Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Představujeme devět nových kandidátů na pečeť Regionální potravina Libereckého kraje

13. 07. 2020 | 0:00

Ocenění Regionální potravina je určené na podporu malých a středních producentů zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců v jednotlivých krajích České republiky. Právo užívat značku Regionální potravina platí po dobu čtyř let, pak ale může výrobce titul znovu obhájit. Označení  garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. 

Letos nebylo kvůli koronavirové krizi jisté, zda se soutěž bude vůbec konat. Možná i proto ji obeslalo poněkud méně producentů než loni, dvacet čtyři oproti loňským jednatřiceti. Přihlášeno bylo 81 výrobků. Pozitivní je, že mnoho výrobců se účastnilo poprvé a i v oceněné devítce je šest nováčků. Malý výběr z 81 výrobků, které přihlásilo 24 producentů.O soutěži již médii proběhla řada informací v uplynulém týdnu a všude se již psalo o oceněných, což není zcela přesné. Stačí nahlédnout do pravidel.
Hodnotitelská komise je osmičlenná, přičemž předseda je z Ministerstva zemědělství a v komisi jsou i zástupci dozorových orgánů (Státní veterinární správa, Zemědělská a potravinářská inspekce, Potravinářská komora, Agrární komora) a zástupce Libereckého kraje. Kromě senzorických vlastností a regionálního původu hlavní suroviny (minimálně 70%) se hodnotí i etiketa, balení výrobku, správnost uvedených údajů a rovněž počet „éček“. Letos například jednomu nejmenovanému, velmi chutnému uchazeči uteklo ocenění o jedno zbytečné „éčko“, kterým byl zdůrazňovač chuti. Výrobky jsou hodnoceny bodováním (max. 20 bodů) a nakonec proběhne hlasování o každé kategorii. Vladimíra Pachlová, ředitelka Úřadu Regionální agrární rady Liberec, na jejíž bedrech kvůli koronaviru letos soutěž ležela. Vedle ní stojí Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje a zcela vlevo Jiří Löffelmann člen rady LK.Ale to ještě není všechno, protože ocenění musí schválit ministr zemědělství a hejtman Libereckého kraje. To se ještě nestalo, a proto je korektnější o oceněných výrobcích stále psát jako o vybraných kandidátech. Podívejme se na letošní devítku blíže. Výrobky jsou uvedeny podle řazení do devíti soutěžních kategorií na www.regionalnipotravina.cz.

Krůtí klobása PROMINENT, výrobce PROMINENT CZ s.r.o.1. Masné výrobky tepelně opracované - Krůtí klobása PROMINENT, výrobce PROMINENT CZ s.r.o.
Firma PROMINENT CZ s.r.o. byla založena společností ZOD Brniště a.s. v lednu roku 2007. Dnes je největším zpracovatelem krůtího masa a výrobcem krůtích specialit v České republice. Vlastní řadu ocenění nejen v kategorii Regionální potravina Libereckého kraje, ale má i certifikáty Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj a Výrobek roku Libereckého kraje. V soutěži o Regionální potravinu Libereckého kraje loni bodovala klobása s medvědím česnekem. Letos k ní Prominent přidá krůtí klobásu Prominent.

Prase na citronech, výrobce MASS.NA.2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Prase na citronech, výrobce MASS.NA
Marek Piroch a Eva Jiřičková mají řeznictví v Českém Dubu. Jsou výrobci i klasického masa a masných polotovarů (například salsice a vinné klobásy). Eva Jiřičková vypočítává: „Celkem vyrábíme čtyři druhy sušeného masa, Zázvorovou a Baby krůtu, Krávu ala jerky a toto Prase na citronech. Už když jsme s výrobou sušeného masa začínali, snažili jsme se inspirovat recepty, které nám chutnají a připodobní maso chuti nějakého pokrmu. A tady to Prase na citronech vychází z varianty řeckého souvlaki, což je vepřové maso na citronu s tymiánem. Nám moc chutnala ta kombinace, tak jsme to zkusili přenést do sušené pochoutky.“

KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem, Farma pod Ještědem s.r.o.3. Sýry včetně tvarohu - KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem, Farma pod Ještědem s.r.o.
Firma Iva a Aleny Vrbkových funguje šestým rokem, majitelé jsou původem stavaři a přišli z Prahy. Alena Vrbková mi vysvětluje: „Vrátili jsme se na rodnou hroudu do Libereckého kraje, protože jsme se rozhodli žít tak nějak v souladu s přírodou a rozhodli jsme se farmařit. Chováme kozy a z jejich mléka rovnou vyrábíme všechno možné. Sýry, zakysané výrobky i mléko jako takové. Soutěže se účastníme každý rok, ale teprve náš kozí sýr s česnekem se umístil na stupních vítězů.“ Používají sušený česnek z Makra. Zákazníky jsou zejména malí prodejci zdravé výživy, restaurace, školy a školky

Farmářský rakytníkový jogurt, Farma Volavec s.r.o.4. Mléčné výrobky ostatní - Farmářský rakytníkový jogurt, Farma Volavec s.r.o.
Historie rodinné farmy z Radostné pod Kozákovem se začala psát již v devadesátých letech v době restitucí. Firma Farma Volavec je ale velmi mladá, byla založena po restrukturalizaci původního hospodářství v srpnu 2018. Zabývá se výhradně chovem skotu (113 kusů) s převahou plemene Brown Swiss, což je jedno z nejstarších kulturních plemen a mezi skotem je považováno za jedno z nejkrásnějších zvířat. Sortiment obnáší kolem třiceti výrobků, od jogurtů a zákysů přes acidofilní mléko až po tučný tvaroh a různé druhy sýrů, které si přímo na místě můžete koupit sedm dní v týdnu. Farma je dalším z těch, kteří získali ocenění poprvé.
„V sortimentu máme pochopitelně takové ty základy jako je jahoda, malina, borůvka, lesní směs, ale pak vyrábíme i jogurty, které mají i exotičtější příchuti, tedy myslím nečeské, jako kiwi nebo ananas, takže ty nemůžeme přihlašovat do Regionální potraviny. Ani ty jahody nepochází z regionu, což byl další důvod, proč padla volba na rakytník,“ vysvětluje mi Marek Lacina z farmy Volavec a prozrazuje původ surovin jogurtu: „Je to spojení dvou výrobců z regionu, jogurtu z mléka našich krav a rakytníkového ochucovadla, které vyrábějí manželé Cvrčkovi. Ale na tu výbornou myšlenku dát dohromady jogurt a rakytník přišli manželé Brožkovi, kteří v devadesátých letech rodinné hospodářství založili. Upřímně řečeno, kdo znal před deseti, patnácti lety rakytník. Dnes každý minimálně ví, jak ta rostlina vypadá. “

Učňovská houska, SŠ hospodářská a lesnická Frýdlant5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Učňovská houska, SŠ hospodářská a lesnická Frýdlant
Další oceněný výrobek je trochu netypický zástupce regionální produkce. Jak napovídá název Učňovská houska, nepřihlásil ho do soutěže farmář nebo soukromý výrobce, ale škola, konkrétně Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Kromě vítězné housky měla v soutěži ještě další dva výrobky, Podmáslový chléb a Učňovskou sekanou. Ocenění bude mít jistě velký význam pro budování prestiže školy a pro praktickou demonstraci toho, co své žáky naučí. 

Borůvkovo tvarohový dort z Ralska, Ivana Jablonovská - Zmrzlinárna Ralsko6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Borůvkovo tvarohový dort z Ralska, Ivana Jablonovská - Zmrzlinárna Ralsko
Ačkoliv se už zdálo, že kvůli problémům s partnerem slavná zmrzlinářka Ivana Jablonovská skončí, nakonec vše dopadlo ke spokojenosti Ivany i jejich zákazníků. Svoji zmrzlinárnu přesunula ze Stráže pod Ralskem do Mimoně, do bývalé samoobsluhy nedaleko Zámeckého rybníka, a návštěvnost již překonává bývalé působiště. Slavná výrobkyně zmrzlin všech myslitelných příchutí letos přihlásila jahodový sorbet a borůvkovo tvarohový dort. Uspěl dort, který vznikl vlastně jako vedlejší produkt výroby borůvkové zmrzliny. Její podnik je jedním z mála, o kterém se dá říci, že mu pomohla koronavirová krize. „Kraj je teď plný turistů, když je pařák, všichni k nám jezdí se osvěžit, a když je pod mrakem nebo prší, tak je to vlastně stejné, lidé se nemůžou koupat, hledají tipy na výlety a jezdí k nám. Jedeme sedm dní v týdnu od devíti do devatenácti každý den,“ chlubí se paní Jablonovská a na otázku, jak davy zákazníků zvládá, dodává: „Je to o organizaci, s dobrou organizací se dá zvládnout všechno. Mám teď partnera, který mi hodně pomáhá, a šikovné holky brigádnice. Vyrábím já, partner rozváží, nakupuje, brigádnic máme sedm, ale je to málo, potřebovali bychom jich dvanáct.“

Prezidentský speciál 12°, Pivovar Volt s.r.o.7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) - Prezidentský speciál 12°, Pivovar Volt s.r.o.
Jablonecký pivovar Volt má v sortimentu čtyři desítky piv. Do soutěže přihlásil tři klasické české ležáky. Proč padla volba právě na ně, mi vysvětluje sládek Martin Palouš: „Většinu děláme piva typu „ale“ a ty jsou ze zahraničních navoněných chmelů, takže jsme je do Regionální potraviny nemohli přihlásit. Přihlásili jsme tedy tři klasické české ležáky a ani jsme příliš nepočítali s nějakým oceněním. O to je naše potěšení větší.“ Jednatel pivovaru Roman Gaal dodává: „My již získali řadu ocenění na různých českých soutěžích, ale tohoto ocenění si nesmírně vážíme, protože Regionální potravina je to, co potřebujeme. Potřebujeme, aby spotřebitelé podpořili regionální potraviny, regionální výrobce, aby byli ekonomicky silní a přežili. A funguje to, mám osobní zkušenost, že řada lidí se tak již opravdu chová a vybírá si regionální výrobky. Projevuje se to i u nás, každým rokem nám roste výstav a prodej.“ A ještě tip na konzumaci speciálů z Voltu od Romana Gaala: „Kraftová piva se dají ochutnávat stejně jako vína. Můžete sledovat různé chutě, vůně, barvy a můžete si je stejným způsobem vychutnat.“

Český česnek z Podkrkonoší, Jan Hradecký - Alena Mihulková, sdružení FO8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Český česnek z Podkrkonoší, Jan Hradecký - Alena Mihulková, sdružení FO
Český česnek pěstitelů z Bělé na Semilsku získal ocenění už potřetí. Alena Mihulková je tedy osobou nejpovolanější k tomu, aby smysluplnost této značky zhodnotila: „Ta značka nám velmi pomohla v tom, abychom se vyčlenili. Český česnek je velké téma a díky té značce, kdy se za nás postavila Agrární komora a Ministerstvo zemědělství, máme stoprocentní důvěru zákazníků a příznivců česneku, že ten česnek je opravdu český. I když stále dochází k záměnám a zneužívání značky, tak jsme se dostali do širšího povědomí a lidé nám věří.“ A v čím je tento česnek výjimečný, když česneku s označením „český“ je v supermarketech dost? Paní Mihulková pokračuje: „My pěstujeme jen české odrůdy. V Čechách se totiž přepěstovávají cizí odrůdy, francouzské, španělské a další. Takže v obchodech se sice prodává v Česku vypěstovaný česnek, ale málokdy najdete českou odrůdu, protože není dostatek satbového materiálu. To je ten problém. České odrůdy mají malý množitelský koeficient a pro velkopěstitele jsou neefektivní.“

Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku, DobroTY z ráje, Martina Papežíková9. Ostatní - Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku, DobroTY z ráje, Martina Papežíková
Martina Papežíková a Karel Šilhán provozují DobroTY z ráje třetím rokem. Vyrábějí bylinkové a ovocné sirupy, džemy, marmelády. Ze slaných výrobků mají vynikající grilovací omáčku, cuketovou omáčku, houbovou směs a přepuštěné máslo produkují i bez příchutí. Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku získala ocenění i loni. „Je to vlastně ghí pesto, ale nemůže to být pesto, jsme regionální, jsme v Česku, tak máme název pasta. Je pravda, že kdyby se to jmenovalo „pesto“, lidé by spíš věděli, o co jde, ale za ty tři roky, co ji vyrábíme, není problém,“ vysvětluje Martina možná trochu zavádějící název produktu. Máslo je jihočeské, ale medvědí česnek je zdejší. Rodina pana Šilhána má lesík, takže vlastní úžasný zdroj medvědího česneku je po ruce. Kromě másla a medvědího česneku obsahuje pasta jen minimální množství soli. „Složení je naprosto jednoduché a přesto to má plnou chuť a velmi široké využití v teplé i studené kuchyni. Můžete si to namazat na topinku, na bramborové placky, je vynikající na pečení ryb na nakládání a grilování masa. Můžete to přidat do polévky, na saláty, udělat si palačinky na slano… Od začátku, kdy jsem to vyrobila, tak jsem věděla, že to je bomba,“ uzavírá paní Martina

Představení oceněných výrobků vyvolalo slušný zájem médií.Asi se ptáte, kde potraviny s pečetí Regionální potravina Libereckého kraje seženete. Dobrým vodítkem vám můžou být stránky www.regionalnipotravina.cz. Letošní kandidáti zde bohužel zatím chybí, protože, jak píši výše, certifikáty ještě nejsou podepsány. Zatím je nejjednoduší, když navštívíte nějaké regionální farmářské trhy nebo stránky výrobců. Na propagaci je zatím naplánováno 16 akcí (info naleznete na www.apic.cz). Z nich největší bude tradičně Den regionální potraviny před libereckou radnicí. Ten se má konat 19. září a letošní kandidáti na něm slavnostně převezmou svá ocenění. 

Text a foto (kromě úvodního) Mad