Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Činohra libereckého divadla uvede po více než 30 letech vánoční hru Komedie o narození Páně

30. 11. 2022 | 17:01

Činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy nastudovala po více než 30 letech vánoční hru. Jde o její vlastní inscenaci nazvanou Komedie o narození Páně, při níž zazní 14 více či méně známých koled. Soubor bude hrát toto představení každoročně jen v období adventu. ČTK to dnes řekla režisérka představení Kateřina Dušková. Premiéru bude mít vánoční hra v Malém divadle tento pátek.

divadlo vánoční hra fb 317077826 559891886145007 3501462213512356075 n
Foto - zdroj: Facebook/Divadlo F. X. Šaldy Liberec, foto: Petra Svojšová

"Psali jsme ji pro náš velmi muzikální soubor, psali jsme role našim hercům na tělo. Hlavní záměr ale byl potkat se s našimi diváky v době adventní u sklenky punče a misky cukroví. Chtěli jsme udělat jakýsi kontrast k tomu, jak prožíváme Vánoce v obchodních domech a ve shonu a zmatku," řekla Dušková.

Příběh o putování Marie s Josefem zasadili jeho autoři z liberecké činohry do zdejšího regionu. "Odehrává se to tady. Betlém je náš jizerskohorský, nevydáme se do dalších dálav, zůstáváme tady u nás doma, ve sklářském kraji," uvedla Dušková. Hru podle ní psali letos za horkých srpnových dnů. "Myslím, že se to na tom trochu odráží, i když jsme donutili výtvarníka Kodedu, aby nám vyrobil na jeviště iluzi zasněžené krajiny, což už dávno není realita," dodala režisérka představení.

Ve vánoční hře se v roli boha představí Václav Helšuš, Marii hraje Jana Hejret Vojtková, Josefa ztvární Tomáš Váhala, anděla Eliška Jansová a čerta Jakub Kabeš. V dalších rolích se představí Jana Stránská, Eva Goldmannová, Ondřej Kolín, Filip Jáša, Stavros Pozidis, Kateřina Kornhäuserová, Štěpánka Prýmková, Martin Polách, Bohuslava Maršíková a členové dětského sboru Severáček.

čtk