Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival sportovních filmů v Miláně ocenil dva české snímky. Uspěly ve světové konkurenci 140 filmů

12. 11. 2023 | 8:02


AKTUALIZOVÁNO: Ve světové konkurenci 140 vybraných snímků se na festivalu sportovních filmů v Miláně prosadily dva české filmy. Porota udělila cenu filmu Martin Škrtel: Buď, alebo a hlavní cenu v kategorii dokumenty filmu České televize Případ Modrý. Přehlídkou v Miláně, která skončila v sobotu, vyvrcholila série festivalů, mezi něž patří i Sportfilm Liberec.

Případ Modrý získal hlavní cenu Guirlande d´Honneur. Zleva Martin Novosad, Jakub Bažant
Případ Modrý získal hlavní cenu Guirlande d´Honneur. Zleva Martin Novosad a Jakub Bažant. Foto: Sportfilm Liberec

V tiskové zprávě o tom dnes informoval programový ředitel libereckého festivalu Jakub Bažant.

Případ Modrý v režii Romana Vávry přináší vyprávění Blanky Modré o jejím otci, nejslavnějším hokejovém brankáři 40. let Bohumilovi Modrém. Život mu tehdy zničil komunistický režim. "Těší nás, že příběh Bohumila Modrého nezůstane zapomenutý pod nánosem času, ale i kvůli neúplné interpretaci událostí souvisejících s odstrašujícím procesem s československými hokejisty v 50. letech. Snad i toto vyprávění pomůže nám všem připomenout, kdo byli skuteční hrdinové naší historie a proč bychom si jejich jména měli zapamatovat," řekl po slavnostním předávání dramaturg České televize Martin Novosad.

Podruhé za sebou slavil úspěch také režisér a producent Petr Větrovský, opět s poutavým příběhem vynikajícího sportovce a špičkového fotbalisty. Po snímku o Janu Kollerovi porota ocenila vyprávění o Martinu Škrtelovi, dlouholetém kapitánovi slovenské fotbalové reprezentace, který se díky svému odhodlání, vůli a vytrvalosti dostal z malé obce Ráztočná až do Liverpoolu. Větrovský vnímá cenu jako potvrzení smyslu svého úsilí seznamovat fanoušky s velkými sportovními osobnostmi prostřednictvím celovečerních filmů. "Stejně jako u Honzy Kollera se nám snad povedlo poodkrýt, co vynikajícího sportovce ovlivňuje, jak se vypořádává se svými i fanouškovskými negativními emocemi a co všechno prožívá v soukromí fotbalový profesionál," řekl.

Česká republika v minulosti uspěla v roce 2019 s filmem z historie basketbalu pod názvem Zlatý podraz, poté se prosadil dokument režiséra Adolfa Ziky Mr. Kriss o mladém breakdancerovi a ilustrátorovi Kristiánovi Mensovi a vloni uspěly snímky Zátopek, Poslední závod a Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.

čtk