Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kam ke kamenným varhanům? Třeba na Stříbrník u Žibřidic s výhledem až k Bezdězu

21. 09. 2024 | 8:16

Tip na výlet v oblasti Podještědí s krásným výhledem nejen na Ještěd, ale i na Ralsko a přes celou pahorkatinu až k Bezdězu – taková je výprava na vrch Stříbrník, který se vypíná nad Žibřidicemi. Hora bývala mezi výletníky populární, o nedělích ráno sem z vesnice po mši svaté chodívala procesí.

„Nejde o velký a náročný výlet. Naopak. Je to vhodná kratší trasa pro celou rodinu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Foto: LK

Cesta začíná v Žibřidicích u autobusové zastávky naproti škole. Na stejném místě je první rozcestník, který nasměruje ke Stříbrníku. Po mírně svažité polní cestě a zelené turistické značce vedou kroky až na úpatí kopce, na jehož vrcholu se naskytne pohled na monumentální kamenné čedičové varhany, připomínající z některého pohledu dračí zuby. Za příznivého počasí se naskytnou nádherné výhledy.

LK/Jan Mikulička

Dobové foto: zdroj LKDobové foto: zdroj LK