Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Balet uvede představení inspirované Knihou džunglí. Snahou tvůrců Mauglího je ukázat postavy netradičně - jako pankáče či domorodce

24. 09. 2021 | 5:00

Dobrodružné taneční divadlo inspirované Knihou džunglí od Rudyarda Kiplinga je první novinkou libereckého baletu v sezoně. V Šaldově divadle bude mít inscenace nazvaná Mauglí premiéru tento pátek. Podle autorky choreografie a vedoucí baletního souboru Mariky Mikanové jde o představení rodinného typu.

mauglí4
Foto: Artur Irma

"Je to titul, který je nabitý dějem, je dramatický. Takže neřekla bych, že je to vyloženě dětské představení, ale rodinné, které bude doufám uspokojující pro dětského i dospělého diváka," řekla Mikanová novinářům.

Snahou tvůrců Mauglího bylo ukázat postavy ze známého příběhu netradičně. "Když jsme se zamýšleli nad tím příběhem, jak to pojmout, jak to udělat, tak jsme věděli, že nechceme se snažit hrát si na disneyovského Mauglího," uvedla. Podle ní nechtěli tanečníky nutit dělat ze sebe jen medvídky a vlky s oušky a ocásky, ale více využít jejich schopností. "Například tygr Šér-Chán je pojatý jako takový mafián, pankáč. Je to drsňák. Vlci jsou také tak specificky pojatí. Mají malování na jedno oko a vypadají spíše trochu jako domorodci," uvedla Mikanová. Tomu odpovídá i scéna, která je sice ve stylu džungle, ale připomíná spíše zarostlý a opuštěný kout města. Scénu navrhl Aleš Valášek, který je i autorem kostýmů. Jsou speciální s originálními potisky. Valášek se inspiroval indickými modely.

Foto: Artur Irma

Hudbu k Mauglímu složil známý český skladatel Aleš Březina, který je autorem hudby u více než 20 filmů a čtyřikrát byl nominován na cenu Českého lva. Spolupráci s ním si Mikanová pochvaluje, hudba k představení se podle ní povedla. "Hudba je vážná, ale velice svěží a často až připomíná filmovou hudbu. Je pro ucho velice atraktivní, není těžká a úžasně doprovází scény," uvedla.

Mladého Mauglího, který v džungli vyrůstá a učí se cenné životní lekce, bude v inscenaci představovat patnáctiletý tanečník Štěpán Hejna. Pro něj je to první tak velká role. Jako dospělého, vystaveného životnímu rozhodnutí, ztvární Mauglího italský tanečník Ennio Zappalà či japonský Juta Homma. Roli zlého tygra Šér-Chána získal Australan Rory Ferguson. "Není poprvé, co hraju toho zlého. A to mě strašně baví být jednou za čas trochu zlý," uvedl Ferguson. Časově náročné je podle něj, než ho před představením nalíčí. "To je na hodinu a půl," dodal. Starostlivé vlčí rodiče Mauglího budou v inscenaci hrát a tančit Mexičanka Valerie Gaonyová a Alexej Jurakov. Své zkušenosti bude Mauglímu předávat i Jaroslav Kolář v roli medvěda Balúa. Mladou indickou dívku, která Mauglímu pomůže nalézt odvahu a lásku, ztvární Španělka Nuria Cazorla Garcíaová v alternaci s Angličankou Annabel Pearceovou.

čtk