Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hospicová péče sv. Zdislavy pomáhá umírajícím už deset let. Za tu dobu pomohla stovkám lidí

20. 05. 2019 | 15:27

Už deset let pomáhá nevyléčitelně nemocným a umírajícím v Libereckém kraji i jejich rodinám Hospicová péče sv. Zdislavy. Její pracovníci za tu dobu pomohli stovkám lidí. Společnost vznikla v květnu 2009 nejprve jako terénní služba, od začátku byla ale hlavním cílem výstavba lůžkového hospice. Liberecký kraj byl jedním z posledních, kde podobné zařízení chybělo. Otevřít se ho podařilo v lednu 2016. Má 28 lůžek, což je pro Liberecký kraj dostačující, řekla dnes ČTK jeho ředitelka Taťána Janoušková.

hospicnewBudovaMalé rozliš
archivní foto: Artur Irma

Hospic vznikl v centru Liberce přestavbou někdejšího sirotčince. Podle Janouškové je dobře, že se podařilo prosadit vybudování hospice v centru města blízko veřejné dopravy. Důležité je to nejen pro rodiny klientů. "Je důležité, aby byl hospic ve městě, a ne někde za městem v lese, tam může být nějaké sanatorium. Ti lidé ještě chtějí být v centru dění, chtějí být ve společnosti. Nehledě na to, že jsme takoví ti plniči posledních přání. Když si člověk na lůžku zapřeje, že chce ještě chlebíček, tak já si vezmu bundu a jdu mu ho koupit, což třeba na kraji lesa není možné," řekla.

Průměrná doba pobytu v hospici je zhruba tři týdny. "Někdo je u nás třeba jen dva dny a někdo i tři měsíce," poznamenala Janoušková. Vždy podle ní zůstávají jedno, maximálně dvě lůžka volná. Zdravotní pojišťovny platí zhruba polovinu nákladů na pobyt pacienta v hospici, na jeho chod přispívají i kraj, města a obce nebo dárci a také rodiny pacientů. Organizace se také stará zhruba o 20 pacientů v rodinách. "Těch lehce přibývá, většinou je to proto, že rodina péči doma sama nezvládá," dodala.

Za klienty v rodinách jezdí pracovníci hospicové péče až do vzdálenosti 30 kilometrů od Liberce. Vedle lůžkového hospice a domácí hospicové péče nabízí organizace také odlehčovací služby a odborné sociální poradenství. Hospicová péče zaměstnává 110 lidí a podle Janouškové hospodaří se zhruba čtyřicetimilionovým rozpočtem. Asi čtvrtinu peněz získává z darů, bez kterých se neobejde. Platby od zdravotních pojišťoven ani platby za sociální služby náklady plně nepokryjí.

čtk