Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky spalovně zdraží teplo v Liberci jen o 11 procent, měsíčně je to 120 korun navíc

01. 12. 2021 | 10:28

I díky spalovně odpadů zdraží příští rok teplo z Teplárny Liberec jen o 11 procent. Zákazník ve věrnostním programu tak za gigajoule zaplatí zhruba 717 korun, o 71 korun víc než letos. Průměrná domácnost s roční spotřebou 20 GJ si tak měsíčně připlatí zhruba 120 korun. Této ceny Teplárna Liberec dosáhne díky vhodnému palivovému mixu a mimořádným opatřením v chodu a hospodaření společnosti v příštím roce, uvedl v tiskové zprávě Radoslav Škubník z obchodního oddělení teplárny.

topení heating-949081 1280
Ilustrační foto

"Pokud bychom byli závislí jen na zemním plynu, museli bychom zdražit o třetinu. Díky teplu, které odebíráme ze zařízení pro energetické využití komunálního odpadu TERMIZO, a dalším provozním opatřením jsme růst ceny pro zákazníky stlačili na minimum. V této době se také ukazuje, že mít jako partnera zařízení na energetické využití odpadu má významně pozitivní vliv na stabilizaci dodávek tepla pro Liberec," doplnil předseda představenstva teplárny Jan Sedláček.

Liberecká teplárna zásobuje teplem 13.000 libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací. Kvůli snížení nákladů omezí firma podle Sedláčka po nezbytně nutnou dobu spalování zemního plynu, jehož ceny na trhu vystoupaly o více než 300 procent, a dočasně jej nahradí alternativním palivem. V běžném provozu teplárna využívá ze 65 až 70 procent dodávky tepla ze sousední spalovny, zbývajících 30 až 35 procent tepla vyrábí spalováním zemního plynu. Firma také odložila některé plánované investice.

"Navýšení ceny o necelých 11 procent považuji za pozitivní zprávu pro občany, firmy i město Liberec, které je akcionářem společnosti a zároveň jejím zákazníkem. S ohledem na to, co se v posledních měsících děje na trhu s energetikou, je dobře, že nám nehrozí významně vyšší růst cen, kterému nyní čelí některá jiná města, jako například Brno nebo Praha. Zároveň se ukazuje, že se po letech Liberci vyplatilo rozhodnutí mít ve městě spalovnu, která termicky využívá komunální odpad," komentoval růst cen primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Teplárně se vyplatily i masivní investice do modernizace ztrátových rozvodů ve městě. I díky tomu zůstanou zachovány i všechny výhody, které firma svým zákazníkům poskytuje. "Slevy z ceny tepla a teplé vody, které čerpají zákazníci ve věrnostním programu, samozřejmě dodržíme," dodal Sedláček. Navíc, pokud by některý z bývalých zákazníků teplárny měl se zajištěním dodávek tepla potíže, je podle něj možné se k centrálnímu zdroji znovu připojit.

Liberecká teplárna stejně jako sousední spalovna TERMIZO patří do energetické skupiny MVV Energie CZ, která v Česku působí v 15 městech a zajišťuje teplo pro 70.000 domácností a stovky firem a organizací. Zdražení v Liberci patří v rámci skupiny k těm nižším, v závislosti na palivu, které používají, budou teplárny skupiny pro příští rok zvyšovat ceny v rozmezí od šesti do 60 procent.

čtk