nahrávku čekal, tak jsem ji jen naznačil a zkusil poslat puk na branku. Naštěstí to přes clonící hráče propadlo až do sítě,“ pochvaloval si bývalý mládežnický reprezentant.

Liberecké vítězství se ale nerodilo lehce. Ačkoliv byli Bílí Tygři celé utkání aktivnějším týmem, z vedoucího gólu se ve 38. minutě radovali hostující Východočeši. "Měli jsme po celou třetinu více ze hry a moc šancí jsme soupeři nedali. Při inkasovaném gólu jsme ale bohužel špatně střídali a oba beci najednou jsme zamířili na střídačku. Soupeř pak ujel do rychlého přečíslení, které proměnil,“ mrzelo Štibingra.

Ocenil však hru v oslabení v podání svého týmu. "Všechna oslabení jsme odehráli velmi dobře. Dle mého názoru to byl jeden ze zlomových momentů zápasu. Před třetí třetinou jsme se pak ještě více semknuli a pokračovali dál v aktivní hře. Po zásluze jsme byli odměněni dvěma slepenými góly. Myslím si, že za náš celkový výkon jsme si zasloužili vyhrát,“ dodal na závěr Štibingr.

čtk

Předehrávka 31. kola hokejové extraligy: Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Foto: www.hcbilitygri.cz

Branky a nahrávky: 51. Ordoš (Rosandič, Klepiš), 53. Štibingr (Gríger, A. Najman) - 38. Kevin Klíma (Jergl, Blain). Rozhodčí: Kika, Vrba - Ganger, Klouček. Vyloučení: 8:6. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).

Sestavy:

Liberec: Kváča - Štibingr, Rosandič, Kolmann, M. Ivan, J. Šedivý, Derner, Aubrecht - Gríger, Filippi, Ordoš - Zachar, Klepiš, Birner - Klapka, P. Jelínek, J. Vlach - Faško-Rudáš, A. Najman, J. Šír - od 21. navíc Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Hradec Králové: Kiviaho - Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Jank, Šalda - Orsava, Lev, Smoleňák - Jergl, Kevin Klíma, Perret - Kelly Klíma, Lalancette, Oksanen - Miškář, Koukal, Pilař. Trenér: T. Martinec.

čtk