Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U fotbalistů Jablonce skončil po sérii neuspokojivých výsledků trenér Petr Rada. Neodcházím zapšklý, ale mrzí mě to, řekl

25. 04. 2022 | 10:36

AKTUALIZOVÁNO: U fotbalistů Jablonce nad Nisou skončil trenér Petr Rada. Třiašedesátiletý kouč se dnes dohodl na konci spolupráce s majitelem klubu Miroslavem Peltou. Předposlední tým tabulky převzali do konce sezony dosavadní asistenti Jiří Vágner a Tomáš Čížek, kteří ho již vedli na dnešním tréninku. Severočeský klub o tom informoval na svém webu.

radaPardub
Kouč Jablonce Petr Rada skončil. Foto: archiv

"V pondělí jsme si s Petrem Radou sedli a po vzájemné dohodě skončilo jeho působení v roli trenéra Jablonce. Za odvedenou práci zejména v předchozích letech se sluší Petrovi poděkovat, protože byl u největších klubových úspěchů v naší historii. Teď je ovšem situace jiná a je potřeba do závěru boje o záchranu vnést nový impulz," řekl Pelta.

Bývalý reprezentační trenér Rada končí v Jablonci téměř po čtyři a půl letech, v týmu působil od ledna 2018. Přestože v minulých letech dovedl tým do základní skupiny Evropské ligy a v této sezoně startoval také v Evropské konferenční lize, v nejvyšší soutěži se Severočeši trápili. Aktuálně nevyhráli jedenáct zápasů za sebou a bojují o udržení. Po poslední porážce s Pardubicemi, která byla třetí ligovou za sebou, jim patří ve skupině o záchranu 15. místo znamenající účast v baráži.

"Mám dobrý vztah s majitelem klubu a už jsem asi dozrál k tomu, že jediné, co tomu může pomoct, je nějaká změna. Proto jsme se dneska sešli, o situaci jsem se bavili a ulevili jsme tomu tlaku, aby se závěr zvládnul. Z tohoto pohledu jsme se dohodli, hráčům jsem řekl, že se s nimi nebudu loučit, ale budu věřit, že to zvládnou a bude důvod, abych se s nimi důstojně rozloučil. Teď jsme se domluvili, že tým převezmou asistenti a zkusí ligu zachránit," uvedl Rada.

Foto: www.fkjablonec.cz

V dalším utkání přivítá Jablonec poslední Karvinou, která na něj ztrácí osm bodů. Od třináctých Bohemians, kteří drží poslední příčku zajišťující záchranu, dělí Severočechy jeden bod.

Jedná se o čtvrtou trenérskou změnu na jaře a celkově sedmou v ligové sezoně. Stejný krok učinily dříve Liberec, Teplice, Karviná, Mladá Boleslav, Bohemians 1905 a Ostrava.

"Neodcházím zapšklý, ale mrzí mě to. Čekal jsem, že to skončí po sezoně nějakým umístěním, které nebude takhle děsivé. Nastala taková situace a pořád věřím, že to Jablonec zvládne. Toto bylo moje druhé angažmá v Jablonci a v součtu je to nějakých devět let. Beru to jako takový rodinný příběh. I když tenhle závěr není optimální pro diváky, pro hráče, pro trenéry, ale za těch celých devět let se nemám za co stydět, i když ten závěr je nepříjemný," doplnil Rada.

Foto: www.fkjablonec.cz

Jeden z Radových trenérských nástupců Vágner slíbil pár změn v sestavě. "Nebudeme měnit deset lidí, ale pár drobných změn, třeba i vynucených, tam bude," řekl Vágner, podle nějž musí tým do konce sezony zapracovat na sebevědomí.

"Víme, že kluci hrát fotbal umí. Ale ono se to někdy zapomíná pod tíhou té skupiny, do které jsme se sami dostali. Ve skupině o titul se řeší úplně jiné starosti, tam se hraje určitě lépe. Naší realitou je spodní skupina a ten tlak na nás je teď velký. Musíme to zvládnout v hlavách," dodal Vágner.

čtk