Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kino Varšava bude hostit přednášku k tématu rodin v digitálním světě

28. 11. 2023 | 10:19

Kde je  hranice, kdy nám digitální technologie slouží a kdy jsme už v zajetí závislosti? Jaká rizika tato doba přináší pro naše děti? Jak naše děti digitální svět ovlivňuje, co jim přináší a co jim bere? Jak přistoupit k výchově mediální gramotnosti v rodině tak, abychom dopřáli našim dětem zdravý vývoj a podněty, které v daném věku potřebují? Na tyto otázky se pokusí najít odpověď  Milan Horák, zkušený učitel společenských věd a informatiky na waldorfském lyceu v Praze a Filip Dřímalka, zakladatel Digitask.cz, Digiskills.cz, Digichallenge.cz, autor knihy HOT: Jak uspět v digitálním světě, ve společné diskusi. Akce se se koná  2. 12. 2023 v multifunkčním sále kina Varšava v čase od 16 do 18 hodin.

kino varsava5
Foto: Artur Irma

Ústředním tématem přednášky je digitalizace života a tím i společnosti jako takové. Svět, který nás dnes obklopuje se ve velké míře nachází ve virtuální oblasti. Jsme nuceni k němu zaujímat každý den postoj a to nejen sami za sebe, jako dospělí, ale zvolit vhodný přístup i pro své děti. Svůj postoj si rodiče potřebují zformovat na základě relevantní informací s předstihem, protože tlak okolního světa je velký a vše se odehrává velice rychle.

Dnešní rodiče si většinou uvědomují problematičnost všudypřítomných displejů pro vývoj dětí. Vnímají riziko závislosti na on-line hrách. Tuší, že kontakty přes sociální sítě mohou být rizikové. Chápou, že vzdálenost nevhodných informací na jediné kliknutí není pro mladého člověka ideální. Zároveň však sami telefony a počítače používají. Velmi často využívají schopnosti obrazovek zabavit již malé děti, oceňují vzdělávací potenciál televizních pořadů i počítačových her a nechtějí odříznout potomka od on-line kontaktu s vrstevníky.

TZ