Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nulová eurobankovka liberecké ZOO je dobrá investice, tvrdí Slováci

28. 05. 2019 | 0:00

Euro Souvenir, sběratelský fenomén nulových eurobankovek, dobývá Evropu již od roku 2015. Loni konečně dorazil do Česka, kdy první nulovou eurovku vydala Praha. Druhou, díky povedenému designu a nízké emisi 5 000 kusů velmi hodnotnou, se od tohoto týdne pyšní ZOO LIberec.

ZOObankovkaMad
Foto: Mad

V pondělí čekala od brzkých ranních hodin před Zoologickou zahradou v Liberci fronta asi sto padesáti lidí. Po pravdě řečeno, někteří znalci nálad sběratelské komunity předpovídali davy zájemců bivakujících před vchodem již od neděle. Vycházeli z toho, jakou horečku vyvolávají nové emise eurovek s velkou nulou u sousedních Slováků, kde byla některá prodejní místa opravdu v obležení již den před zahájením prodeje. ZOO se dokonce obávala, že může nastat tlačenice, a pro jistotu požádala o asistenci městskou policii.

Nulová eurobankovka
Slováci nezklamali, opravdu přijeli den předem a prakticky ovládli čelo fronty. Jako vůbec první dorazil pan Petr z Nitry (v modré bundě), kterého na fotce níže za odměnu právě zpovídá štáb ČT. Před ZOO vartoval od sobotní (ano, od sobotní) sedmé hodiny večerní! O nedělní půlnoci si pak před branou ZOO krátilo čas do svítání různými historkami již pět Slováků, ale to byl v pondělí jen vrchol slovenského ledovce. Doma má pan Petr všech 47 slovenských nulových eurobankovek (viz www.eurosouvenir.sk), ale jeho panevropská sbírka je podstatně košatější. Na otázku, jak dlouho je sběratelem, mi odpovídá, že od roku 2018, kdy začaly vycházet slovenské edice. Před tím nesbíral nic, sběratelskou vášeň u něho spustil právě projekt Euro Souvenir. Petrova motivace je inspirující: "Mám dvě dcery a pro každou sbírám kompletní edice jako dárek, investici do budoucna." 
Nulová eurobankovka

Nulová eurobankovka

Projekt Euro Souvenir je nápadem Francouze Richarda Failliho. Původním smyslem byla propagace význačných míst a památek Evropy, ale dnes má svoji nulovou eurobankovku i řada událostí a institucí. "Bankovky" jsou přitažlivé i tím, že jsou tištěné v tiskárně cenin (která produkuje i opravdová eura) na bankovní papír a mají ochranné prvky moderních bankovek. Licenci pro Českou a Slovenskou republiku drží slovenská firma Nunofia s.r.o.. Líc bankovky obsahuje originální motiv, rub všech Euro Souvenirů je bohužel stejný. Zdobí ho koláž obsahující Eifelovku, Braniborskou bránu, Koloseum, Belémskou věž a bruselského čůrajícího chlapečka.

Nulová eurobankovkaLiberecké nulové eurovce vévodí emblém 115 výročí ZOO a pod ním je zvěčněna trojice takin, slon a orlosup. David Nejedlo, ředitel ZOO Liberec, vysvětluje genezi celého nápadu: "To nám poradili na jednom setkání kolegové ze slovenských zoologických zahrad. Náš marketing pak zjistil možnosti a pořádající firma velmi rychle zareagovala. Celé jsme to připravovali asi půl roku, ale my jsme pro prodej vybrali toto období, takže jsme nespěchali. Měli jsme hlavně dost času vybrat téma. Bílé tygry již nenajdete, to není zvíře, kterým by se moderní ZOO měla chlubit. Zvolili jsme zvířata, která mají určité charisma a zároveň symbolizují poslání, které by ZOO měla plnit. Návrhy grafiky pak dodala přímo ta slovenská firma."

7:55, pokladní Petra Smutná čeká perný den s optimismem sobě vlastním.

Nulová eurobankovka8:00, otevíračka je ze zpravodajského pohledu naprostá nuda, žádné davové scény se nekonají. Lovci nulových eurovek vstupují dovnitř po jednom. První jde pochopitelně pan Petr.Nulová eurobankovka

Nedočkavce drží na uzdě Marta Dostálová, šéfová marketingu.

Nulová eurobankovka

Nulové eurové bankovky jsou připraveny. Z vydaných 5000 kusů šlo do prodeje 3500 číslovaných exemplářů. Tisíc kusů si bere zprostředkovatelská firma v rámci smlouvy a pětistovku si ZOO schovala pro jiné účely. Bankovka s číslem 0001 je pečlivě uložená v sejfu. Nulová eurobankovka​Nákup nulových eurovek byl složitější než nákup v hypermarketu. Zájemce si musel koupit vstupenku, protože bankovky byly k mání výhradně uvnitř areálu ZOO. Proti jedné vstupence se v pavilonu ZooExpo prodávalo maximálně pět bankovek, což vedlo k tomu, že většina lidí obratem pádila zpět do fronty před ZOO

Nulová eurobankovkaTuto strategii praktikoval i pan Miroslav s partnerkou. Pro liberecké nulové eurovky si přijeli až z Kežmaroku. Na otázku, proč má zájem zrovna o 0 € liberecké ZOO, odpovídá: "Je to krásná a hodnotná bankovka, protože emise je nízká (5 000 ks oproti obvyklým 10 000 ks v jiných případech). Takže půjde dobře směnit za jiné věci, které sbíráme. My totiž sbíráme všechno možné, mince, odznaky, vlajky...". Pan Miroslav doufá, že než bankovky dojdou, stihne čtyři kolečka. Jak dopadl nevím, ale nákupní šílenství skončilo již ve 12:20 prodejem poslední bankovkyNulová eurobankovkaKdo si 27. května přivstal, každopádně neprohloupil, nulové eurobankovky opravdu můžou být dobrou investicí. Na Slovensku jsou velmi ceněné například 0 € Banské Bystrice a první edice Bratislavy, která měla tiskovou chybu. V textu "Bratislavký hrad" uteklo "s". O té chybě se vědělo, ale nebyl již čas ji napravit, tak se Euro Souveniry prodaly i s chybou. Chybotisků je mezi nulovými eurobankovkami víc, například u bankovky Trenčína chybí čárka nad í a Hamburský park miniatur má naopak e navíc (Miniature Wunderland). Letmým pohledem na aukční weby zjistíme, že většina nulových eurovek je v současnosti nabízena za zhruba 150% pořizovací ceny, ale jsou případy, kdy aukční cena atakuje i hranici dvou tisíc korun, pochopitelně zejména u tisků raritních. I Nulová eurovka ZOO Liberec byla již na Aukru k vidění za téměř desetinásobek prodejní hodnoty. Ačkoliv to byl asi výstřelek, sběratelé předpovídají, že bankovka se slonem, orlosupem a takinem má před sebou skvělou budoucnost.. 

Text a foto Mad.