Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Lomnice nad Popelkou nejen za suchary, ale i za historickými domy a romantickými přírodními scenériemi

Popravdě řečeno, v současné době je Lomnice nad Popelkou proslulá především totálním kolapsem dopravy při průjezdu centrem ve směru na Jičín nebo na Novou Paku, způsobeném rekonstrukcí inženýrských sítí. A bude hůř, od 1. června v určitých fázích prací v tomto směru neprojedete vůbec. Což takhle vzdát čekání v koloně a po Lomnici se trochu projít?

Kolona aut někdy začíná již na Husově náměstí. Zde máte čas prohlédnout si jednu z nejhezčích radničních budov našeho kraje a naproti ní stojící Šlechtův Hrubý dům, svého času největší měšťanský dům na Semilsku a Jičínsku. Dnes v něm sídlí muzeum.Veduta Lomnice nad Popelkou ze střechy bývalé továrny Mastných.A to není zdaleka všechno. Lomnice nad Popelkou je sice relativně malé město s pěti a půl tisíci obyvateli, ale o atrakce a zajímavé akce tu není nouze. Kromě již zmíněných lomnických sucharů sem lidé jezdí nakupovat maso a uzeniny, obdivovat raně barokní zámek, pozdně barokní farní kostel, muzeum, městskou památkovou rezervaci a sportovní areál s veřejně přístupným skokanským můstkem, který je zároveň rozhlednou. Město žije i bohatým společenským životem, má kino, divadlo, loutkové divadlo, knihovnu, ZUŠ a působí zde řada různých spolků.Radnice byla postavena ve stylu francouzské novogotiky. Vpravo je vidět pomník Mistra Jana Husa, zdobící stejnojmenné náměstí od roku 1900. Možností, kam se podívat, než pomine dopravní špička, je tedy mnoho. Vybral jsem dvě lokality, které mezi návštěvníky nejsou až tak frekventované. Prvním tipem je ochutnávka z městské památkové zóny. Když se podíváte na www.lomnicenadpopelkou.cz, zjistíte, že něčím pozoruhodných staveb je ve městě požehnaně, ale jsou rozptýleny na poměrně velké ploše.Šlechtův Hrubý dům, dnes sídlo muzea a velmi aktivního infocentra.Nechcete-li se vydat na výpravu po celém městě, reprezentativní ukázkou většího počtu historických stavení soustředěných na jednom místě je Vesnická památková rezervace Lomnice nad Popelkou – Karlov (MAPA), jejímž středobodem je Karlovské náměstí.Karlovské náměstí se sochou Panny Marie Karlovské. Socha z červeného pískovce, pravděpodobně dílo Josefa Zemana z Tatobit, byla do středu náměstí přesunuta roku 1874.Památkově chráněno je hned několik domů lemujících Karlovské náměstí a přilehlé ulice, zejména ulici Antala Staška. Tyto domy z velké části pocházejí ze 70. až 80. let 18. století. Například první zmínka o č. p. 263 (hnědo-okrový štít na fotu výše) pochází z roku 1787. V některých případech jde již bohužel o repliky.Dům č. p. 265 je replikou původního roubeného stavení s čelní podsíní z roku 1739. Novostavba pochází z roku 1996.Romantická zákoutí najdete i v uličkách okolo Karlovského náměstí.Karlov byl za vesnickou památkovou rezervaci s roubenými domy prohlášen již roku 1995. Zástavba zde byla založena v letech 1739-40 na pozemcích bývalého statku a pojmenována po majiteli panství hraběti Karlu z Morzinů.


Oborský rybník. Po hrázi vede žlutá turistická značka.Mým druhým tipem je Malá rohanská obora s Oborským rybníkem a bývalým loveckým zámečkem (MAPA). Tato obora se nachází na jižním konci města a její návštěvu lze zařadit do výletu na horu Tábor.Součástí areálu je i bohatě vybavená tělocvična pod širým nebem.Velká i Malá obora v lesích pod Táborem byly pravděpodobně zřízeny za Valdštejnů koncem 16. století. Největší rozvoj nastal po roce 1834, kdy Rohané ke svému majetku připojili lomnické panství a oboru přizpůsobili pro lov a chov jelenů a daňků. Na tom měl zásluhu zejména kníže Kamil Rohan, vášnivý lovec a botanik. Po 2. světové válce oboru přebraly státní lesy.Součástí Malé rohanské obory je arboretum s pozoruhodnými dřevinami. Některé soutěžily i o titul Strom roku.Za vlády Rohanů byl u Malé rohanské obory vybudován lovecký zámeček s arboretem. Zámeček sloužil knížecí rodině převážně při podzimních honech. Byl postaven ve stylu švýcarské alpské architektury na místě starší myslivny zřejmě podle projektu knížecího architekta Josefa Pruvota v letech 1864-1868.Štít loveckého zámečku.Jinak celkem nezajímavou budovou činí atraktivní bohatě vyřezávané dřevěné průčelí. Tato výzdoba je připisována rodině Bušků z Husi u Sychrova, která byla dvorním dodavatelem výzdoby zámku Sychrov. Na lomnickastezka.cz se dočtete, že v jinak veřejnosti nepřístupném objektu se zachovala v přízemí keramická dlažba, v obytných místnostech dřevěné kazetové stropy, zdobené vitráže a další.Z pařezů po pokácených stromech se stávají sochy. Podél rybníka a v okolí zámečku jich objevíte několik. Sochy zdobí i ostrůvek u jižního okraje rybníka. Z původně bohatě vybaveného interiéru zámečku se dodnes zachovalo jen několik artefaktů, které jsou uloženy v městském muzeu. V roce 2010 zámeček od Státních lesů ČR odkoupilo město Lomnice nad Popelkou a v prosinci 2012 byl prohlášen kulturní památkou. V bezprostředním okolí zámečku byly vysazeny nejrůznější vzácné dřeviny a kosodřeviny, které dnes tvoří malé arboretum.Pohled na Oborský rybník od arboreta.Se zámečkem sousedící Oborský rybník má rozlohu zhruba 1 ha. I on vznikl zásluhou knížete Kamila Rohana. V roce 1998 rybník prošel generální rekonstrukcí. Byl vyčištěn od bahna a byla vybetonována nová hráz s výpustným zařízením. Současným majitelem rybníka je město Lomnice nad Popelkou.Oborský rybník.Parkoviště u Malé rohanské obory (MAPA) je dobrým výchozím bodem pro výstup na horu Tábor. Ale průzkum pozoruhodných a tajemných míst této hory vyžaduje vylézt nejen na vrchol, ale především celou horu obejít, což je téma na celý samostatný výlet. Do Lomnice nad Popelkou se tedy určitě v budoucnosti s naším výletním tipem znovu podíváme.
Nedaleko rybníka se nachází piknikový koutek.Text a foto Mad