Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do přehrady poteče čistější voda, nová kanalizace bude stát 42 milionů. Oproti předpokladu se ušetřilo 12 mil. korun

10. 05. 2024 | 10:15

Liberec letos vybuduje v Novém Harcově kanalizaci, která pomůže i k čistější vodě v přehradě, až skončí její oprava. O zakázku projevilo zájem šest firem, vítězná Ještědská stavební společnost ji získala za 42,3 milionu korun. Náměstek primátora Jiří Šolc (ANO) novinářům řekl, že jsou s cenou z veřejné soutěže spokojení.

LBpřehradaodberprehrada3
Dnes už historická fotka z odběhu vody v harcovské přehradě.

"Je o 12 milionů korun nižší, než předpokládal projektant," řekl Šolc.

Na novou splaškovou kanalizaci se budou moci napojit desítky domů v okolí Harcovského potoka, který je hlavním zdrojem vody pro přehradu. Podle Šolce novou kanalizaci potřebuje také soukromý developer, který v Kunratické ulici plánuje výstavbu domů se stovkami bytů. Developer na stavbu kanalizace přispěje. "Bude to ve výši skutečně vynaložených nákladů, minimálně však 4,8 milionu korun," dodal náměstek. O dotaci radnice navíc žádá Státní fond životního prostředí.

Přehrada před stavební akcí, archivní foto

Splašková kanalizace přibude v ulicích Lukášovská a Kadlická, příprava projektu byla podle náměstka náročná a trvala tři roky. "Ta lokalita je výškově tak odlišná od spádové kanalizace, že musíme kanalizační vody z ní přečerpávat. Takže budeme budovat nejenom kanalizační řady, ale budeme budovat i kapacitní čerpadla," dodal Šolc. Přes čerpací stanici pak podle něj bude možné splašky z Harcova dostat stávající kanalizační sítí ve městě až k čistírně odpadních vod, která je na druhém konci Liberce v Růžodole.

Přehrada Harcov je nyní kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna vypuštěná. Práce by měly skončit příští rok v létě. Před tím se dlouhodobě potýkala s kvalitou vody, k čemuž nepříznivě přispívaly i splašky, které se do ní dostávaly přes Harcovský potok.

čtk