Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší prodejní výstava skla a bižuterie v Česku, Křehká krása 2021, otevře brány příští čtvrtek, návštěvu se určitě vyplatí spojit s výletem do Křišťálového údolí

05. 08. 2021 | 0:00

Jaká letošní Křehká krása bude? Nabídne oproti předchozím ročníkům něco nového? Nebude jen sčítáním koronavirových škod? Budou pro vstup na výstaviště platit stejná koronavirová pravidla jako například pro fanoušky fotbalu? Vezměme to popořádku. 

MISS České republiky na Křehké kráse 2019.
MISS České republiky na Křehké kráse 2019.

V první řadě je nutno připomenout, že po průtrži mračen, která umyla Česko před třemi týdny a v Eurocentru vytopila především elektroinstalaci, se chvíli vůbec nevědělo, zda tady bude možné akci pořádat. Ono "tady" je důležité, protože o tom, že by se veletrh neuskutečnil vůbec, odmítl pořadatel, kterým je Svaz výrobců skla a bižuterie (SVSB), uvažovat.Již koncem minulého týdne byste nepoznali, že se výstavištěm prohnala voda. Jen na toaletách svítilo pouze nouzové osvětlení.„Měli jsme variantu B, ale detaily nebudu radši prozrazovat, protože by to bývala byla velká improvizace,“ konstatuje Pavel Kopáček, předseda SVSB, a vyzdvihuje rychlou a pružnou reakci města Jablonce nad Nisou.
Náklady na akci se pohybují kolem 350 tisíc korun. Největší finanční podporu poskytuje Liberecký kraj. Další město, ministerstvo kultury a jiné subjekty.Přípravy jsou v plném proudu.Křehká krása se letos koná o týden později, než bývalo zvykem, a to z ryze pragmatických důvodů. Termín vychází z poznatků o návštěvnosti Jizerských hor a snaží se lépe respektovat střídání turnusů v rekreačních zařízeních. Brány jabloneckého Eurocentra se otevřou ve čtvrtek 12. srpna 2021. Od čtvrtka do soboty bude otevřeno od 10 do 18 hodin, v neděli, kdy akce končí, budete křehkou krásu ve všech podobách moci obdivovat do 16. hodin. Součástí Křehké krásy je již tradičně i vstup do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které připravilo vlastní program.
Ke Křehké kráse patří bohatý doprovodný program.Cena vstupného byla zvýšena na 100 Kč. V této souvislosti se vám rozhodně vyplatí uvažovat o nákupu vstupenky do Křišťálového údolí. Týdenní přijde na 250 Kč a platí pro vstup do 28 sklářských provozů a muzeí včetně vstupu na Křehkou krásu. Rodinná vstupenka je ještě výhodnější, pro 2 dospělé a až čtyři děti stojí 480 Kč. Připlatíte-li si 50 Kč, prodlouží se platnost až do konce léta. 
O většině vystavovatelů se dá říci, že jsou již tradiční, jako například NA TĚLO, sdružení designerek z Nového Boru.Novinek je oproti předchozím ročníkům více než jindy. Na prvním místě bych jmenoval Beatu Rajskou, která se stala novou ambasadorkou výstavy. V dobách, kdy reprezentativní přehlídky oděvů a bižuterie pořádal Jablonex, byla tato ikona českého módního návrhářství autorkou celých kolekcí vytvořených speciálně pro tuto příležitost. Na Křehké kráse bude osobně přítomna a bude mít dokonce krátké módní okénko v doprovodném programu, tradičně probíhajícím v amfiteátru Eurocentra.
Jablonecké muzeum již vystavovalo modely i jiných designerů. V roce 2015 to například byly skleněné šaty od Blanky Matragi.Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou při té příležitosti uspořádá výstavu z jejích modelů, které má ve svých depozitářích. „Reagovali jsme na informaci o ambasadorce výstavy paní Rajské. Díky daru JBX Promotion a dalších firem máme ve sbírce několik jejích modelů z let 2001 až 2018. Takže pár vystavíme,“ vysvětluje Milada Valečková, ředitelka muzea.
Součástí veletrhu jsou skleněné workshopy.V rámci Křehké krásy bude mít Beata Rajská v pátek 13. srpna na jablonecké radnici přednášku Módní trendy, jejich tvorba a aplikace. Dá se říci, že návrhářka si tím odbude generálku na svoji nastávající akademickou kariéru. Tato přednáška je zároveň impulsem oživujícím myšlenku velkého projektu Design Centra při Czech Trade. A to ještě není vše, týden po Křehké kráse (19. srpna) má Beata Rajská velkou módní přehlídku v Kulturním centru VRATISLAVICE 101010.
Na Křehké kráse bude k vidění pět ukázek různých druhů ruční výroby skla.K magnetům veletrhu bude jistě patřit i další speciální výstava jabloneckého muzea. Představí projekt zápisu ruční výroby českého skla na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Pro účely veletrhu bude putovní panelová výstava navíc doplněna pěti živými ukázkami výroby. Milada Valečková upřesňuje: „To není jen české sklářství, je to společná nominace šesti zemí. Ta iniciativa vzešla z Francie. Kromě nás se dále zapojilo Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko“. Žádost by měla být podána začátkem příštího roku a další rok pak bude trvat rozhodovací proces. Tak držme palce. Připomínám, že na veletrhu se představí i společnost Rautis, jejíž unikátní výroba perličkových ozdob byla na tento seznam zapsána koncem roku 2020.
Perličkové ozdoby z Rautisu nemusí nutně zdobit jen vánoční stromky..Dalším lákadlem by se měla stát odvážná umělecká instalace, ze všech stran prezentující turistický projekt Křišťálového údolí. Speciálně pro výstavu ji vytváří známý výtvarník a pedagog TUL Richard Loskot. David Pastva, manažer Křišťálového údolí, je tajemný jako hrad v Karpatech, když naznačuje: „Bude tam zastoupeno všech šest základních témat Křišťálového údolí. Bude to hra světel a stínů, víc vám ale v tento okamžik neprozradím.“Skleněný betlém vévodil vánočním trhům před libereckou radnicí v roce 2019.Loskotovy instalace pravidelně vyvolávají velký ohlas nejen v galeriích, ale zejména ve veřejném prostoru, tak se domnívám, že se máme určitě na co těšit. Ostatně, právě Loskot byl před dvěma lety autorem koncepce slavného skleněného betlému před libereckou radnicí, viz obrazová reportáž GENUS.CZ.
Richard Loskot při instalaci skleněného betlému.Představení finalistek MISS České republiky již není pro Křehkou krásu novinkou, ale jistě bude i letos velkým oživením, zvláště když se finalistky zároveň ujmou provětrání modelů přehlídek Made in Jablonec na přehlídkovém molu. Jména finalistek budou známa teprve tuto sobotu (7. srpna) a Křehká krása bude jejich první společnou promoakcí.
Finalistky Miss České republiky (Křehká krása 2019).To bychom měli novinky a tak zvané magnety veletrhu. Křehká krása je ale především veletrhem prodejním. Bude co okukovat a nakupovat? Ačkoliv koronavirová krize na sklářskou a bižuterní výrobu těžce dolehla, například se zdá, že dva členové SVSB skončili úplně a několik dalších přerušilo činnost, vystavovatelů bude 37, viz www.krehkakrasa.cz, tedy počet srovnatelný s předchozími lety.Vidět a zároveň koupit si můžete křehkou krásu ve všech podobách.Nicméně nové tváře nečekejte, dá se říci, že všichni zúčastnění výrobci a organizace zde vystavují pravidelně. Asi největší potíže měli výrobci vánočních ozdob a například Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem, náš největší producent ručně vyráběných ozdob, letos nepřijede. Přesto bude i tento segment trhu v Jablonci zastoupený.
Letošní přehlídky budou rekapitulační, takže možná uvidíte i tento model z Made in Jablonec 2019.Co se organizace a programu týče, pro vstup do areálu budou platit obdobná koronavirová pravidla, jako pro vstup do jiných společenských prostor. O počítání návštěvníků v expozicích se, na rozdíl od loňska, neuvažuje. Program, s výjimkou otvíracího čtvrtka, začíná sice až po obědě, ale i tak obsahuje dva bloky módních přehlídek po třiceti modelech přehlídky Made in Jablonec. Protože se Made in Jablonec letos nekonala, půjde o rekapitulaci nazvanou 10 let Křehké krásy. Doprovodný program není jen o skle a bižuterii.Ano, Křehká krása letos slaví výročí. První ročník na vychladlém ohništi slavných výstav Jablonexu uspořádal v roce 2012 Liberecký kraj, ale pak již iniciativu převzal Svaz výrobců skla a bižuterie (SVSB) a začal krůček po krůčku budovat novou tradici. Určitě se přijďte podívat, jak se mu to v dnešní nelehké době daří. 
Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí, se na Křehkou krásu těší i letos. Spolu s ní je ohlášená rovněž Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj a mnoho dalších významných hostů.
Text a foto Mad