Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kapličky nad Ostrým u Úštěku, dominanta Ralské pahorkatiny stojící za návštěvu

14. 11. 2019 | 0:00

Cestou z České Lípy do Úštěku je nemožné tuto krajinnou dominantu přehlédnout (MAPA). Kapličky na vrchu Kalvárie (398 m n.m.) přitahují pozornost již od přejezdu horizontu za Kravařemi. Dejte průchod zvědavosti, udělejte si malou zajížďku a místo navštivte. Nebudete litovat. 

Vrch s celkem třemi kaplemi, z nichž dvě jsou vidět již z dálky, je bez problému přístupný z překvapivě velkého parkoviště ve vesničce Ostrý (MAPA). Sama vesnička je velmi malebná a to parkoviště je překvapivé zvláště proto, že vesnice jako taková má jen tři desítky domů a necelých osm desítek trvale hlášených obyvatel. Začátek křížové cesty. (Větší kaplička zcela vpravo ale zřejmě není její součástí.)Kaplička před křížovou cestou, detail.Před válkou zde ale žilo kolem dvou set lidí a místo bylo vyhlášené poutěmi, směřujícími vzhůru ke kaplím na Kalvárii. Z nich byla největší pouť konaná 3. květnaKřížová cesta nese stopy klasicistní přestavby a nejnověji byla opravena a obrazy nově osazena v roce 2011. Tehdy byla 12. 8. znovu vysvěcena.
Vrch vlastně název získal podle křížové cesty. Počátky poutního areálu se datují na samý začátek 18. století, kdy ho mezi lety 1704 až 1707 nechal zbudovat Václav Růžička, hejtman liběšického jezuitského panství. Autor díla není dodnes spolehlivě doložený, písemné prameny se totiž nedochovaly. Křížová cesta ke kapličkám na Kalvárii.Obecně je ale uváděn Octavio Broggio, významný český architekt italského původu, mající řadu realizací zejména na severu Čech. Například v Litoměřicích je autorem tří kostelů, jezuitské koleje a dvou paláců, v nedalekém Úštěku starého děkanství. Jeho dílem v Libereckém kraji asi nejznámějším je podíl na barokní přestavbě zámku v Zákupech (společné dílo s Domenicem Orsim). Terasa symbolizující biblickou Zahradu getsemanskou.Křížová cesta začíná na severním konci Ostrého nedaleko pozoruhodné restaurace s penzionem Pod Kalvárií. Budete-li mít v tuto roční dobu štěstí a bude otevřeno, doporučuji návštěvu. Finální část křížové cesty tvoří mohutné schodiště, začínající na terase mající symbolizovat biblickou Zahradu getsemanskou, tedy místo, kde strávil poslední chvíle Ježíš před svým zatčením. Zde bývaly barokní sochy Ježíše a andělů, ze kterých zbyla jen povalená torzaVěřící, chtějící demonstrovat svoji oddanost Bohu, tyto schody zdolávali po kolenou.Samo schodiště je rozdělené dvěma podestami, původně osazenými pískovcovými sochami, které jsou rovněž velmi poškozené. Kdysi velmi honosnému místu totiž neublížil jen zub času, ale především postoj k církevním památkám v období, kdy byl státním náboženstvím komunismus a svatou trojící Marx, Engels a Lenin.
Jedny z mála lépe dochovaných soch.Komplex sestává ze tří kaplí. Z dálky viditelné věžičky mají zrcadlově symetrické kaple Povýšení svatého Kříže a kaple Nalezení. Mezi nimi je nižší spartánská stavba kaple Božího hrobu. V cíli zjistíte, že na vrcholu Kalvárie nejsou dvě, ale tři kaple.
Kapličky, někdy nazývané Kostelíčky a původně německy Kappelenberg, zachránilo před definitivní zkázou roku 2005 vzniklé občanské združení Společnost pro obnovu památek Úštěcka, které má památku od roku 2006 v pronájmu od katolické církve. Dnes se zde v sezóně pořádají i různé kulturní akcePohled do věžičky kaple.A obvyklá perlička na závěr, která možná popustí uzdu vaší fantazii. Za zmínku stojí, že místo mělo svého času obyvatele. V letech 1752-1767 jím byl poustevník Franz Piesch, terciář františkánského řádu. Nebydlel ovšem v žádné ze tří kaplí, ale v prostorách pod nimi. Kdo ví, jaká tajemství Kalvárie nad Ostrým ještě skrývá!Na terase před kaplemi se mohlo sejít i velké procesí. Text a foto Mad