Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Antivirová fólie, autonomní elektromobily, světélkující sklo pro bary a další vychytávky, to vše se loni zrodilo v Libereckém kraji

03. 01. 2022 | 0:00

Přijde-li řeč na politiku a ekonomii, vždy se najde někdo, kdo s masochistickým potěšením prohlásí, že jsme jen velká levná montovna zahraničních firem. Myslím, že přinejmenším to slavně neslavné „jen“ určitě neplatí. O tom svědčí i tento víceméně nesystematický výběr nápadů, které za uplynulý rok vykrystalizovaly v Libereckém kraji.

Utkáno na 3D stavu.
Utkáno na 3D stavu.

Začněme malou exkurzí do technologické firmy VÚTS, sídlící v liberecké průmyslové zóně Sever. Název a tradici špičkového pracoviště sice podědila po Výzkumném ústavu textilních strojů, ale Vývoj pro textilní strojírenství dnes tvoří jen asi čtvrtinu pracovní náplně VÚTS.Stav pro 3D tisk. Jen pro připomenutí, ve VÚTS se zrodil například přelomový tryskový tkací stav Vladimíra Svatého, patentovaný roku 1952. Dnes na tuto tradici navázal stav pro 3D tisk schopný tkát i velmi komplexní 3D struktury využitelné v mnoha oblastech průmyslem počínaje a výrobou volnočasového sportovního náčiní, jako jsou například paddleboardy, zdaleka nekonče.Vizualizace kyvadla pro halu nemocnice v Abú Dhabí. (Zdroj: LASVIT)Funkční model kyvadla, které nakreslí co mu zadáte.Již dlouhodobě VÚTS spolupracuje s firmou LASVIT, pro kterou vyvinul sofistikované ovládání několika velmi komplexních skleněných pohyblivých objektů pro přední zahraniční klienty. Určitě ne posledním husarským kouskem na tomto poli je ovládání obrovského, šestnáct metrů dlouhého skleněného kyvadla pro hlavní halu nemocnice v Abú Dhabí. Svým pohybem kreslí obrazy do písečného kruhu o ploše 50 m2. Obrazy můžou být předprogramovány anebo je lze zadat z mobilní aplikace.Malá, nebo spíš velká perlička. Špičkový výzkumák potřebuje špičkové vybavení. Není divu, že vlastní největší tichou zkušební komoru v republice.


Další naší zastávkou musí být Technická univerzita v Liberci. I zde by byl seznam nápadů dováděných z říše fantazie do praxe velmi dlouhý. Vybral jsem pár pozoruhodností z oblasti automobilismu. Před Vánocemi jsme vás informovali, že na TUL vyvíjejí autonomní elektrická vozidla pro užitkový transport.Zkušební vzorek autonomního elektromobilu TUL. (Foto: archiv TUL) Tento projekt byl odstartován v září 2018 a letos má doběhnout do finiše. Ve světě jsou takové úkoly řešeny celými týmy. V Liberci zvolili multiprofesní přístup propojující týmy z několika fakult TUL, což umožňuje řešit široký okruh témat sahajících od modulární architektury podvozkové části přes pohony a akumulátory až po výzkum systémů řízení.Tým projektu Modulární platforma pro autonomní podvozky specializovaných elektrovozidel pro dopravu nákladu a zařízení. (Foto: archiv TUL)Těsně před Vánocemi proběhla médii rovněž zpráva, že TUL začne spolupracovat s vývojáři z firmy Devinn na vývoji vodíkového pohonu. Firma Devinn má přitom v této oblasti bohaté zkušenosti. Její ekologické elektrické agregáty nevypouštějící do ovzduší spaliny CO2 se již osvědčily například na velkých hudebních festivalech.SIMULAKRA studentů Vítězslava Plavce a Filipa Zemana z FUA TUL. (Zdroj: www.signalfestival.com)Bodovaly i prvoplánově netechnické fakulty univerzity. Například instalace SIMULAKRA studentů Vítězslava Plavce a Filipa Zemana z Fakulty umění a architektury TUL se stala vítězným projektem Ceny Neon pro studenty a studentky vysokých uměleckých škol mezinárodního festivalu SIGNAL.


V oblasti technologií spojujících špičkový vývoj s uměním ještě zůstaňme. Jan Salanský na loňském novoborském IGS představil výsledky své spolupráce s firmou PRECIOSA Lustry. Jeho bezbarvé čiré skleněné objekty se po nasvícení zdrojem obsahujícím UV složku zbarví do lososové a rozzáří se.Jan Salanský a jeho výrobky kolekce Underground.Salanského sklo se takto chová díky přidanému europiu, což je jeden ze vzácných prvků ze skupiny lanthanoidů, používaný jako luminofor i v jiných oblastech. Z europiového skla lze vyrábět široké spektrum výroků od uměleckých plastik přes vázy až po jídelní sety a sklenice, takže uplatnění tato nová technologie nalezne asi hlavně na diskotékách, v barech a v domácnostech excentriků.Umělecké objekty z europiového skla na výstavě.


Na svět přišly i novinky inspirované koronavirovou epidemií. Liberec jako první město v Česku potáhl všechny kritické povrchy (tyče, madla, držáky sedadel…) autobusů a tramvají fólií Coversafe, která umí s účinností blížící se sto procentům likvidovat viry, bakterie a další mikroorganismy, a to 24 hodin denně po dobu minimálně čtyř let. Kromě toho na fólii neulpívá špína.Aplikace fólie Coversafe. Fólie je téměř čirá a po aplikaci se stává neviditelnou.Coversafe není plodem koronakrize, ale výsledkem desetiletého vývoje francouzské  společnosti Gergonne. Nicméně pro místní patrioty je skvělou zprávou, že na vývoji se velmi aktivně podílela liberecká pobočka této firmy. Není tedy divu, že pilotní projekt pro ošetření vozů MHD proběhl v Liberci. V Libereckém kraji fólie Coversafe chrání také libereckou ZŠ Doctrina, Střední sklářskou školu v Železném Brodě a libereckou pediatrii. Aplikace fólií v DPMLJ je ale zatím největším projektem v Čechách.


Psi jsou bezkonkurenčně nejrychlejšími odhaliteli potencionálních nositelů této nákazy. Jejich úspěšnost se pohybuje mezi osmdesáti až devadesáti pěti procenty. Druhá novinka z oblasti boje proti koronavirové pandemii je z úplně jiné oblasti. V Heřmanicích nedaleko Frýdlantu se nachází špičkové Výcvikové zařízení služební kynologie Celní správy České republiky. A čeští kynologové jako jediní na světě dotáhli do úspěšného konce výcvik psů schopných odhalit osoby mající nemoc covid 19. Na covid zatím bylo vycvičeno pět psů, kteří v červnu prošli závěrečnou zkouškou. Všichni pracují na letišti Václava Havla, kde kontrolují určité zájmové lety z rizikových oblastí.


Prezentace BeeHydro na prvním Maker Faire Liberec.Na závěr jsem si nechal projekt dokazující, že za úspěšným vývojem nemusí vždy stát jen instituce s mohutným zázemím. V září se konal první Maker Faire Liberec a náš region měl co předvést. Uvědomíme-li si, že makeři často nemají ani samostatnou dílnu a jejich projekty vznikají v garáži nebo v obýváku, je až neuvěřitelné, co všechno jsou schopni dotáhnout do konce. Z těch, kterým se to povedlo, jsem vybral startup BeeHydro Kateřiny Blatoňové a Lukáše Veselého, jejichž hydroponická farma v centru Liberce má vlastní e-shop a již zásobuje několik obchodníků a například i catering krajské nemocnice a krajský úřad.

Text a foto Mad, není-li uveden jiný zdroj