Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Financování nového pavilonu krajské nemocnice se mění kvůli zdražení projektu. Náklady už narostly na dvojnásobek

18. 09. 2019 | 12:25

Liberecký kraj si na stavbu nového pavilonu urgentní péče v areálu Krajské nemocnice Liberec zřejmě půjčí. Původní model počítal s rozloženým financováním až do roku 2035, na němž se kromě kraje a nemocnice měla podílet také města Liberec a Turnov, která jsou spoluvlastníky nemocnice.

KNLvizualCelekZamečník
areál KNL s novým pavilonem, vizualizace

Teď by mělo připlácení měst skončit v roce 2024 a dofinancování projektu, jehož náklady se včetně DPH odhadují na 2,42 miliardy korun, zajistí kraj, který je majoritním vlastníkem. Novináře o tom dnes informoval náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Hlavním důvodem pro změnu financování je výrazné zdražení projektu. Na začátku se počítalo s náklady kolem 1,2 miliardy korun, postupně ale kvůli dalším požadavkům narostly na dvojnásobek. Nemocnice si nechala zpracovat šest modelů financování, po diskuzích se starosty Turnova a Liberce byla podle Sobotky vybrána varianta, která výrazně snižuje zátěž pro města i samotnou nemocnici. Velkou část nákladů tak ponese kraj, který chce část peněz naspořit do rezervy, zbytek dofinancuje z úvěru.

"V současné době už se projednává dokumentace pro územní rozhodnutí, příští rok na podzim by měly být připraveny veškeré dokumenty pro soutěž na dodavatele a v tu dobu už musí být jasné financování. Nedokážu si představit žádné představenstvo v nemocnici, které spustí investici za téměř 2,5 miliardy, aniž by vědělo, z čeho ji v roce 2024 zaplatí," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Navíc jsou teď podle hejtmana příznivé podmínky na trhu s penězi. "Úroky klesají, proto chceme využít i této příležitosti. Přemýšlíme i o tom, že oslovíme Evropskou investiční banku, protože úroky v eurech jsou dokonce v tuto chvíli záporné, takže i tohle by mohlo být zajímavé," dodal.

Liberecký kraj od roku roku 2013 nevyužil žádné peníze z úvěru, jen splácí dluhy z minulých let. V minulosti si půjčil nejprve 750 milionů korun na obnovu silnic druhých a třetích tříd a pak půl miliardy na rekonstrukce mostů. Na konci loňského roku i díky dvěma mimořádným padesátimilionovým splátkám v letech 2016 a 2018 snížil své zadlužení na necelých 505 milionů korun. Výše splátek a úroků u nového úvěru podle hejtmana nesmí ohrozit financování ústavů sociální péče, školství nebo opravy silnic.

Zdroj: LK

Liberecká nemocnice nový pavilon urgentní péče s parkovacím domem nutně potřebuje. Největší zdravotnické zařízení v kraji dosud nemá jednotný urgentní příjem ani centrální laboratoře. Chybějí místa k parkování. Nový pavilon by měl částečně odstranit i nedostatky současného areálu roztříštěného do 38 objektů, jejichž průměrné stáří je bezmála 100 let. "Nový pavilon bude sloužit špičkovým lékařským oborům a především pacientům z Libereckého kraje, aby nemuseli za specializovanou péčí jezdit do Prahy, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem," dodal Půta.

čtk