Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Galerie v Liberci bude vybírat vstupné za výstavy, do stálých expozic bude dobrovolné

08. 03. 2024 | 5:41

Oblastní galerie v Liberci zavede od pátku dobrovolné vstupné pro prohlídky stálých expozic. Pevně stanovené vstupné bude mít nadále pro výstavy a edukační programy. O změně ceníku novináře informovala mluvčí galerie Šárka Pleslová.

galerie3 lázně
Foto: Artur Irma

"Ze zkušenosti v jiných galeriích se ukazuje, že když je zavedeno dobrovolné vstupné, tak častokrát návštěvníci sami to vstupné dávají v obvyklé výši a tím pádem jsou tržby srovnatelné. A někdy paradoxně i třeba vyšší," řekla Pleslová

Dobrou zkušenost s dobrovolným vstupným má Severočeské muzeum, které stojí naproti galerii. Zavedlo ho před třemi lety. I díky němu je návštěvnost muzea vyšší než v minulosti, což se kladně projevuje i na příjmech muzea. "Dobrovolné vstupné se osvědčilo a chceme ho dále rozvíjet. Loňská tržba za dobrovolné vstupné je 842.434 korun, plánovaný předpoklad byl poloviční," uvedl již dříve ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Se změnou ceníku v galerii souvisí, že už nebude přístupná každý čtvrtek zdarma. Podle Plesové tím chtěli docílit, aby návštěvnost v jednotlivých dnech byla rovnoměrnější - ve čtvrtek chodilo násobně více lidí než v ostatních dnech. Volné dny vstupu galerie zcela nezruší. "Budou ale vázané na nějaké státní svátky nebo mimořádné události," dodala mluvčí galerie.

Oblastní galerie v Liberci je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má zhruba 23.000 obrazů, grafik, kreseb, plastik a dalších předmětů. Padesát let sídlila v Liebiegově paláci, před deseti lety se přestěhovala do zrekonstruovaných městských lázní. Získala tím dvakrát větší výstavní prostor, depozitář i lepší zázemí pro zaměstnance a návštěvníky. Díky stěhování výrazně stoupla její návštěvnost. Zatímco v Liebiegově paláci měla ročně maximálně 18.000 návštěvníků, v bývalých lázních s výjimkou covidových let jich má ročně dvakrát až třikrát více. Rekordní byl rok 2017 s 50.357 návštěvníky, loni do ní zavítalo 38.028 lidí.

čtk