Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Barokní klenoty i skalní hrad. Cyklovýlet ukáže malebnosti Sloupska 

01. 09. 2023 | 8:39

Řadu pozoruhodných míst přiblíží výlet na kolech, který provede okolím Sloupu v Čechách. Mimo roubenek či monstrózních barokních památek ukáže i dnes již legendární sloupský skalní hrad.

Sloup v ČecháchLK
Foto: LK

„Kamkoliv se vydáte v okolí Sloupu v Čechách, narazíte na půvabnou krajinu, plnou krásných skal rozmanitých tvarů a také se na mnoha místech budete dotýkat zajímavé historie,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Sloup v Čechách

Ves doložena roku 1352 jako farní. Kostel sv. Kateřiny v barokní podobě z počátku 18. století. Bouřlivý rozvoj nastal za Jana Josefa Max. Kinského po roce 1750. Dnes má obec rekreační charakter, první hotel vznikl roku 1870, rozvinutá soukromá i podniková rekreace. Sloup je rodištěm českého buditele Břetislava Mikovce a významných sochařů Josefa a Emanuela Maxe, jejichž díla najdeme nejen v okolí, ale také například v Praze na Karlově mostě. U fary stojí sousoší Kalvarie z roku 1740 se signaturou Antona Brauna. Před kostelem se nalézá raně barokní mariánský sloup z roku 1694. Park barokního zámku, který dnes slouží coby domov důchodců, krášlí sochy Matyáše Brauna.

Maxov

Osada Radvance s nově upravenou kaplí je nazvaná podle Jana Josefa Maxmiliána Kinského. V 19. století tu fungovala sklářská výroba. V roce 2000 v osadě započala výstavba kolonie rodinných domků.

Radvanecký rybník – sloupské koupaliště

Rybník o rozloze téměř devět hektarů původně sloužil jako pohon mlýna a pily. Nad rybníkem směrem k Maxovu vznikl v 17. století sloupský morový hřbitov. Roku 1905 vzniklo koupaliště a rybník byl pak přejmenován podle hnízdišť břehulí na Vlaštovčí jezero. Dnes představuje největší rekreační středisko regionu.
Janov

Sklářskou osadu založil roku 1751 hrabě Kinský rozparcelováním sloupského dvora. Od roku 1862 v obci fungovala varhanářská dílna. Dochovalo se několik původních chalup.
Janovský rybník

Historický rybník o rozloze čtyři hektary, dnes rybolovný. Jeho  propusť s mostním obloukem je vytesaná ve skále, ve skalách pod rybníkem leží lom s letopočtem 1777.
Sloup – skalní hrad a poustevna

Hradní skála má velmi starou historii na základě archeologických nálezů, zejména z doby keltské. V roce 1327 se připomíná hrad jako majetek Berků z Dubé, na počátku 15. století v rukách Jana Wolfa z Varnsdorfu a pak Mikeše Pancíře ze Smojna. Ten se pustil do válek s Lužicí, pročež byl hrad roku 1445 dobyt. Pak byl obnoven, ale jen do 16. století, kdy byl pod hradem postaven takzvaný Berkovský dům, dnes již zaniklý. Hrad byl poničen za třicetileté války švédským vojskem. Od roku 1790 byla na skále budována rozsáhlá barokní poustevna. Po jejím zrušení se hrad stal výletním místem. Místo Berkovského zámku byl v letech 1730 až 1735 hrabětem Josefem Maxmiliánem Kinským u kostela postaven nový zámek s parkem.

LK/Jan Mikulička