Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chtěl si ukrást deset litrů ředidla za tři tisíce, způsobil ale v Severochemě škodu za 140 milionů. Soud začne až v říjnu

06. 09. 2019 | 18:05

AKTUALIZOVÁNO: Okresní soud v Liberci se začne zabývat předloňským požárem v libereckém podniku Severochema se škodou zhruba 140 milionů korun na konci října. V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky, který podle policie způsobil požár při pokusu ukrást chemikálii za zhruba 3000 korun. Dnešní jednání soudkyně zrušila kvůli nemoci obhájce.

soudSeverochema1irma
Foto Artur Irma

"Nemůže se dnes k hlavnímu líčení dostavit, nemá za sebe substituci," řekla soudkyně Blanka Škrétová.

Podle policie požár vznikl, když si obžalovaný chtěl napustit do kanystru ředidlo. Vznikl při tom elektrostatický výboj a způsobil mohutný požár. Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověk, zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Severochema vyčíslila škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů korun, podle policie mužovo počínání nezpůsobilo tak velkou škodu. "Krádeží chemikálie v hodnotě necelých 3000 korun způsobil škodu velkého rozsahu na majetku podniku, a to bezmála 30 milionů korun. K tomu vydal cizí majetek v nebezpečí škody v hodnotě přes 40 milionů korun," uvedla letos na jaře mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Oheň se na jaře před dvěma lety rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a také část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zraněn byl i jeden z hasičů. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

archivní foto Artur Irma

čtk