Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pěšky z Malé Skály do Dolánek po Greenway Jizera

21. 03. 2019 | 0:00

Greenway Jizera je primárně cykloturistická trasa tvořená několika cyklostezkami vloni souhrnně označenými číslem 17. Vede podél Jizery od Jizerky až k soutoku s Labem a měří 158 km. Některé části jsou vhodné i pro pěší výlety. Dokonce i v zimě, jako například tato.

 Nutno říci, že Greenway Jizera vlastně není jako celek ještě dobudována a některé úseky je třeba brát jako provizorní řešení. V oblasti, do níž se dnes vypravíme, to je například trasa ze Železného Brodu do Líšného, což nás ale nemusí zajímat, protože my půjdeme jen 7,1 km z Malé Skály do Dolánek (MAPA).Vlastně jde o část 9,6 km dlouhého úseku vedoucího z Líšného přes Malou Skálu a Rakousy do Dolánek, který byl veřejnosti slavnostně předán roku 2014. V rámci projektu bylo vybudováno 2,6 km nových stezek, postaveny dva mosty pro pěší a cyklisty a rovněž byl upravený přechod mostu železničního. Výsledek je vzorem toho, jak by měla univerzální stezka pro volnočasové aktivity vypadat.

Výlet

Trasa je hojně navštěvovaná i v zimě, protože má parametry téměř ideálního nenáročného výletu. Asi nejdůležitější je, že začíná a končí v místě železniční zastávky, kde jsou rovněž parkoviště, takže se lze do výchozího bodu vrátit vlakem. Krom toho existují dvě variantní možnosti. Nechcete-li čekat na vlak, můžete se vrátit po červené (Zlatá stezka Českého ráje) přes Jizerskou vyhlídku a dále po modré (5,8 km, pozor, závěrečný sešup z vyhlídky má převýšení skoro 200 m, viz. MAPA). Zpět můžete vyrazit i po druhém břehu po zelené do Zbirohů a tam sejít zpět na Greenway nebo pokračovat po zelené přes zříceninu hradu Zbiroh (9,3 km, převýšení 245 m vzhůru a pak 232 m dolů).

Pochopitelně můžete vyrazit i z Dolánek, jdete prakticky po rovině, celkový součet převýšení dělá něco kolem třiceti metrů. Když začnete na námi navrhovaném nádraží na Malé Skále, tak první, co vás čeká, je exkurze po bývalém areálu festivalu Benátská, který se zrodil roku 1993 na Žluté plovárně na Malé Skále. Roku 2012 se akce přestěhovala do Liberce.
Výlet

Následuje první ze dvou nově postavených mostů. Pomalu si musíte zvykat, že zde ani za horšího počasí nebudete sami. Je dobré vidět, že dílo, které stálo téměř 41 milionů po většinou dotačních korun, smysluplně slouží.
Výlet

Most druhý se klene nad Jizerou asi o půl kilometru dále a od prvního je téměř k nerozeznání.
Výlet

Když se řekne průlom Jizery, představím si nějakou divokou soutěsku, třeba takovou, jakou Jizera vytvořila pro Riegrovu stezku. Tak aby bylo jasno, i toto je průlom Jizery!
Výlet

Hospoda Vechtrovna opravdu bývala strážním domkem. My ji, stejně jako všechny další atrakce na trase, našli otevřenou a plnou návštěvníků, ale upozorňuji, že 31.12. není zrovna obyčejným dnem. Vechtrovna má naštěstí své stránky a FB, kde najdete aktuální informace o poněkud zmatené mimosezónní otevírací době.
Výlet

Jen po pár stech metrech hladové poutníky vyhlíží stylový "kiosek" U Cvrčků. Nabídka je trochu dražší, ale kulinářsky zajímavější než ve Vechtrovně. Na jídelníčku naleznete například jehněčí, pstruha, ovčí a kozí sýry a z piv i svijanskou 450.
Výlet

Greenway Jizera nemá ani v zimě nouzi o cyklisty všech generací.
Výlet

Sportovní náčiní, zde konkrétně koloběžky, si můžete zapůjčit přímo na místě.
Výlet

Rakousy jsou se svými osmdesáti obyvateli nejmenší obcí Libereckého kraje. Historie vesnice je zdokumentována od roku 1543. Roubenky pojizerského typu ovšem zaujmou i historií místa nepolíbené návštěvníky. 
Výlet

Zajímavosti jsou poctivě dokumentovány informačně nepřeplácanými panely. Z nich se například dozvíte, že trať Pardubice - Liberec je nejstarší železnicí na severu Čech. Koncese byla vydána roku 1856 a první vlak vyrazil na cestu již o čtyři roky později. Přitom stavba nebyla vůbec jednoduchá, například na úseku Semily - Liberec muselo být vyraženo osm tunelů. Ten u Rakous je 211 m dlouhý.
Výlet

Výlet

Co je zajímavé, nemusí být nutně monumentální. Například tento, dnes pro jistotu plůtkem chráněný křížek v Loužku má v dolní části fotku a hned několik přepsaných textů.
Výlet

Jsme v cíli cesty, Dlaskův statek jistě poznáváte. Železniční zastávka je schovaná přímo za Domem přírody vlevo nahoře.
Výlet

Máte-li čas projít se po druhém břehu proti proudu Jizery k jezu nebo se chcete občerstvit ve zhruba kilometr vzdálené Zrcadlové Koze, přejděte most, u jehož paty naleznete svérázný civilizační hřbitůvek.
Výlet

Výlet

Výlet

Jak bylo řečeno úvodem, po levém břehu vede po zelené jedna z možných návratových tras. Jen byste měli dávat pozor, skála v úseku Dolánky - Zrcadlová Koza se poněkud rozpadá a měla být sanována, ale kvůli nevyjasněnému dopadu na životní prostředí se tak stane pravděpodobně až v roce 2020. Stezka uzavřena nebude, ale má být osazená cedulemi varujícími před tím, že se ze skály občas něco uloupne.
Výlet

Zrcadlová Koza. Asi vás zklamu, ale chcete-li ji navštívit, naplánujte si výlet nejdříve na pátek 15. března.
Výlet

Tři poznámky závěrem:
1) Na trase je mnoho zajímavých a vyhlášených občerstvoven a restaurací, které jsou ovšem zajímavé pouze tehdy, když jsou otevřené. V sezóně to není problém, ale mimo sezonu si ověřte otevírací dobu, abyste pak nelitovali, že jste si něco nepřibalili z domova nebo že jste někomu slíbili koloběžku a v Sundisku bylo zavřeno.
2) Jak bylo řečeno, cesta je pohodlná a jeden by řekl, že kromě případů nějakého extrémního náledí celkem nezáludná. Ale pozor, v několik desítek metrů dlouhém úseku pod Bukovinou před Dolánkama je stezka sevřena z jedné strany Jizerou a z druhé strmým svahem a železničním náspem. V případě velkých dešťů může být tento úsek zaplavený, a tudíž neprůchodný!
3) Jestli vás náš tip zaujal, vycházka vás uspokojila a jízda na kole vám není cizí, popis celé trasy z Jizerky až po soutok Jizery s Labem včetně map naleznete jako PDF dokument na www.greenway-jizera.cz. Jde o elektronickou verzi vloni vydané turistické publikace. Nemusíte pochopitelně Greenway jet rovnou celou, ale takových perel a perliček, jako je cesta krásným údolím Jizery před Turnovem, najdete na trase mnohem více. Šťastnou cestu!


Text a foto Mad