Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geocaching je určený pro všechny věkové kategorie. Jen v krajském městě je více než dvě stě ukrytých kešek

03. 05. 2022 | 5:00

Geocaching je vcelku mladá hra, která v sobě kloubí turistiku, stopování a částečně i sportovní složku. V podstatě jde o hledání ukryté schránky (cache) za pomoci využití GPS souřadnic. Vznik geocachingu se datuje k 1. květnu roku 2000, kdy na příkaz tehdejšího prezidenta USA Billa Clintona byla odstraněna uměle přidaná odchylka z GPS signálu.

kesky01
Foto ze serveru geocaching.com

Pro běžné občany to znamenalo jediné. Signál GPS se zpřesnil na jednotky metrů. Popularita geocachingu od jeho vzniku pouze roste. V Čechách je aktivních geocacherů kolem dvaceti tisíc, počet cachí se také počítá na desetitisíce.

V samotném Liberci se ukrývá přes dvě stě schránek, které je možné nalézt. Vůbec první keška v libereckém okolí se jmenuje Ještěd, a jak název napovídá, je umístěná v okolí vysílače. Jednou z nejoblíbenějších, ale také nejnáročnějších na nalezení, je keška pojmenovaná mysterka Pavučinka.

foto ze serveru geocaching.com

Kdo by chtěl odkrýt, kde se tahle schránka nachází, musí počítat s celodenním výletem a výšlapem do náročného terénu. S sebou si přitom bude muset vzít lano nebo žebřík, aby se vůbec k téhle kešce dostal. Snazší k nalezení jsou kešky s názvy Liberecká nemocnice, Liberecká radnice, Liberec- starobinec a chorobinec nebo Kanálové poklopy.

Přidanou hodnotou bývá u geocachingu umístění schránek, které hledače přivedou na zajímavá místa, která nejsou tolik turisticky vyhledávaná. Zároveň bývá v popisu cache také spoustu zajímavých informací o daném místě a historii. V samotných keškách bývá zpravidla deník (logbook), do kterého nálezci mohou zapsat svoje jméno a datum nálezu. Většinou schránka obsahuje i předměty, které je možné si vzít s sebou, ale pouze pod podmínkou výměny za jiný předmět podobné hodnoty.

Geocachingovou trasu připravil také Liberecký kraj. Deset zajímavých turistických cílů spojuje jedno společné téma. Jde o místa, kde došlo v posledních letech k proměně díky evropským dotacím. Příjemnou procházkou se dají cache najít na rozhledně Heřmanice, stezce pro pěší okolo přehrady Fojtka, cyklostezce sv. Zdislavy nebo na Trojmezí.

foto ze serveru geocaching.com

Nejdůležitější informace o geocachingu na jednom místě najdete na českém serveru www.kesky.cz. Ten vznikl v roce 2015 a zpracovává veškerá témata, která vás ohledně hledání kešek zajímají, včetně nejvhodnějších mobilních aplikací a výbavy pro geocaching.

Geocaching přináší také kontroverzi a mnohdy i problémy. Samotní geocacheři bývají často kontrolováni policií pro podezření z protizákonných aktivit. Především ve Spojených státech se několikrát stalo, že byla samotná schránka zlikvidovaná pyrotechniky pro podezření z nastražené výbušniny. V Čechách došlo k jediné tragické události. V létě roku 2018 zaskočila čtveřici geocacherů přívalová povodeň v potrubí Motolského potoka v Praze. Dva mladíci při tragédii utonuli.

Někdy adrenalinové a málokdy nebezpečné hledání kešek má za cíl především ukázat atraktivní a neokoukaná místa, nebo upozornit na zajímavé informace, které by bylo dobré znát. Kešky jsou rozdělené podle obtížnosti a ještě předtím, než se vypravíte nějakou hledat, dozvíte se na stránkách a v popisech, co vás zhruba čeká a jak dlouho hledání bude trvat.

Po celém světě je v současné době přes tři miliony aktivních keší a šest milionů hráčů, kteří pravidelně kešky hledají. Připojit se může kdokoliv.

Text: lux, foto ze serveru geocaching.com