Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Činohra libereckého divadla poprvé uvede realistické drama z vesnického prostředí Gazdina roba

25. 01. 2024 | 15:00

Činohra libereckého divadla poprvé ve své více než 140leté historii nastudovala realistické drama z vesnického prostředí Gazdina roba, které na konci 19. století napsala Gabriela Preissová. V premiéře ho uvede v pátek. Novináře dnes o tom informovala dramaturgyně souboru Lenka Chválová.

gazdina divadloliberec 3
Gazdina roba, foto: Artur Irma

Liberecké divadlo příběh nešťastně zamilované krajčířky Evy v minulosti nabídlo jen v operní i baletní verzi. "To byl asi úplně nejzásadnější důvod pro mě, proč jsme Gazdinu robu nasadili," uvedla Chválová.

Gazdina roba, foto: Artur IrmaRežisér inscenace Martin Františák míní, že jde o jednu z nejvýraznějších a nejlepších českých her. "Ta hra není textově příliš obsáhlá, ale na druhou stranu je nesmírně dramatická," řekl Františák. Hra je podle něj stále aktuální, neboť jejím výrazným tématem je rozdělení společnosti na základě náboženského přesvědčení.

Gazdina roba, foto: Artur Irma"My v současné době žijeme ve světě, který je rozdělený ekonomicky, je rozdělený sociálně, ale stále více začíná být rozdělený ideově, ať je to tamta parta nebo ta druhá parta. Ta dvojakost, která nutí lidi k tomu, aby se přimkli k jedné či druhé skupině, aby jakýmsi bigotním a tupým způsobem zastávali názory, na základě kterých se často válčí a vedou rozepře a ničí se rodiny a lidské vztahy. To je něco, co je nesmírně současné," dodal režisér.

Gazdina roba, foto: Artur IrmaVášnivý ústřední trojúhelník v Gazdině robě vytvořila v liberecké inscenaci nejmladší generace činoherního souboru - Kateřina Kornhäuserová, Filip Jáša a Stavros Pozidis. V roli hlavní sokyně krajčířky se představí Jana Hejret Vojtková.

Gazdina roba, foto: Artur Irma

čtk