Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dva obvinění v radniční kauze v Liberci opustili vazbu, její důvody pominuly. Policie dál stíhá osm lidí 

17. 05. 2024 | 10:24

Dva obvinění v korupční kauze spojené s radnicí v Liberci byli propuštěni z vazby. Dozorující státní zástupkyně Martina Dědková dnes pro ČTK uvedla, že již nejsou důvody pro vazební stíhání. Všech osm obviněných ve dvou větvích kauzy tak policie stíhá na svobodě.

LBradKudyznudy1
ilustrační foto z www.kudyznudy.cz

Soud poslal do vazby oba obviněné před měsícem kvůli obavě z toho, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky nebo jiným způsobem mařit vyšetřování policie. "Byly provedeny úkony, které jsme potřebovali, a nebyl tak důvod, aby vazba trvala dál," uvedla Dědková.

Ve vazbě byli podle informací ČTK bývalý vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáš Hýbner a Josef Nadrchal, spolumajitel liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností. Oba a další čtyři obvinění jsou v první větvi kauzy stíhaní pro podezření z korupčního jednání v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, a to zejména v Liberci.

Druhá větev vyšetřování, jež zřejmě nemá žádnou vazbu na první, se týká dnes už bývalého náměstka primátora a dále předsedy představenstva jedné liberecké firmy. Krajské státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části vyšetřuje možnou korupci spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice. Obvinění museli podepsat mlčenlivost, tudíž se k případu nemohou vyjadřovat a veřejnost tak může znát jen tu verzi, kterou bez oponentury sestrojily orgány činné v trestním řízení.

Oba obvinění se již dříve jen v obecné rovině uvedli, že celou záležitost považují za nedorozumění.

čtk, lo