Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Galerie v Liberci zahájila lázeňskou sezonu, tvoří ji tři nové výstavy věnované soudobým autorům

02. 06. 2023 | 9:50

Liberecká Oblastní galerie má tři nové výstavy, jsou na ní díla Pasty Onera, Libuše Dlabola Pražákové a venkovní plastiky několika českých umělců. Pomyslně tak galérie poprvé zahájila lázeňskou sezonu. Názvem odkazuje na původní využití budovy, v níž byly lázně. Zároveň jde o nový koncept, podle něhož bude výstavy zahajovat v několika prostorách galerie zároveň. ČTK to dnes řekl ředitel galerie Filip Suchomel.

galerie1 lazně
Foto: Artur Irma

"Je to takový grand opening, kde se snažíme představit různé pohledy na uměleckou scénu. Letos je to tedy věnováno soudobým autorům, ale není a nebude to podmínka v budoucnosti," uvedl Suchomel.

Foto: Artur IrmaDnešní zahájení sezony je podle něj také první výstavou venku. Dosud před vstupem byl jen Sedící čert od Jaroslava Róny, ode dneška tuto plastiku doplňují díla dalších předních českých umělců. "Rónova socha vždycky působila opuštěně a trošku lákala děti, aby si z ní dělaly prolézačku. A doufáme, že teď si tak trochu odpočine a bude součástí velké venkovní výzdoby," uvedl ředitel galerie. Další zhruba dva roky budou Sedícího čerta před galérii doplňovat Trubkoun padlý velký Kurta Gebauera, Pošuk vlajkohonosný Vratislava K. Nováka, "lodička" Na řece zapomnění Jiřího Davida, Liquid Harmony Lukáše Raise a Poblík Františka Skály, který je i autorem Vulpsa před libereckou radnicí. "Venku prezentujeme sochařskou výzdobu, která má přilákat návštěvníky dovnitř," dodal Suchomel.

Foto: Artur IrmaNová díla má galerie také ve svých hlavních prostorech pro krátkodobé výstavy. Budou tam do října. Postapokalyptickou krajinu by měla připomínat v Bazénové hale instalace vizuálního umělce Pasty Onera. "Výstava The Gilded Ageje je mojí potřebou vzdát hold éře, která již pominula, přestože o ni neustále usilujeme - to je zlatý věk Západu druhé poloviny 20. století – a současně obhajobou doby, v níž aktuálně žijeme a v níž jsme si možná ještě nevšimli, že ona obávaná pohroma se již děje," uvedl Oner. V kontrastu s jeho třiceti obrazy jsou instalace se sutí, barely či nákupními vozíky.

Foto: Artur IrmaObrazy jsou i v Podbazénové hale. Jejich autorkou je malířka Libuše Dlabola Pražáková. Cyklus nazvala Tobě a je její poctou ženám. Řadu tváří na velkoformátových obrazech návštěvníci zřejmě poznají. Je tam Olga Havlová, malířka Toyen, automobilová závodnice Eliška Junková, protinacistická odbojářka Marie "Párátko" Pětrošová, operní pěvkyně Ema Destinnová či sochařka Hana Wichterlová. Výběr těch, které takto maluje, nemá podle autorky žádná pevná pravidla. "Jsou to ty, které mi přijdou do cesty. Je to náhoda. Zamyslím se pak nad nimi, nad jejich příběhem. Třeba si přečtu o nich i nějakou biografii, tak jak to bylo u Elišky Junková, a pak zpracovávám, když se takto chytím," dodala.

čtk