Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

100. výročí narození architekta Karla Hubáčka připomene v Liberci univerzita, muzeum, galerie i Ještěd

23. 02. 2024 | 5:00

Autora ikonického hotelu a vysílače Ještěd, architekta Karla Hubáčka, který by dnes oslavil sté narozeniny, si připomenou univerzita, Severočeské muzeum a Oblastní galerie, ale také přímo na Ještědu. Muzeum nabídne k výstavě věnované Hubáčkovi od 12. června do 6. října komentované prohlídky architektova domu, který získal Liberecký kraj. Už dnes se mohou zájemci projít domkem alespoň virtuálně na stránkách www.dumkh.cz, řekl dnes novinářům ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.

hubáček TK Karel Hubáček 100 foto Richard Králiček FUA (14)
Foto: Richard Králiček

Karel Hubáček se narodil 23. února 1924, studoval architekturu v Praze, profesním působením je ale z velké části spjat s Libercem, kde nastoupil do tehdejšího Stavoprojektu. Na konci 60. let patřil mezi zakladatele studia SIAL, které v době normalizace dokázalo reagovat na moderní evropské trendy a vzešlo z něj několik osobností české architektury. Podepsán je Hubáček pod řadou staveb. V Liberci je to kromě hotelu a vysílače na Ještědu také již neexistující obchodní dům Ještěd nebo bývalá budova ČSOB ve Frýdlantské ulici, známé je i kino v Doksech.

Syn Ivan Hubáček s manželkou Ivanou Hubáčkovou, foto: Adam PluhařHubáček je jediným českým i československým držitelem Perretovy ceny udělované Mezinárodní unií architektů, výstava v Severočeském muzeu představí jeho práci. "Kurátoři Luděk Lukuvka a Jakub Potůček chtějí představit kompletně dílo Karla Hubáčka. Chceme se zaměřit na stavby, které třeba nebyly realizovány, projekty, které zůstaly v šuplíku nebo se třeba nacházejí i mimo území České republiky a nejsou tak obecně známé," doplnil Křížek.

Jiří Křížek představuje virtuální prohlídku Domu Karla Hubáčka, foto: Adam PluhařV pátek bude architektovi věnován program na Technické univerzitě v Liberci, kde před 30 lety spoluzakládal fakultu architektury a také tam vyučoval. Paměť národa při té příležitosti uvede dokument "Maják Karel Hubáček". "Zachycuje ve vzpomínkách kolegů, přátel a rodiny směr, jenž v temném normalizačním moři ukázal desítkám mladých architektů," doplnila ředitelka severočeské Paměti národa Michaela Pavlátová. Program doplní panelová diskuse.

Vnuk Petr Hubáček píše vzkaz dědovi, foto: Adam PluhařDivadlo F.X. Šaldy připravilo na 19. března derniéru hry SIALská trojčata, která je poctou tvůrcům Ještědu a zakladatelům architektonického studia SIAL Karlu Hubáčkovi, Miroslavu Masákovi a Otakaru Binarovi. Oblastní galerie v Liberci na období od 14. června do 29. září připravila výstavu "Horizont hory: Krajina pod Ještědem", která zahrnuje díla ze sbírek od 19. století do 80. let minulého století, jejichž ústředním motivem je hora Ještěd.

Rektor Brzezina píše vzkaz Karlu Hubáčkovi, foto: Richard KráličekArchitekta si připomínají i přímo na Ještědu. "Vrátili jsme na Ještěd malou expozici, která připomíná původní prvky z Ještědu, a jsou tam i nějaké fotografie. Také jsme chtěli lidem, kteří třeba přicházejí jen do restaurace nebo přijeli na výlet a nevědí nic o okolnostech stavby Ještědu, představit autora banerem ve vstupní hale," řekla Milena Lánská ze společnosti Ještěd, která horský hotel a restauraci provozuje. Město Liberec chystá na léto i virtuální prohlídku hotelu a vysílače Ještěd.

Foto: Richard Králičekčtk