Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dotační podvod se kromě stavby termálních lázní týká i Výšiny, škoda dosahuje skoro 330 milionů

09. 10. 2019 | 12:52

AKTUALIZOVÁNO: Soud v Liberci s 12 obžalovanými z dotačního podvodu se kromě stavby termálních lázní týká také opravy hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce rozhledny a restaurace Liberecká výšina. Vyplynulo to z obžaloby, kterou dnes po úterním přerušení dočetl státní zástupce.

ChrLaznedusekSoud1
Foto: Artur Irma

Škoda dosahuje skoro 340 milionů korun, stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů. Obžalovaní vinu odmítají, soud posledního z nich vyslechne ve čtvrtek a číst se budou výpovědi svědků.

Státní zástupce obžalované viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Mezi obžalovanými je bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od jednatele společnosti Imstav a spolustraníka Jana Imlaufa 12 milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Sepp i Dušek to dnes odmítli s tím, že vztahy s Imlaufem měli špatné a nemluvili s ním.

Podle spisu bylo součástí úplatku převedení ubytovny v Liberci na Duška. Bývalý europoslanec uvedl, že ji řádně koupil od Imlaufa přes prostředníka a převedl na fiktivní majitelku. "Imlauf nevěděl, že za tím stojím já, jinak by mi ji neprodal," uvedl Dušek. Jeho verzi dnes potvrdil i Imlauf, jehož považuje státní zástupce za strůjce trestné činnosti. U soudu dnes vypovídala i obžalovaná Simona Lepešková, která byla fiktivním vlastníkem ubytovny. "Byl to europoslanec, dobře zajištěný, neměla jsem důvod pochybovat o jeho úmyslech. Robert (Dušek) mě o to požádal, souhlasila jsem," řekla u soudu. Dušek byl její kamarád a po důvodech, které ho k tomu vedly, nepátrala. "Myslela jsem, že jako poslanec nechce být spojovaný s podnikáním tohoto druhu," dodala.

LIberecká Výšina.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest lázně, hotel i Výšinu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla Imlaufova firma za evropské dotace. Imlauf se ale cítí jako poškozený. "Mám za sebou šest let špatného života, přišel jsem o rodinu. Když bych věděl, že to dopadne takhle, tak jsem do toho nešel. Imstav byla bohatá silná firma, dnes nemám nic," uvedl Imlauf. U soudu uvedl, že Dům Pohody převedl na Karla Landu a akcie si nechal u sebe jen v zástavě.

Zakázky z let 2008 až 2012 byly podle obžaloby zmanipulované, aby vyhrál Imstav. Obžalovaní, kteří se podíleli na přípravě soutěží, to dnes u soudu odmítli. "Nechápu v čem by byly (podmínky soutěže) diskriminační. Byly nastaveny tak, jak bylo v té době zvykem," řekl administrátor jedné soutěže a obžalovaný Pavel Macháček.

Obžalovaný Petr Preisler spojený v té době s ČSSD byl v dozorčí radě Domu Pohoda. Tvrdí, že nevěděl, že je Imlauf majitelem lázní ani o nějakém protizákonném jednání. "Nečekal jsem, že to skončí takovým průserem a ani nevím, co k tomu vedlo," uvedl. Kdo mu nabídl místo v dozorčí radě, už dnes neví. "Bral jsme to tak, že se zúčastním zajímavého projektu. V dozorčí radě se ale nic nedělo, ani jednou se nesešla," uvedl Preisler u soudu. Peníze, které dostával od Imlaufa nebyly podle něj žádný honorář, ale určené byly na pořádání akcí pro stovky členů místní ČSSD, při nichž se popíjel alkohol. "Kdybych je nepozval na pivko, panáka, tak by se na to vykašlali," uvedl u soudu.

čtk

Termální lázně v Chrastavě jsou nyní uzavřeny. Pohled od parkoviště.