Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kampaň pro komunální volby v Liberci je zatím hlavně na sociálních sítích

02. 07. 2022 | 8:05

Kampaň pro komunální volby v Liberci se zatím odehrává hlavně na sociálních sítích. Podle dosavadních vyjádření zástupců stran ale počítají i s kontaktní kampaní, vyvěšováním plakátů či rozesíláním volebních novin. Zatím je ale kampaň teprve na začátku, některé strany jako třeba ANO, SPD či komunisté dosud neoznámily ani lídry svých kandidátek, natož program či formu kampaně, vyplývá ze zjištění ČTK.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Zatím nejvíce aktivní jsou vítězové minulých komunálních voleb v Liberci - Starostové pro Liberecký kraj, kteří budou mít opět společnou kandidátku s TOP 09 a KDU-ČSL. Na sociálních sítích se chlubí starostové svými úspěchy za poslední čtyři roky. Lidé už také dostali od nich první předvolební noviny, kde vyzdvihují své úspěchy a nastiňuje plány pro další roky nejen v Liberci, ale i v jiných městech v regionu. V Liberci za své priority pro další volební období starostové označují obnovu lanovky na Ještěd, modernizaci nemocnice a rekonstrukci bazénu.

Neméně aktivní na sociálních sítí je i opoziční hnutí LOL, které se naopak snaží voliče přesvědčit, že za předchozí čtyři roky stotisícové město pod vedením starostů jen stagnovala. A na příkladech, jako je třeba zajištění parkování na sídlištích, se snaží ukázat, jak by postupovali oni. Mezi priority LOL bude v kampani patřit i školství či řešení drahých energií.

Kampaň na dětském hřišti ve Vratislavicích sice už před dvěma týdny zahájila ODS ve spolupráci se sportovci sdruženými v Unií pro sport a zdraví (USZ), jinak ale zatím příliš aktivní není. Do předvolební kampaně půjde ODS s mottem Rozhýbeme Liberec. Sport a s ním související podpora mládeže označuje za jednu z priorit své kampaně. Dalšími jsou zjednodušení byrokracie na radnici, revitalizace přehrady nebo podpora bydlení. Mezi tématy ale mají občanští demokraté například i vybudování stezky korunami stromů na Ještědu.

Sociální demokracie zatím oznámila jen jméno lídra, hlavní body jejich plánů představí až během léta. Pouze jen jména prvních kandidátů zveřejnili Piráti.

V roce 2018 zvítězila v krajském městě koalice Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL. Hlasovalo pro ni tehdy 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec - obsadila šest křesel, za ní skončila ODS, která získala čtyři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a má dva zastupitele. Pro nadcházející komunální volby budou zástupci Změny a LOL na jediné kandidátce.

čtk