Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Liberce převezou z Ostravy ke zpopelnění desítky zemřelých. Nejstarší krematorium v ČR má volnou kapacitu

15. 01. 2021 | 15:54

Do Liberce převezou v příštích dnech z krematoria v Ostravě bezmála 60 zemřelých ke zpopelnění. Umožňuje to volná kapacita libereckého krematoria. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

krematorium
archivní foto

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi, v provozu je už více než 100 let. Epidemie koronaviru a s ním spojená úmrtí se na jeho vytíženosti loni příliš neprojevila. V roce 2020 bylo v krematoriu v Liberci provedeno 1805 zpopelnění, o 20 více než o rok dříve. Město proto nabídlo pomoc jiným krajům. "Když můžeme, pomůžeme," uvedl Šolc.

Problémy jsou zejména v Moravskoslezském kraji, který má jediné krematorium v Ostravě. Jeho kapacita nestačí na zpopelnění zesnulých, jejichž počet se v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zvýšil o desítky procent.

V Moravskoslezském kraji v souvislosti s koronavirem zemřelo od loňského jara nejvíce lidí v zemi, 1837. V Libereckém kraji to bylo 542 lidí, méně zemřelých má z krajů jen Karlovarský, a to 531. Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 14.000 lidí, u kterých byl nový typ koronaviru prokázaný.

Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo od začátku roku 2020 do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. V Česku je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě. V Libereckém kraji je kromě Liberce krematorium ještě v Semilech. Z ostravského krematoria bylo už před týdnem 58 těl převezeno ke zpopelnění do jihomoravských Hustopečí.

čtk