Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravnímu podniku vypomůže jeho hlavní akcionář, město Liberec. Mimořádně mu pošle deset milionů

29. 09. 2020 | 5:42

Jak už jsme informovali, zavedl liberecký dopravní podnik (DPMLJ)  od dnešního rána další hygienická opatření ve vozidlech městské hromadné dopravy (MHD) kvůli snížení rizika šíření koronaviru. Cestující si nebudou moci koupit jízdenku u řidiče a v autobusech ani nastoupit či vystoupit předními dveřmi. ČTK o tom informovala mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

DPozon1irma
Vozy DPMLJ se desinfikují ozonem. Archivní foto z jara: Artur Irma

"V prostoru řidiče bude instalována zábrana bránící vstupu cestujících ke kabině řidiče," řekla mluvčí. V tramvajích toto opatření není potřeba a cestující budou moci nadále využívat i přední dveře, neboť řidič je uzavřen v kabině. Od úterý se také začnou automaticky otevírat na zastávkách všechny dveře autobusů i tramvají a cestující tak nebudou muset k jejich otevření stisknout tlačítko. Už od začátku září platí nařízení ministerstva zdravotnictví mít v autobuse i tramvaji zakryté dýchací cesty.

Loni dopravní podnik v pátém největším městě v zemi přepravil 38,5 milionu cestujících a zhruba 440.000 z nich si jízdenku koupilo u řidiče. Letos kvůli pandemii koronaviru cestujících výrazně ubylo, a to i nyní v září, kdy se MHD vrátila do běžného provozu. "V tuto chvíli jsme na nějakých 60 až 70 procentech běžného počtu cestujících," řekl ČTK předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. Úbytek cestujících se podle něj projevuje i třeba v nižších příjmech z prodeje reklamních ploch. "Ty nádoby jsou spojité, chybí nám v tuto chvíli kumulativně asi 24 milionů," dodal Zděnek. Loni měl dopravní podnik obrat přes 555 milionů korun a tržbách získal skoro 143 milionů korun. Podle Zděnka na propad v příjmech reagovali šetřením a omezováním investic. Odložila se například rekonstrukce tramvajové tratě v Jánské ulici, méně se vydá i do oprav autobusových garáží.

Dopravnímu podniku částečně vypomůže i jeho hlavní akcionář, město Liberec. "Mám dojednáno s rozpočtovým náměstkem, že by nám do dopravního podniku uměl mimořádně poslat deset milionů," řekl ČTK náměstek libereckého primátora a člen dozorčí rady DPMLJ Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Loni Liberec poslal dopravnímu podniku na dotacích 275 milionů korun, pro letošní rok schválili zastupitelé příspěvek 309 milionů. Liberecký dopravní podnik provozuje 49 linek a ročně autobusy a tramvaje najezdí přes 3,9 milionu kilometrů. K dispozici má DPMLJ 99 autobusů a 55 tramvají.

čtk