Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Audit odhalil vážné chyby v účetnictví v Technických službách města Liberce, část dozorčí rady odešla

16. 12. 2019 | 8:08

Vážné chyby odhalil v Technických službách města Liberce (TSML) audit, který si objednala dozorčí rada. Auditoři podezřívají vedení městské akciové společnosti ze záměrné manipulace s výnosy, odhalili například nákup strojů, které firma nevyužívá, roční odměny vyplácené několikrát do roka. Některé zakázky pro město dělala firma za dva až čtyřikrát vyšší ceny než pro jiné klienty. Část dozorčí rady firmy kvůli tomu rezignovala, uvedla dnešní MfD.

TSML 2015-04-23-09-25-56-CSA 1257
Ilustrační foto, TSML

Představenstvo TSML závěry kontroly, která se týkala hospodaření v letech 2017 a 2018, odmítá. Auditory vyzvalo, aby zprávu přepracovali, jinak podá podnět ke Komoře auditorů. "Je to stejná situace, jaká byla dřív v dopravním podniku. Vše se zametalo pod stůl, upozornění na nestandardní věci se zpochybňovaly, potvrdilo je až policejní vyšetřování," řekl deníku k závěrům auditu Josef Šedlbauer, zastupitel opoziční Změny pro Liberec.

Nezávisle na výsledcích auditu připravuje Liberec transformaci obchodní společnosti na příspěvkovou organizaci. Končí totiž dlouhodobé smlouvy TSML s městem a radnice se obává, že v nových veřejných soutěžích by neuspěla. Své příspěvkové organizaci může město zakázky zadat přímo. Nová organizace vznikne už k 1. lednu 2020. Zpočátku nebude vykonávat žádnou aktivitu, práce, techniku a lidi by měla převzít až po skončení zimní údržby, nejpozději od 1. května.

čtk