Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Anifilm představí i málo známé rarity, za nimiž jako výtvarník stojí legendární Kája Saudek nebo Adolf Hoffmeister

25. 04. 2024 | 5:00

Nezvykle dvě témata bude mít 23. ročník mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, který se bude konat v Liberci druhý květnový týden. Jedním bude výtvarné umění v animaci a druhým loutky využívané ve filmech. ČTK to řekl programový ředitel festivalu Pavel Horáček.

anifilmMML
Foto z předchozího ročníku: archiv

"My jsme si dlouho říkali, že voděná loutka je takové malé téma, která nezabere celý festival. A to stejné jsme si říkali i o výtvarném umění v animaci a nakonec se z toho stala taková dvě košatá témata, která se nám tam málem nevešla," uvedl Horáček.

Výtvarné umění v animaci organizátoři festivalu představí v rámci nesoutěžní části festivalu nazvané Fine–Art–Animation. Půjde o filmy inspirované konkrétními obrazy, uměleckými směry či kolážovou animací. Na festivalu budou i málo známé rarity, za nimiž stojí jako výtvarník třeba Kája Saudek nebo Adolf Hoffmeister. Na téma výtvarné umění v animaci bude i výstava slovinsko-maďarského umělce Milorada Krstiće v Oblastní galerii Liberec.

archivní foto z loňského ročníku

Druhé téma festivalu, což jsou marionety a další typy loutek využívané ve filmech, jsou podle Horáčka takovým trochu opomíjeným a zvláštním žánrem kinematografie. "V České republice tento fenomén má dlouhou historii, už od Spejbla a Hurvínka přes Jana Švankmajera až do současnosti, kdy jsou to filmy jako Kuky se vrací nebo Malý a Velký pán," řekl Horáček. I součástí tohoto tématu je doprovodná výstava, která už jako upoutávka na Anifilm začala před několika týdny v Severočeském muzeu v Liberci.

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm bude v Liberci od 7. do 12. května. Představuje to nejlepší, co vzniklo v uplynulém roce v domácí i zahraniční animační filmové tvorbě. V Liberci se po přestěhování z Třeboně uskuteční popáté, návštěvnost každý rok stoupá. Loni měl přes 35.000 návštěvníků. Letošní rozpočet festivalu je 26 milionů korun, částečně ho budou organizátoři hradit z veřejných zdrojů. Dotace z ministerstva kultury je 6,4 milionu, od Liberce 1,5 milionu a stejnou částku na něj dá i Liberecký kraj.

Vítězný snímek Myši patří do nebe nabízejí i top aplikace, např. HBO Max. archivní foto

I tentokrát bude centrem dění zámek, program ale organizátoři chystají pro dalších 13 míst po Liberci. Nově přibylo i výstaviště, promítat se bude v pavilonu I. "Bude v něm plnohodnotná projekce," řekl dnes novinářům ředitel festivalu Tomáš Rychecký. Celkem na festivalu promítnou 444 filmů, z toho zhruba 200 bude v soutěžních kategoriích. Pro sedm mezinárodních kategorií organizátoři festivalu vybrali 138 snímků. Z toho deset je celovečerních filmů, 28 krátkých, 26 studentských, 25 videoklipů, 22 abstraktních a nenarativních animací, 15 počítačových her a 12 projektů virtuální reality. V národní soutěži Český obzor bude soutěžit rekordních 69 děl.

čtk