Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ivan Vastl si splnil sen, v Rynolticích otevřel novou špičkovou moštárnu pro zahrádkáře

12. 10. 2020 | 0:00

Žádné velké cedule vás k této moštárně zatím nedovedou, přesto o první zákazníky nemá nouzi. Hned ráno zde při otevření potkávám paní Marcelu, která si z Frýdštejna přijela pro mošt z 250 kg jablek, sklizených z pěti stromů. Trochu utajenou moštárnu našla na internetu: „Letos bylo hodně jablek, tak jsem hledala, kde si je nechám zpracovat. Jako první v úvahu připadaly Hodkovice, ale tam kvůli koronaviru letos nemoštují. Pátrala jsem dál a nakonec se mi tato nabídka zdála nejlepší. Manžel to sem dovezl, já to odvezu a vnoučata to vypijou.“

Uvnitř čerstvě vymalované místnosti, kdysi sloužící k úplně jinému účelu, stojí zbrusu nová moštovací linka. Jablka jsou dvakrát mytá, před očima zákazníka putují do drtičky a drť je následně lisována kolonou válců. Produkt je pak pasterován při 70°C a plněn do plastových „vemen“ s výčepními kohoutky, která znáte z krabicových balení vín. Chcete-li, můžete si koupit i krabice a přátele pak obdarovat profesionálně zabaleným 100% moštem vlastní výroby. Na pasterovaný mošt dává moštárna roční záruku. Nepasterovaný mošt vám v ledničce vydrží asi deset dní, jinak začne do dvou, tří dnů kvasit. Áčko na poslední křižovatce, jediné avízo, že Rynoltice mají moštárnu.Zajímavý není jen proces přeměny kulatých plodů na tekutinu, ze které skáčou vitamíny a další lidskému organismu prospěšné látky, ale i historie vzniku tohoto malého provozu. Takže s Ivanem Vastlem, majitelem rynoltické moštárny, začínáme rozhovor, několikrát přerušený příjezdy a odjezdy zákazníků, návratem do let devadesátých.Moštárna sídlí v průmyslovém areálu.

Red.: Když jsme si domlouvali schůzku, avizoval jste, že zajímavá je nejen linka, ale i geneze nápadu. Jak to tedy bylo?
I. V.: Začínal jsem jako učitel. V roce 1991 jsem se stal ředitelem ZDŠ Na Perštýně v Liberci, ale pak jsem se názorově rozešel s nadřízenými, což dopadlo tak, že jsem se osamostatnil. A protože jsem do té doby působil ve školství, založil jsem společnost ABCD Služby školám s.r.o., která se zabývala obchodováním s nábytkem pro školy. Firmu jsem úspěšně provozoval dvacet pět let. Nakonec jsem z té práce již byl dost unavený. Byla to úspěšná firma, vše klapalo, ale prostě to už chtělo změnu. Odešel jsem na konci zimy 2019.

Red.: A tou změnou byla moštárna Rynoltice?
I. V.: Ano, rozhodl jsem se, že když bydlím na vesnici, splním si životní sen a pořídím si moštárnu.  Přivezená jablka jdou na váhu. Od jejich hmotnosti se totiž odvíjí cena moštování. Pasterizaci pak platíte od litru.

Red.: Jak dlouho se buduje takováto moštárna?
I. V.: Vybudování trvalo asi půl roku. Prostory, které vidíte, byly zdevastované, musela se vyměnit okna, kompletně nové je obložení, dlažba. Uvnitř se vlastně vše muselo rozbourat a nově postavit. No a když to bylo hotové, dovezla se technologie a mohlo se začít moštovat.

Red.: Od kdy tedy fungujete?
I. V.: Fungujeme teď od září. Je to naše první sezóna. My o spuštění původně přemýšleli již od minulé sezóny. Naštěstí nebyla žádná úroda, protože bychom to stejně nestihli. Podcenili jsme totiž nutné stavební úpravy. Ivan Vastl kontroluje linku před spuštěním.

Red.: Jaká je vaše cílová skupina?
I. V.: My se zaměřujeme na malé zahrádkáře, nikoliv na velkopěstitele. Chceme, aby k nám chodili hlavně lidé, kteří mají radost z toho, že se zužitkuje jejich ovoce, že ho nebudou muset vyhodit. Takže k nám jezdí třeba lidé s kárkou nebo s tím, co se jim vejde do auta. Největší množství, co jsme od jednoho zákazníka zpracovávali, bylo asi 600 kg. Naše zákazníky nezajímá jen cena, ačkoliv ta je pochopitelně také důležitá. K nám chodí lidé, které zajímá ten proces, kteří chtějí na vlastní oči vidět, co se s jejich ovocem děje. To je naše cílová skupina.Ještě na pásu máte možnost vytřídit nahnilé kusy.

Red.: Moštárnu propaguje jen její web. Na průjezdu Rynolticemi jsem neviděl žádný váš reklamní poutač, nenápadné áčko máte až zde u odbočky. Uvažujete o nějaké další propagaci?
I. V.: Jsme docela aktivní i na Facebooku. O další propagaci uvažujeme až pro příští sezónu. Momentálně nás limituje pasterizér, takže pro příští sezónu uvažujeme o nákupu jednoho, možná i dvou pasterizérů.Po umytí jsou jablka vyzvednuta do drtiče.

Red.: Když jsem se před kamarádem zmínil, jakou reportáž jedu dělat, velmi živě se zajímal o to, zda a za kolik pálíte. Nevím, jak ho ta asociace mezi moštárnou a palírnou napadla, ale když se dívám na odpad po lisování, napadá mě, že by bylo zajímavé nechat ho zkvasit a vypálit z něj nějakou jablkovici…
I. V.: Možná by to šlo, ale to by o surovinu musela mít napřed zájem nějaká palírna. Ale osobně si myslím, že když je velká úroda, je lepší pálit přímo z jablek. Mimochodem, palírnu má bratr. My jsme dvojčata, tak si nás lidé občas pletou. Někteří lidé si k němu dávají zkvašený mošt vypálit.Podrcená jablka jsou vylisována systémem válců.

Vylisovaný odpad končí ve sběrném koši.Red.: Jak tedy nakládáte s odpadem? Opravdu mi přijde, že by se dal využít.
I. V.: Vylisovanou drť jsme nabízeli různým chovatelům. Bezúspěšně, nikdo ji nechtěl. Něco si odvezli jen myslivci. Máme ale smlouvu s firmou, která to vozí do kompostárnyPasterizér.

Red.: Moštárny často nabízejí vlastní produkty. Ani vy nejste výjimkou, nabízíte surový i pasterovaný mošt, několik druhů rybízových vín a sušené ovoce. Kde získáváte surovinu?
I. V.: Máme svoje sady, jeden je za lesem ve Lvové, další v Kravařích na Českolipsku. Takže i to byla motivace, proč jsme si moštárnu pořídili. Vyrábíme také ovocná vína, protože máme i hodně rybízu a pro svoji spotřebu jsme je vyráběli již čtyřicet let. Takže zkušenosti byly, a tak jsme je začali produkovat ve velkém. Výsledný produkt.

Red.: Konkurence v oboru je poměrně vysoká, moštáren jsem v Libereckém kraji na první dobrou nalezl asi osm. Přitom jen za dobu, co spolu hovoříme, obsluhujete již třetího zákazníka. Jak si ten zájem vysvětlujete?
I. V.: Sázíme na to, že naše technologie je jedna z nejmodernějších a nejhygieničtějších v kraji. Je to špičkové zařízení. Vše je z nerezi, vše je stále čištěno. Největší radost mám z lidí, kteří když odcházejí, jsou hrozně spokojení. Prostě se snažíme chovat se k lidem hezky, snad nám to vyjde.

Děkuji za rozhovor           Text a foto Mad