Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V neděli dorazí Zbrojovka Brno. Je jedním z týmů, který může Jablonec tabulkově ohrozit

20. 05. 2023 | 12:24

Ve třetím kole nadstavbové části skupiny o záchranu se v neděli odpoledne na jablonecké Střelnici představí celek Brna. Právě Zbrojovka je jedním ze dvou týmů, který může ještě Jablonec tabulkově ohrozit.

ZbrojBrno1
Foto ze zápasu 24. kola: FC Zbrojovka Brno - FK Jablonec 1:2 (1:0)

Týmu z jihomoravské metropole se na jaře dlouhodobě nedařilo. V polovině dubna tak přišel impuls v podobě výměny hlavního kouče, Richarda Dostálka nahradil u brněnského kormidla Martin Hašek. Premiéra Haškovi vyšla, na domácí půdě porazil Pardubice 2:1. Jenže na tři domácí body Brňané už v dalších kolech navázat nedokázali. Před závěrečným třicátým kolem si připsali už jen jediný bodík po remíze 1:1 s Českými Budějovicemi.

Brno tak do nadstavbové části vstupovalo ze čtrnácté příčky s 31 body s touhou vyhnout se baráži. Jenže po dvou kolech nadstavby Jihomoravané své bodové konto nerozšířili. V Ostravě inkasovali tvrdý direkt 0:4 a o posledním víkendu přišla další velká komplikace po domácí porážce 0:2 s velkým konkurentem z Pardubic. Nejlepší ligový střelec Řezníček si proti Perníkářům dovolil i luxus v podobě dvou zahozených penalt. „Ale Kuba to zvládne a my mu v tom pomůžeme,“ nedobíral si zklamaného elitního střelce trenér Hašek a pokračoval. „Z baráže už se asi nevysekáme. Pardubice už nás stáhly o tři body, což je průšvih. Na druhou stranu náskok na Zlín nám zůstal stejný. Jestli máme zůstat v lize, tak musíme zachovat chladnou hlavu a držet pohromadě. Musíme být klidní a snažit se ze sebe vydat to nejlepší,“ říká před zápasem na jablonecké Střelnici kouč Zbrojovky.

Foto ze zápasu 24. kola: FC Zbrojovka Brno - FK Jablonec 1:2 (1:0)

Tři kola před koncem má Jablonec náskok na barážové pozice Brna a Pardubic šest bodů. Jeden z těchto týmů by tak v závěrečných kolech musel posbírat o sedm bodů více než náš Jablonec. Při rovnosti bodů totiž rozhoduje o konečném pořadí v tabulce lepší umístění po základní části FORTUNA:LIGY, které měl lepší Jablonec. Tým trenéra Davida Horejše ale půjde v neděli s Brnem za třemi body, které by znamenaly definitivní záchranu. „Jdeme do zápasu s cílem vyhrát a už si zajistit ligu v předstihu pro příští rok. Zbylé dvě kola bychom pak dohráli v relativním klidu. Mohli bychom vyzkoušet i kluky, kteří tolik příležitostí nedostávali,“ říká před nedělním zápasem asistent trenéra Tomáš Čížek.

Na Střelnici bude v neděli k vidění i souboj dvou nejlepších střelců tuzemské soutěže. Korunu pro nejlepšího ligového střelce má na dosah právě brněnský Jakub Řezníček, který skoroval 19x. O čtyři branky pozadu za ním zůstává jablonecký útočník Jan Chramosta, který prožívá nejlepší střeleckou formu v kariéře. O Králi střelců však jablonecký útočník nemluví. „Já tohle neřeším a nestresuju se tím. Hlavní pro mě je, abychom se zachránili,“ má jasno i před přímou konfrontací s Řezníčkem jablonecký Chramosta.

Jablonec svého nedělního soupeře v obou zápasech letošní sezony dokázal porazit. Nejdříve na podzim doma 3:1, v jarní odvetě si z Králova Pole odvezl výhru 2:1. Třetí vzájemné utkání této sezony ponese pořadové číslo 51. Bilance vzájemných ligových soubojů hovoří v náš prospěch, Jablonec ovládl 26 zápasů, Brno 18 a jen 6 duelů skončilo remízou.

Utkání začíná v neděli 21. května od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou.

www.fkjablonec.cz