Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobrovolníci chtějí ze Zauhlovačky udělat kulturní centrum, s prvorepublikovým industriálním prostorem mají velké plány

07. 01. 2022 | 5:00

Šedesát pět metrů vysoká zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou, Zauhlovačka, je nejen kulturní památkou, ale také místem, kde se konají akce, workshopy a dokonce i svatby. Spolek AvantgArt se o věž, která vznikla během první světové války, stará už od roku 2016. S prvorepublikovým industriálním prostorem mají velké plány i do budoucna. Vzniknout tady má nejen originální kulturní centrum, ale i vyhlídka, která nabídne pohled do okolí Vratislavic.
 

zauhlovacka jitka jakubickova
Jitka Jakubičková jedna ze zakládajících členů spolku.

Zauhlovačka v plné kráse.Pojem brownfield se v Čechách vžil pro pozemek, budovu nebo areál, který už dosloužil svému účelu, je zanedbaný a hledá se pro něj nové využití. Přesně tato kritéria splňuje zauhlovací věž - lidově “zauhlovačka” - ve Vratislavicích nad Nisou. Aby se někdo o takové prostory mohl starat, chce to čas, peníze a především nadšence, kteří se do projektu pustí.

Už v průběhu roku 2015 se čtyři dobrovolníci rozhodli založit spolek AvantgArt s jediným úkolem zachránit v té době chátrající stavbu ve Vratislavicích. Společně získali prostory do pronájmu od soukromé firmy Intex, která pro budovu neměla využití.

Následné kolečko odklízení nepořádku, sutě a všemožného haraburdí přilákalo další dobrovolníky, kteří se začali kolem zauhlovačky pohybovat. Dnes se tady konají festivaly, workshopy a především prohlídky, které jsou velice oblíbené nejen mezi místními ale i turisty z okolí.

Každý rok na jaře se zahajuje sezóna festivalem Otevíráme zauhlovačku. Možností využití prvorepublikových prostor je ale nepřeberné množství, záleží jen na fantazii a domluvě s členy spolku.

“Je možné se s námi domluvit na jakékoliv akci a pokud bude jen trochu splňovat pravidla, kterými se v areálu musíme řídit i ve vztahu k majiteli, může zde proběhnout i prohlídka v rámci svatby nebo jakákoliv výstava či jiná kulturní akce,” říká otevřeně Jitka Jakubičková jedna ze zakládajících členů spolku. Sama přitom vyučuje na jedné z libereckých základních škol a kromě zauhlovačky se také stará o dvě děti. Do projektu jsou kromě ní zapojeni také její bratr a manžel.

Svatba v Zauhlovačce? Proč ne...

Prostory zauhlovací věže jsou ryze industriální. Nechybí staré průmyslové místnosti, trámy nebo točité železné schody, které vedou až na vrchol věže. V přízemí se původně nacházela strojovna, v prvním patře byly zásobníky uhlí a o patro výš vodojem. Ve věži není zavedená elektřina, prohlídky jsou proto možné pouze během dne.

Každý brownfield, jestli má fungovat, potřebuje kromě oddaných nadšenců také finanční prostředky na renovace a nutné opravy. Tady nastává problém, se kterým se spolek potýká už od samého vzniku. “Jsme obyčejní dobrovolníci a neustále musíme vypisovat odpovědi na grantové výzvy, což je časově velmi náročné a částky podpory nejsou jisté ani vysoké,” posteskla si Jitka Jakubičková. “Cítíme velikou podporu ze strany obce Vratislavice nad Nisou i veřejnosti, ale i tak je získávání finančních prostředků, které jsou pro věž i dílnu nezbytné, velmi složité a byrokraticky vysilující,” dodává. Akutně by opravu potřebovala především samotná věž, která už na místě stojí přes sto let.

Zauhlovačka.

Členové spolku přesto nesmutní a věří, že se v nejbližší době podaří ze zauhlovačky udělat plnohodnotné kulturní centrum, které by mělo nabídnout i vyhlídku do širokého okolí. Elán a nadšení dobrovolníkům z AvantgArt nechybí. Prohlédnout si věž a její prostory je možné po domluvě, kontakt najdete na webových stránkách www.zauhlovacka.cz nebo na facebookových stránkách Zauhlovačka - AvantgArt.

Text: jos, Foto: spolek AvantgArt, jos