Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Co bude jezdit na Ještěd? Na veřejném představení studie bude přítomna i designérka lanovky na Petřín

05. 02. 2024 | 5:47

Zajímá vás budoucnost lanovky na Ještěd? Přijďte v úterý 13. 2. 2024 v 17:00 do kina Varšava, představíme vám studii proveditelnosti na obnovu provozu lanové dráhy a dozvíte se, jaké varianty lanovky zvažujeme.

lanovkaPád2
Lanovka v den svého padu...

Těšíme se na vaše postřehy a připomínky, které nám pomůžou v rozhodování. Přijďte diskutovat. Studii představí její zpracovatelé SIAL architekti a inženýři a zástupci města. Hostem bude Anna Marešová, designérka lanovky na Petřín. Po představení bude následovat diskuze a do 14 dnů přijímání připomínek ke studii, zve město na svém webu.

Tak to na dolní stanici ještědské lanovky vypadalo loni na podzim

Na Ještědu v Liberci je možné prodloužit kabinovou lanovku Českých drah až k tramvajové trati, naopak městský skiareál nelze rozšířit mimo současnou polohu. Uvnitř tohoto střediska jsou ale úpravy tratí možné. Vyplývá to ze studie vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území, takzvané SEA. Novinářům to před časem řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Zároveň upozornil, že dokumenty k oběma záměrům radnice zveřejnila na svém webu.

Kabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od tragické nehody z konce října 2021 a Liberec nyní jedná s jejím majitelem - Českými drahami, že by ji získal do svého vlastnictví. I když obchod není stále uzavřen, radnice již nyní posuzuje, v jaké podobě lanovku obnoví. Tři možné varianty představí veřejnosti 13. únoru v kině Varšava. Jednou z možností je právě i prodloužení trasy lanovky o 650 metrů až ke konečné tramvají v Horním Hanychově. Podle závěrů studie SEA to možné je. "Samozřejmě jsou tam stanoveny nějaké podmínky pro projektanta, změny územního plánu, ale de facto není tam žádný limit," řekl Lenert.

čtk, lb