Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den vítězství v knihovně letos s venkovní výstavou „Živé nás nedostanou! Antimony“

01. 05. 2023 | 14:37

V rámci oslav Dne vítězství nabízí Krajská vědecká knihovna v Liberci veřejnosti několik tematických pořadů. Zásadní část programu se uskuteční ve čtvrtek 4. května, kdy bude v 16:30 vernisáží otevřena venkovní výstava „Živé nás nedostanou! Antimony“, po níž bude následovat druhý díl semináře „Liberec v Říšské župě Sudety II“.

válka
ilustrační foto

U příležitosti 78. výročí konce druhé světové války v Evropě připravila Krajská vědecká knihovna v Liberci ve spolupráci s Československou obcí legionářskou venkovní výstavu „Živé nás nedostanou! Antimony“, věnující se historii tříčlenné skupiny československých parašutistů, kteří na přelomu let 1942–1943 působili na území dnešního Libereckého kraje.

„Heydrichiáda zasadila československému domácímu odboji velice těžký úder, který měl za následek mimo jiné ztrátu důležitého rádiového spojení s exilovou vládou. Z Velké Británie byli proto vysazeni tři parašutisté, kteří měli rádiový styk obnovit a vyhledat vůdčí představitele domácí rezistence. S činností skupiny se veřejnost seznámí na celkem šestnácti panelech. Kromě hlavního tria se výstava věnuje také odbojářům z našeho kraje nebo poválečnému posuzování a připomínání si této operace,“ uvádí Jan Hnělička, spoluautor výstavy.

Expozice bude instalovaná na výstavních panelech v prostoru před knihovnou, ke zhlédnutí bude v období od 4. 5. do 31. 6. 2023. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. května od 16:30 hod. před budovou knihovny za účasti představitelů města a kraje.

„Chtěl bych poděkovat organizátorům výstavy ‚Živé nás nedostanou! Antimony‘. Je důležité si připomínat hrdiny jedné z nejvýznamnějších událostí druhé světové války v našem kraji. Přesně před osmdesáti lety v Rovensku pod Troskami členové paradesantní skupiny Antimony František Závorka a svobodník Lubomír Jasínek raději zvolili smrt, než aby padli do rukou gestapa. Šifrant četař Stanislav Srazil byl zatčen a po několikaměsíční zpravodajské hře byl popraven v roce 1944 v Terezíně. Vzpomeňte prosím, až půjdete kolem výstavních panelů před krajskou knihovnou v Liberci, také na statečné ženy a muže z domácího odboje, kteří parašutistům poskytli úkryt a podporu. Karel Hlaváček a starosta města Josef Kouřil zachránili město před osudem Lidic a Ležáků. Díky tisícům našich statečných spoluobčanů jsme uhájili svou samostatnost a svobodu. Minulost už nezměníme, ale nesmíme na ni zapomínat, a budoucnost je naší odpovědností. V každém našem konání jsme za budoucnost této země odpovědní všichni dohromady a každý sám,“ dodal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

U příležitosti zahájení výstavy „Živé nás nedostanou! Antimony“ se ve stejný den od 17.00 ve velkém sále ve 2. patře uskuteční seminář „Liberec v Říšské župě Sudety II“, na kterém přednášející z krajské knihovny, Technické univerzity v Liberci, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Ústavu pro studium totalitních režimů Praha veřejnosti představí hlavní město sudetské župy z různých tematických pohledů. Posluchači se nejprve seznámí s osudy dvou libereckých rodáků – československých parašutistů. Poté budou následovat přednášky o represivním nacistickém aparátu – kdy zazní příspěvky o vzniku, struktuře a činnosti libereckého gestapa či úderných oddílů SA, které čítaly několik tisíc členů. Závěrečná prezentace se naopak zaměří na poválečné retribuční soudnictví a vypořádání se s válečnými zločinci z Liberce.

V sobotu 13. května pak opět ve velkém sále od 10 do 15 hodin proběhne veřejná výstavní soutěž plastikových modelářů, pořádaná libereckým Spolkem přátel letectví – modelářským klubem, na které svá díla představí jak mládež, tak dospělí. Před budovou knihovny budou po dobu konání akce vystaveny ukázky reálné spojenecké vojenské techniky ze druhé světové války.

Autor textu: Jan Hnělička, Krajská vědecká knihovna v Liberci