Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bedřichov bude mít do zimy na stadionu pro běžkaře nový zasněžovací systém

24. 09. 2019 | 15:53

Bedřichov v Jizerských horách bude mít do letošní zimy nový zasněžovací systém na stadionu pro běžkaře. Krajští zastupitelé dnes na jeho vybudování schválili pětimilionovou dotaci. Bedřichov přidá další milion. Práce začaly už v polovině září a hotovo bude do konce listopadu, řekl dnes ČTK starosta Bedřichova Petr Holub.

lyže běžky cross-country-skiing-3020748 1280
Ilustrační foto

Stadion je hlavním nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň z něj startuje slavný závod běžkařů Jizerská padesátka. Díky výrobě umělého sněhu je možné na něm mít i při nepřízni počasí dvoukilometrové kolečko, dětský okruh dlouhý 300 metrů a cvičnou plochu. Dosavadní zasněžovací systém už byl ale hodně zastaralý, rozvody v zemi byly minimálně a voda se vedla hlavně požárními hadicemi.

O vybudování nového systému obec s 300 obyvateli usiluje už delší dobu, v předchozích letech ale s žádostí o státní dotaci neuspěla. Proto se podle starosty rozhodli pro okleštěnou variantu za šest milionů korun, v původní se náklady odhadovaly na dvojnásobek. "Pořídíme především technologii zasněžování, to znamená budou rozvody vody pod zemí po stadionu, získáme špičkovou čerpací stanici a jedno sněžné dělo. V původním projektu byla větší dimenze systému a větší počet sněžných děl," dodal Holub.

čtk